Στις πρώτες γραμμές της παγκόσμιας ζήτησης στοχεύει να τοποθετήσει το ελληνικό ρύζι ο Α’ Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας, ο οποίος βρίσκεται στην τελική ευθεία υλοποίησης ενός φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου, ύψους 3,2 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση η οποία «τρέχει» από τις αρχές του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025 και έχει υλοποιηθεί σχεδόν στο 70% και περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους, σιλό, νέα μηχανή συσκευασίας, ξηραντήριο αλλά και νέα γραφεία.

Ιωάννης Αρναουτέλης (ΕΔΟΡΕΛ) στον ΟΤ: Στόχος μας η δημιουργία ελληνικού brand ρυζιού

«Σε πρώτη φάση μέσα στο 2025 θέλουμε να ολοκληρώσουμε το συσκευαστήριο με τη νέα υπερσύγχρονη μηχανή. Κύριος στόχος μας όμως είναι η προβολή σε Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμια εμβέλεια του προϊόντος μας, το οποίο παράγουμε. Να μάθει όλος ο κόσμος ότι η Ελλάδα, μια μικρή χώρα, κατέχει την τρίτη θέση στη λίστα με τις μεγάλες χώρες παραγωγής της Ευρώπης και την πρώτη θέση – ίσως και σε παγκόσμιο επίπεδο – στις στρεμματικές αποδόσεις παραγωγής ρυζιού», επισημαίνει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χρήστος Γκατζάρας.

Η Ελλάδα καλλιεργεί από 260.000 έως 300.000 στρέμματα ετησίως, ενώ η Ιταλία, η οποία βρίσκεται στην κορυφή των μεγάλων παραγωγών σχεδόν 10 φορές πάνω από τη χώρα μας και η Ισπανία, που κατέχει τη δεύτερη θέση περίπου στις 320.000 στρέμματα.

Περίπου το 75% του ελληνικού ρυζιού παράγεται στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης, που το καθιστά ένα αγροτικό προϊόν με ιδιαίτερη σημασία για την τοπική οικονομία, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής κατευθύνεται στις εξαγωγές.

ρύζι

Ο πρόεδρος του Α’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας Χρήστος Γκατζάρας

Το «φλερτ» με το Λονδίνο

Με προσανατολισμό την εξεύρεση νέων αγορών και τη διεύρυνση του πελατολογίου του, ο Συνεταιρισμός υλοποιεί προωθητικά προγράμματα της ΕΕ σε ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες.

Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο Λονδίνο και μεγαλέμπορους προκειμένου το ελληνικό ρύζι και ειδικότερα το brand «Αγροτικός Συνεταιρισμός Χαλάστρας» να τοποθετηθεί στα εκεί ράφια.

«Το Λονδίνο είναι μια πόλη που φιλοξενεί ανθρώπους, που προέρχονται από χώρες που καταναλώνουν ρύζι και έτσι είναι μια αγορά, η οποία μας ενδιαφέρει. Μάλιστα, στοχεύοντας σε νέες αγορές συμμετέχουμε σε εκθέσεις όπως στο Ντουμπάϊ, ώστε να μάθουν οι καταναλωτές ότι εδώ στην Ελλάδα καλλιεργούμε ένα ποιοτικό και ασφαλές ρύζι», επισημαίνει στον ΟΤ ο κ. Γκατζάρας.

Αν και συσκευασμένο το ρύζι του Αγροτικού Συνεταιρισμού πωλείται αυτή την στιγμή μόνο στην Ελλάδα, παρόλα αυτά γίνονται προσπάθειες να τοποθετηθεί το επώνυμο προϊόν και στα ράφια άλλων χωρών.

Σε ότι αφορά την κυκλοφορία του ρυζιού του Συνεταιρισμού στην εγχώρια αγορά, ο πρόεδρος κ. Γκατζάρας σημειώνει στον ΟΤ, ότι έχουν επιλέξει τις μικρές αλυσίδες και τα ντελικατέσεν, καθώς οι όροι συνεργασίας από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ δεν είναι συμφέρουσες. «Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε τους όρους των μεγάλων σούπερ μάρκετ. Προτιμάμε τις μικρές αλυσίδες και ντελικατέσεν καταστήματα. Το προϊόν το οποίο εμείς δουλεύουμε είναι καθαρά 100% ελληνικό και είναι ένα προϊόν το οποίο παράγεται με αγάπη και μεράκι από τους παραγωγούς συνεταίρους μας». ρύζι

Με ιστορία από το 1917

Σήμερα ο Α’ Αγροτικός Συνεταιρισμός Χαλάστρας, που δημιουργήθηκε το 1917 στη μεγαλύτερη ορυζοπαραγωγική περιοχή της χώρας και ήταν από τους πρώτους στην Ελλάδα και συγκεκριμένα ο 10ος, αριθμεί 480 μέλη και συνεργάζεται με περίπου 150 παραγωγούς.

Εξυπηρετεί περί τα 50.000 στρέμματα καλλιεργειών (από τα συνολικά 150.000 στρέμματα της περιοχής), υποδεχόμενος 40 εκατομμύρια κιλά ρυζιού ετησίως. Ένα 20% με 30% του επεξεργασμένου ρυζιού κατευθύνεται σε ξένες αγορές και συγκεκριμένα στην Ιορδανία, το Ισραήλ, την Τουρκία, το Μαρόκο, το Ντουμπάι, τα Βαλκάνια και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το 2023 ο κύκλος εργασιών του ανήλθε στα 19 εκατ. ευρώ, με κέρδη 520.000 ευρώ. «Χρόνο με το χρόνο αυξάνεται και ο τζίρος και τα κέρδη μας. Την ίδια στιγμή αυξάνονται και οι ποσότητες, που παραλαμβάνουμε, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν τόσο οι επενδύσεις σε εγκαταστάσεις, που έχουμε προχωρήσει όσο και η εμπιστοσύνη που μας έχουν οι παραγωγοί των γύρω περιοχών», τονίζει στον ΟΤ ο κ. Γκατζάρας. ρύζι

Το ρύζι, ένα από τα πιο ασφαλή προϊόντα

«Τα προωθητικά αυτά προγράμματα μας δίνουν τη δυνατότητα να αναδείξουμε ότι το  ελληνικό αλλά και το ευρωπαϊκό ρύζι από τα πιο ασφαλή προϊόντα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς καλλιεργούμε σύμφωνα με τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές και μέτρα», επισημαίνεις τον ΟΤ ο κ. Γκατζάρας, εξηγώντας ότι η Ευρώπη έχει στραφεί προς την πράσινη ανάπτυξη και καλλιέργεια, που σημαίνει ότι πολλές δραστικές ουσίες, «τις οποίες χρησιμοποιούσαμε στην παραγωγή όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχουν αφαιρεθεί από τους καταλόγους των εγκεκριμένων ουσιών, σε αντίθεση με τρίτες χώρες, των οποίων το ρύζι, όπως και άλλα αγροτικά προϊόντα, είναι αμφιβόλου ποιότητας».

Ένα από τα κύρια σημεία που σηκώνουν οι ορυζοπαραγωγοί της χώρας και το οποίο θα καταθέσουν και σε συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, είναι η πραγματοποίηση ελέγχων: «Δεν γίνεται η Ευρώπη να απαιτεί από τους παραγωγούς να καλλιεργούν με αυστηρά πρότυπα και από την άλλη να εισάγουμε προϊόντα για τα οποία δεν ξέρουμε με ποιο τρόπο και τι φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί», λέει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO