Ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να αποδειχθεί το πιο χρήσιμο για τη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και ταυτόχρονα να υπάρξει αποκλιμάκωση των ελάχιστων εισοδημάτων που επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών να δηλώνουν κάθε χρόνο στην εφορία ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω ιδιωτικών παρόχων ή μέσω της δωρεάν εφαρμογής της ΑΑΔΕ που θα σύντομα θα λειτουργεί και μέσω των κινητών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΟΤ αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα και πάντως εντός του 2025 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει την τελική της έγκριση για την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση σε κάθε συναλλαγή και σε κάθε φορολογικό πεδίο.

Εφορία: Κάλυψη τεκμηρίων χωρίς φόρο με δωρεά χρημάτων

Το γεγονός αυτός δημιουργεί τις προϋποθέσεις το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να μπορούν να πιστοποιούν την όποια συναλλαγή πραγματοποιούν επαγγελματίες ή επιχειρήσεις είτε με τιμολόγια είτε με απλές αποδείξεις η οποία συναλλαγή θα καταλήγει στο «υπέρ καλάθι» του MyData που μέχρι στιγμής περιλαμβάνει παραστατικά αξίας άνω των 3,5 τρισ. ευρώ.

Αυτό όπως χαρακτηριστικά λένε αρμοδίως στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για να μπορέσει στη συνέχεια η κυβέρνηση να εφαρμόσει την προεκλογική της δέσμευση για σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων αλλά και να μειώσει στο μέτρο του δυνατού τα υφιστάμενα ελάχιστα τεκμαρτά εισοδήματα που καλούνται υποχρεωτικά να δηλώνουν κάθε χρόνο περισσότεροι από 700.000 επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η βασική προϋπόθεση για τα τεκμήρια

Άλλωστε βασική προϋπόθεση για την κατάργηση των τεκμηρίων είναι να μπορεί το κράτος να γνωρίζει τα πραγματικά εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, εισοδηματιών και επαγγελματιών και να μην χρειάζεται να μετέρχεται τεχνικές και πρακτικές παλαιότερων εποχών για να προσδιορίσει το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που πρέπει κάποιος να δηλώνει.

Επίσης, σήμερα όσοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις εκδίδουν τιμολόγια μέσω ιδιωτικού ηλεκτρονικού παρόχου το υπουργείο Οικονομικών του δίνει μπόνους όχι με τη μορφή χρημάτων αλλά με περιορισμό των ετών για τα οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί φορολογικός έλεγχος. Για παράδειγμα σήμερα αν κάποιος επαγγελματίες δεν εκδίδει τιμολόγια μέσω ιδιωτικού ηλεκτρονικού παρόχου και βγει εντολή φορολογικού ελέγχου αυτή μπορεί να επεκταθεί έως 5 χρόνια πίσω. Στην περίπτωση όμως που ο ίδιος επαγγελματίες διαθέτει σύστημα έκδοσης τιμολογίων ή αποδείξεων μέσω ιδιωτικού ηλεκτρονικού παρόχου τότε ο έλεγχος σταματάει στην τριετία, δηλαδή «γλιτώνει» πρόστιμα και προσαυξήσεις αν έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις για τα υπόλοιπα δύο χρόνια.

Ο πάροχος που έχει ευθύνη να αυθεντικοποιήσει και να διαβιβάσει στο σύστημα myDATA τα παραστατικά,  ουσιαστικά διασφαλίζει ακόμη περισσότερο την εγκυρότητα της συναλλαγής και του παραστατικού είτε αυτό αφορά απλή απόδειξη είτε τιμολόγιο. Όσον αφορά στην εφαρμογή ψηφιακού δελτίου, έχει ξεκινήσει να ισχύει για ορισμένες κατηγορίες δραστηριοτήτων και αναμένεται να καταστεί υποχρεωτικό για όλους από 1η Απριλίου 2025 και μετά ώστε να κλείσει άλλη μία εστία που δημιουργεί συνθήκες φοροδιαφυγής.

Τι ισχύει σήμερα με τα τεκμήρια

Σήμερα σχεδόν το σύνολο των αποδεικτικών αγοράς ή πώλησης αγαθών ή υπηρεσιών είναι μέσω της ηλεκτρονικής οδού ενώ παραμένουν χειρόγραφες αποδείξεις που εκδίδονται από σωματεία ή τα κοινόχρηστα που βγάζουν ιδιώτες – ενοικιαστές και όχι εταιρείες.

Πρόσφατα ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κύριος Γιώργος Πιτσιλής αναφερόμενος στην ηλεκτρονική τιμολόγηση είπε ότι αναμένει την τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε όλοι να εκδίδουν υποχρεωτικά με ηλεκτρονική μορφή, είτε απευθυνόμενοι σε κάποιον ιδιωτικό πάροχο, είτε εάν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη δωρεάν εφαρμογή της ΑΑΔΕ τα κατά περίπτωση παραστατικά. Μάλιστα σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσει η ΑΑΔΕ τη νέα εφαρμογή myDATA app μέσω της οποίας θα μπορεί κάποιος ακόμη και από το κινητό του τηλέφωνο να εκδώσει ηλεκτρονικά αποδείξεις, τιμολόγια κτλ.

Τα παραπάνω εργαλεία αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των εσόδων μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής καθώς και να διευκολύνουν την αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελέγχων αφού online θα καταγράφονται τα έσοδα και οι δαπάνες σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα. Βέβαια για να συμβεί αυτό προϋποθέτει ότι θα έχει εκδοθεί απόδειξη ή τιμολόγιο. Δηλαδή αν κάποιος πληρώσει με μετρητά κάτω από το τραπέζει θα μπορεί να συνεχίσει να φοροδιαφεύγει.

Τι είπε ο Πιτσιλής

Αξίζει να τονιστεί ότι ο μιλώντας ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, στην 99η Σύνοδο του ΟΟΣΑ για δημοσιονομικά θέματα αναφέρθηκε στα έργα, που έχει αναλάβει η Αρχή, με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος διαρκούς παρακολούθησης των συναλλαγών. Αυτά είναι:

  • Το myDATA, μέσω του οποίου, σε τέσσερα χρόνια έχουν δηλωθεί συναλλαγές αξίας 3,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ από σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις, που εδρεύουν στην Ελλάδα.
  • Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές.
  • Η υποχρεωτική ψηφιακή τιμολόγηση.
  • Η ψηφιοποίηση των δελτίων αποστολής, ώστε να παρακολουθείται οτιδήποτε μεταφέρεται εντός της ελληνικής επικράτειας.
  • Η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος. Από τον Δεκέμβριο του 2022, έχουν προσυμπληρωθεί πάνω από 15 εκατομμύρια δηλώσεις με όλες τις πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, που λαμβάνονται μέσω του συστήματος διαρκούς παρακολούθησης των συναλλαγών.

Όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, «Όλα αυτά μας έχουν βοηθήσει να μειώσουμε δραστικά το κενό ΦΠΑ, από σχεδόν 30% το 2017, στο 13,7% το 2022. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η εφαρμογή μιας στρατηγικής «συμμόρφωσης εξ αρχής» (compliance by design) που μας παρέχει εργαλεία προληπτικής συμμόρφωσης, προβλεπτικής ανάλυσης και πιο στοχευμένων ελέγχων. Πάντα στο πνεύμα του ΟΟΣΑ, για την Φορολογική Διοίκηση 3.0».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax