Ο μέσος όρος ζωής στην Ελλάδα -με εξαίρεση το 2020-2022- αυξάνεται συνεχώς καθώς σήμερα ζούμε σχεδόν 16,5 περισσότερα χρόνια μετά τη γέννησ;ή μας από ό,τι στις αρχές της δεκαετίας του ‘50  και σχεδόν 6,5 χρόνια περισσότερα αντίστοιχα μετά τη συμπλήρωση των 65ων γενεθλίων μας.

Η «ταχύτητα» με την οποία κερδίζουμε χρόνια ζωής φυσικά δεν είναι ιδία με αυτή των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών, και αυτό δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα καθώς όσο υψηλοτέρα είναι τα προσδόκιμα ζωής μας τόσο και τα κέρδη επιβραδύνονται).

Δείτε ολόκληρη τη μελέτη

Στο κείμενο που συνέταξε το Ινστιτούτο Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών συγκρίνεται η εξέλιξη των προσδόκιμων ζωής στην Ελλάδα και σε άλλες 16 ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Από τη σύγκριση αυτή προκύπτει ότι η χώρα μας «κινείται» με αργότερους ρυθμούς, καθώς αδυνατεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις στη μείωση της θνησιμότητας που καταγράφονται στις περισσότερες από αυτές, με αποτέλεσμα το 2019 να έχει χάσει την «προνομιακή» θέση στην οποία βρισκόταν σχεδόν 20 χρόνια πριν.

Το ερώτημα που αυτονόητα τίθεται αφορά τις αιτίες της διαφοροποιημένης αυτής πορείας της χώρας μας, η δε απάντηση δίδεται σε όλες τις πρόσφατες (2019-2023) εκθέσεις του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε, εκθέσεις που αναδεικνύουν τις υφιστάμενες αδυναμίες του συστήματος υγείας μας….

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Γάζα: Μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός, η ανθρωπιστική καταστροφή και ο «γρίφος» της δεύτερης προεδρίας Τραμπ
Επικαιρότητα |

Μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η ανθρωπιστική καταστροφή και ο «γρίφος» της δεύτερης προεδρίας Τραμπ

Σε μια μεταβαλλόμενη Μέση Ανατολή, η διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα είναι το βραχυπρόθεσμο διακύβευμα, αλλά μακροπρόθεσμα είναι η λύση των δύο κρατών για το παλαιστινιακό