Παραφράσσοντας την εμβληματική φράση «I ‘ll be back» του Άρνολτ Σβαρτζενέιγκερ στην ταινία του 1984 «Εξολοθρευτής», το Time υποδέχεται τον άνθρωπο που άθελά του -ή μη- άλλαξε την Αμερική με τρόπους αδιανόητους πριν από μια δεκαετία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ως μια απρόβλεπτη δύναμη αλλαγής ο ίδιος, εμφανίζεται σε ανάρτηση στο Χ, να βρίσκει ξανά τη θέση του στο Οβάλ Γραφείο και με μια απλή κίνησή του, να τα σαρώνει όλα, πετώντας τα πράγματα του απερχόμενου Τζο Μπάιντεν κάτω.

Ο Τραμπ ξεσκονίζει τον θρόνο του

Όλος ο πλανήτης παρακολουθεί παραλειπόμενα και λεπτομέρειες για τη δεύτερη ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών – οι αλλαγές χώρων που έγιναν την τελευταία στιγμή, οι γκαλά και οι χοροί, τα 170 εκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν από δωρητές τόσο μεγάλους όσο και ανώνυμους – όλα αυτά τα μικρά και μεγάλα σημεία, είναι και το νόημα όλης αυτής της υπερβολής, σύμφωνα με το περιοδικό Time. Όχι ωστόσο τα μοναδικά.

Ο όρκος του Τραμπ

Το καλοκαίρι του 1787, οι αντιπρόσωποι της ομοσπονδιακής συνέλευσης στη Φιλαδέλφεια συμπεριέλαβαν στο έγγραφο που συνέτασσαν την απαίτηση ότι πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος θα έπρεπε να απαγγείλει τον ακόλουθο όρκο: «Ορκίζομαι επίσημα (ή βεβαιώνω) ότι θα εκτελέσω πιστά το αξίωμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι θα διαφυλάξω, θα προστατεύσω και θα υπερασπιστώ, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών».

Δεν το θεώρησαν όλοι καλή ιδέα. Αρκετοί αντιπρόσωποι πίστευαν ότι οι όρκοι ήταν άσκοποι, σχεδόν προληπτικοί. Είναι ο μόνος αυτολεξεί όρκος στο Σύνταγμα των ΗΠΑ, και εκ των υστέρων μιλάει για την ευθραυστότητα του εγγράφου, μια αίσθηση ότι οι άνδρες που αγωνίζονταν μυστικά στη Φιλαδέλφεια ανησυχούσαν ότι η δύσκολα επιτευχθείσα συμφωνία τους ήταν τόσο εύθραυστη που απαιτούσε μια υπόσχεση από τους μελλοντικούς ηγέτες να σεβαστούν το έργο τους. Ωστόσο, κάθε πρόεδρος από τον Τζορτζ Ουάσινγκτον και μετά απήγγειλε τις 35 λέξεις ως δέσμευση στο κράτος δικαίου απέναντι στις απρόβλεπτες δυνάμεις της αλλαγής.

Η πρώτη θητεία

Κατά την πρώτη του θητεία, η λεγόμενη συναίνεση της Ουάσινγκτον μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών υποστήριζε ότι το ελεύθερο εμπόριο ήταν ένα σχεδόν απόλυτο αγαθό. Οι πρόεδροι σέβονταν την ανεξαρτησία της εισαγγελίας ως έναν τρόπο προστασίας των πολιτών από την προσπάθεια ενός εκλεγμένου ηγέτη να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της επιβολής του νόμου για προσωπικά συμφέροντα. Επί 75 χρόνια, οι αρχιστράτηγοι υποστήριζαν την υπόσχεση των ΗΠΑ για αμοιβαία άμυνα με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ. Ο Τραμπ έχει παραμερίσει αυτούς τους κανόνες και οι συνέπειες κάνουν θραύση σε όλο τον κόσμο. Είναι αναμφισβήτητα ο πιο επιδραστικός παράγοντας αλλαγής που έχει καταλάβει τον Λευκό Οίκο μετά τον Φραγκλίνο Ντελάνο Ρούσβελτ.

«He’s back»

Ωστόσο, ο 47ος Πρόεδρος είναι τόσο προϊόν της παγκόσμιας αλλαγής όσο και οδηγός της. Οι προκλήσεις που προσπαθεί να αντιμετωπίσει η ατζέντα του συσσωρεύτηκαν επί δεκαετίες και είναι πλέον μεγαλύτερες από ό,τι μπορεί να αντιμετωπίσει ένας ηγέτης ή ακόμη και μια χώρα. Οι υπερεθνικές δυνάμεις, από τη μετανάστευση έως το οργανωμένο έγκλημα και τις πανδημίες, αντιστέκονται τόσο στις συνεργατικές όσο και στις μονομερείς απαντήσεις από πριν από την 11η Σεπτεμβρίου. Ο σημερινός κόσμος είναι από πολλές απόψεις αγνώριστος από αυτόν που ήταν όταν η Αμερική κέρδισε τον Ψυχρό Πόλεμο. Με την Κίνα, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν έναν δυνητικό οικονομικό και στρατιωτικό ανταγωνιστή που δεν έχει ξανασυμβεί.

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να επιλύσει αυτές τις προκλήσεις μέσω μιας σειράς επιθετικών κινήσεων. Υπόσχεται τα πάντα, από μαζικές απελάσεις μέχρι την καταστολή των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης μέσω της ποινικής δίωξης και την προσάρτηση της Γροιλανδίας, της διώρυγας του Παναμά και του Καναδά -αν και για το τελευταίο μπορεί να αστειεύεται. Οι υποστηρικτές του λένε ότι το σπάσιμο των κανόνων του θα αξίζει τον κόπο αν πετύχει εκεί όπου άλλοι απέτυχαν, και του αναγνωρίζουν ότι υπόσχεται να αντιμετωπίσει μεγάλα, δύσκολα προβλήματα: να μειώσει τη σπατάλη της κυβέρνησης και να αντιστρέψει τα τεράστια ελλείμματα, να τερματίσει τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, να διορθώσει το επί μακρόν σπασμένο σύστημα μετανάστευσης. Ο Τραμπ θα αναλάβει τα καθήκοντά του σε μια πολιτική θέση τόσο ισχυρή όσο ποτέ άλλοτε, στηριζόμενος σε μια αποφασιστική εκλογική νίκη και σε μια υποστήριξη σχεδόν ρεκόρ από την κοινή γνώμη, σε ένα Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο ενωμένο πίσω του, και σε ευρύτερη υποστήριξη από την επιχειρηματική κοινότητα, κυρίως μεταξύ των ελίτ της τεχνολογίας, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί αυτή τη φορά να συνεργαστούν μαζί του. Για πολλούς, η άνοδος του Τραμπ φέρει τη δυνατότητα θετικής αλλαγής για θεσμούς που έχουν μείνει στάσιμοι ή χειρότερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή