Σας καλωσορίζουμε στο Podcast του Οικονομικού Ταχυδρόμου Economics & Business TALKS σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στον Οικονομικό Ταχυδρόμο συζητάμε με την ακαδημαϊκή κοινότητα για θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, την οικονομία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

Σε αυτό το επεισόδιο υποδεχόμαστε τον Κωνσταντίνο Δράκο, Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα συζητήσουμε για τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, τις προοπτικές για το 2025 αλλά και για τις νέες τάσεις στο επενδυτικό ψηφιακό αυτόν κόσμο.


Ο κ. Δράκος αναφέρθηκε στις προοπτικές της αγοράς των κρυπτονομισμάτων και υπογράμμισε ότι η πρόβλεψη σε αυτό το πεδίο είναι αρκετά δύσκολη. Όπως εξηγεί ο βασικός λόγος της δυσκολίας είναι ότι τα κρυπτονομίσματα ή τα κρυπτό περιουσιακά στοιχεία να το πούμε καλύτερα δεν έχουν χαρακτηριστικά όπως τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, μια μετοχή, ένα ομόλογο. Όπου μπορούμε να τα αποτιμήσουμε χρησιμοποιώντας τα λεγόμενα θεμελιώδη. Δηλαδή μια επιχείρηση έχει κάποια περιουσιακά στοιχεία, έχει κάποιες πωλήσεις να πω επιγραμματικά και άρα μπορούμε να προσεγγίσουμε τη δίκαιη αξία της.  Η έλλειψη αυτών των θεμελιωδών, όπως τα φανταζόμαστε στην οικονομική θεωρία και επιστήμη, έχει δώσει χώρο σε άλλα, σε εισαγωγικά θεμελιώδη. Επειδή υπάρχει σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία πολύ μεγάλη μεταβλητότητα, δημιουργείται η αίσθηση ότι μπορεί κάποιος να αποκομίσει γρήγορα πολύ μεγάλο κέρδος. 

Δυστυχώς, όμως, σύμφωνα με τον κ. Δράκο, η μεταβλητότητα είναι ένα μαχαίρι που κόβει και τις δύο πλευρές. Δηλαδή, μεταβλητότητα σημαίνει ότι όχι μόνο πάμε πάνω, μπορεί να πάμε και πολύ κάτω και το έχουμε δει. Ας πούμε για παράδειγμα, το bitcoin το οποίο είναι πιο οικείο, έχει κάνει μεγάλους κύκλους στην αξία του, πηγαίνοντας από τις 40.000 στις 20 και από τις 40 στις 60 και 80 και 100 που είναι σχεδόν σήμερα. Επομένως, πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε από τους εν δυνάμει επενδυτές μία πολύ μεγάλη προσοχή στο φιλτράρισμα της πληροφορίας, από πού έρχεται. Και αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι λοιπόν, βεβαίως υπάρχει ένα τμήμα αυτού που λέμε των θεμελιωδών.

Κρυπτονομίσματα: Τα 4- 5 πρώτα νομίσματα σε κεφαλαιοποίηση έχουν πάνω από το 67% της αγοράς

To Bitcoin και η αγορά 

Σύμφωνα με τον κ. Δράκο το Bitcoin ήταν το πρώτο κρυπτονόμισμα και όλα αυτά τα 5 σχεδόν χρόνια που υφίσταται η αγορά κατέχει ένα πάρα πολύ μεγάλο μερίδιο, ίσως και πάνω από το 80% των επενδεδυμένων κεφαλαίων. Δηλαδή σίγουρα τα 4- 5 πρώτα νομίσματα σε κεφαλαιοποίηση έχουν πάνω από το 67% της αγοράς. Πρόκειται για ένα οικοσύστημα το οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλη δυναμική και ζωντάνια. Δηλαδή αυτή στιγμή που μιλάμε υπάρχουν χιλιάδες δεκάδες χιλιάδες διακριτά κρυπτονομίσματα. Διαφορετικά δεν μιλάω για ποσότητα, για διαφορετικές κατηγορίες και διαφορετικά ξεχωριστά κάτω. 

Τι είναι η φάρμα 

Η έννοια της φάρμας έχει να κάνει με το πολύ απλό φαινόμενο ότι σε κάποιο σημείο γεωγραφικό, σε μια περιοχή δηλαδή, υπάρχουν εγκαταστάσεις πολύ μεγάλης κλίμακας, όπου κάποιος επενδυτής ή κάποιο κονσόρτσιουμ, κάποια κοινοπραξία επενδύει σε υπολογιστική ισχύ. Και ας πούμε ένας κτηνοτρόφος αντί να έχει 5 ζώα, έχει 1000 ζώα, έχει μια μεγάλη φάρμα και έχει οικονομίες κλίμακας. Αυτή είναι η έννοια. Αυτός είναι παραλληλισμός. Σε κάποιο γεωγραφικό σημείο κάποιος επενδυτής έχει εγκαταστήσει μονάδες υψηλής κλίμακας υπολογιστών, όπου για παράδειγμα μπορούν να κάνουν εξόρυξη νομισμάτων. Άρα εκεί μιλάμε για σούπερ υπολογιστές. 

Πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε 

Είπαμε νωρίτερα ότι η αρχική σκέψη του, ο αρχικός σχεδιασμός για το πρώτο κρυπτονόμισμα ήταν η παράκαμψη του τραπεζικού συστήματος, η αποκέντρωση. “Κοιτάξτε εδώ το πρόβλημα”, αναφέρει ο κ. Δράκος και συνεχίζει: έχει πάρει μια εντελώς διαφορετική τροχιά και ένα άλλο μονοπάτι η κατάσταση.  Οι κεντρικές τράπεζες, οι οποίες μην ξεχνάμε ότι ο βασικός τους ρόλος είναι να ελέγχουν το νόμισμα και να ασκούν νομισματική πολιτική, αν   άφηναν το σύστημα θα  οδηγούσε στην απαξίωση των παραδοσιακών νομισμάτων και των τραπεζικών συστημάτων και θα γυρνούσαν όλες οι συναλλαγές σε ένα ελεύθερο κώδικα, αποκεντρωμένα όπως λέγαμε πριν, αυτομάτως θα εκμηδένισε τη δυνατότητα άσκησης νομισματικής πολιτικής. Νομίζω οποιοσδήποτε με βασικές γνώσεις οικονομικού μπορεί να καταλάβει ότι δεν είναι δυνατόν κάποιος να μπορεί να ασκήσει. 

Η δημοσιογράφος του ΟΤ Ελένη Στεργίου και ο καθηγητής του ΟΠΑ Κωνσταντίνος Δράκος.

Παρουσίαση: Ελένη Στεργίου.
Δημοσιογραφική παραγωγή: Σωτηρία Δημητρίου.
Ηχοληψία και Τεχνική Επεξεργασία Ήχου: Ηλέκτρα Ασιτιανάκη.

Το Podcast είναι σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το επεισόδιο από το site του Οικονομικού Ταχυδρόμου ΟΤ.gr, το Spotify και από τo κανάλι του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News