Μέχρι το Σάββατο το πρωί οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούσαν να λάβουν ένα στεγαστικό δάνειο από το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» με το επιδοτούμενο επιτόκιο έφταναν τους 45.000. Την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές είναι βέβαιο ότι έχουν ξεπεράσει τις 50.000 και δεν αποκλείεται να προσεγγίσουν και τις 60.000 αιτήσεις.
Το εντυπωσιακό που αποκαλύπτεται τώρα είναι ότι όλη αυτή η υποψήφια πελατεία ήταν διαθέσιμη εδώ και καιρό για την αγορά κατοικίας. Χρειάζονταν απλώς ένα δάνειο. Αλλά ένιωθαν ότι δεν υπήρχε κανείς για να τους το δώσει. Προσέξτε, δεν ζητούν δανεικά και αγύριστα. Αλλά ένα δάνειο που να μπορούν να το αποπληρώσουν. Με πιο χαμηλό επιτόκιο, που να κάνει βιώσιμη την εξυπηρέτησή του. Οι τράπεζες που είναι η δουλειά τους να δίνουν δάνεια δεν διέγνωσαν αυτή την ανάγκη. Δήλωναν αριστερά και δεξιά ότι είναι διατεθειμένες να δώσουν δάνεια και ότι δεν υπήρχαν πελάτες για να τα λάβουν. Διαψεύστηκαν. Δεν υπήρχαν πελάτες με τον τρόπο που οι τράπεζες και τα στελέχη έχουν τα πράγματα στο μυαλό τους. Για ένα τραπεζικό ίδρυμα που θέλει να βγει μπροστά στον ανταγωνισμό να προσφέρει χαμηλά επιτόκια και πρωτοποριακά προϊόντα, ακόμα και να πάρει μερίδια αγοράς από τους άλλους, υπήρχε και υπάρχει έδαφος νέων δανείων. Αλλά δεν το έκαναν. Αφησαν ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς τους, όπως είναι τα στεγαστικά δάνεια, να φυτοζωεί. Και μια ολόκληρη πελατεία να μένει χωρίς προϊόν, χωρίς να καλύπτει τις ανάγκες της.
Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπεζικό σύστημα έχουν περιοριστεί στα 27 δισ. ευρώ από 80 δισ. που ήταν το 2010 και 55 δισ. που ήταν το 2019. Μέσα από αυτή τη μείωση περνάει το συμμάζεμα του τραπεζικού συστήματος, η μείωση των κόκκινων δανείων, κάποιες σημαντικές προσπάθειες αποπληρωμής από τους δανειολήπτες. Μέχρι εδώ όλα καλά. Αυτό που δεν μπορεί να εξηγηθεί είναι, με το ποσοστό ιδιοκατοίκησης να έχει υποχωρήσει ενδεχομένως και κάτω από το 70%, πώς γίνεται η τραπεζική χρηματοδότηση στη στεγαστική πίστη να είναι αρνητική. Πώς γίνεται το 2025 τα στεγαστικά δάνεια που αποπληρώνονται να είναι περισσότερα από τα νέα στεγαστικά δάνεια που δίνονται; Το 2024 οι νέες εκταμιεύσεις εκτιμώνται στο 1,5 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ το 2023, αλλά μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται περίπου 500 εκατ. ευρώ νέων δανείων που δόθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου 1», δηλαδή με κρατική επιδότηση. Παρ’ όλα αυτά, οι αποπληρωμές ήταν και πάλι περισσότερες.
Το «Σπίτι μου 2» και οι χιλιάδες ενδιαφερόμενοι για να ενταχθούν σε αυτό είναι μόνο ένα μέρος της αγοράς. Το πρόγραμμα αφορά ζευγάρια ηλικίας 25 έως 50 ετών, με συγκεκριμένο εισόδημα για την αγορά κατοικίας χτισμένη πριν από το 2007 αξίας έως 250.000 ευρώ. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πολλές χιλιάδες άλλοι πολίτες που επίσης θέλουν να αγοράσουν ένα σπίτι και χρειάζονται δανεισμό και βλέπουν απέναντί τους ένα τραπεζικό σύστημα που τους δημιουργεί την αίσθηση ότι δεν θέλει να τους δανείσει. Αν δεν πιστεύουν αυτόν τον συλλογισμό, ας ρωτήσουν τους 50.000-60.000 του «Σπίτι μου 2» γιατί δεν πήγαν απευθείας στην τράπεζα.
Latest News
Ταμείο Ανάκαμψης: Tα δύσκολα που έρχονται
Το πρόγραμμα των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των δόσεων
Υπάρχει οικονομική ελευθερία στην Ελλάδα;
Ως προς την προστασία της ιδιοκτησίας, στη διεθνή κατάταξη, με πρώτες τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Σιγκαπούρη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 57η θέση, κάτω από την Κομμουνιστική Κίνα{!!} και τελευταία στη Δύση.
Ανάπτυξη σε έλλειμμα
Μάλλον θα πρέπει να ξανασκεφτούμε τι είναι αυτό που προβάλλεται ως ανάπτυξη
Χαμένοι στις διασταυρώσεις
Η πιο γνωστή μεγάλη διασταύρωση για να βρούμε πόσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν ανασφάλιστα στους δρόμους είχε γίνει το μακρινό 2018
Περί επιχειρηματικού πνεύματος… και επιτυχίας
Το να αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη του εαυτού του είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα στο δύσβατο δρόμο της επιτυχίας
Ερχεται Dunkelflaute
Πριν από μερικούς μήνες το πρόβλημα των υψηλών τιμών έπληξε την Ελλάδα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις