
Για την πιθανότητα η Βρετανία να οδεύει προς ένα «θανάσιμο σπιράλ χρέους» όπου θα δανείζεται περισσότερο για να εξυπηρετήσεις το κόστος του υφιστάμενου δανεισμού προειδοποιεί ο Ρέι Ντάλιο,ιδρυτής της εταιρείας hedge fund Bridgewater Associates.
Μιλώντας στους Financial Times εξήγησε ότι το πρόσφατο sell off στα βρετανικά ομόλογα και η υποχώρηση της στερλίνας είναι σημάδι ότι η αγορά δυσκολεύεται να απορροφήσει τις υψηλότερες ανάγκες δανεισμού της Βρετανίας, όπως παρουσιάστηκαν στον προϋπολογισμό των Εργατικών.
Ομόλογα Βρετανία: Το sell off απειλεί να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό των Εργατικών
Το θανάσιμο σπιράλ χρέους
Ο συνδυασμός της αύξησης των τόκων που πληρώνει η χώρας ετησίως, έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. στερλίνες και της ανάγκης για μετακύλιση του χρέους με υψηλότερο κόστος δανεισμού, δημιουργούσε τον κίνδυνο ενός αυτοτροφοδοτούμενου κύκλου, είπε.
Αυτό «μοιάζει με ένα σπιράλ θανάτου του χρέους εν τη γενέσει του, διότι είτε θα απαιτηθεί περισσότερος δανεισμός για την εξυπηρέτηση του χρέους, είτε θα συμπιέσει άλλες δαπάνες, είτε θα απαιτήσει περισσότερους φόρους» είπε ο Ντάλιο.
Η αναταραχή της αγοράς «αντανακλά ένα πρόβλημα προσφοράς-ζήτησης» για τα gilts (βρετανικά ομόλογα), είπε. «Για ποιο άλλο λόγο θα αυξάνονταν οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων ενώ χαλαρώνει η νομισματική πολιτική, υποχωρεί η συναλλαγματική ισοτιμία και η οικονομία είναι αδύναμη;»
Καμπανάκι και για τις ΗΠΑ
Ωστόσο ο ισχυρός άντρας της Wall Street έστρεψε τα βέλη της κριτικής του και στις ΗΠΑ εξηγώντας ότι εμφανίζουν σημάδια η αγορά θα μπορούσε να αρχίσει να δυσκολεύεται να απορροφήσει τις δανειακές της ανάγκες, και χαρακτήρισε την αντιμετώπιση του βάρους του χρέους της χώρας ως το «πρώτο μεγάλο ζήτημα» για τη δεύτερη θητεία του προέδρου Τραμπ.
Το sell off στις αγορές ομολόγων παγκοσμίως έχει ωθήσει το κόστος δανεισμού των μεγάλων οικονομιών, όπως είναι η Βρετανία και οι ΗΠΑ σε υψηλά επίπεδα, παρά τη μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Η απόδοση του δεκαετούς βρετανικού ομολόγου εκτινάχθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου στο 4,93% στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών, καθώς παρασύρθηκαν στην δίνη του παγκόσμιου sell off. Πολλοί αναλυτές είδαν τότε ως καταλύτη τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις made in USA.
Την ίδια περίοδο οι αποδόσεις των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων έφτασαν στο 4,93%, αγγίζοντας δηλαδή το 5%.
Πέρα από τον επίμονο πληθωρισμό που προοιωνίζει μικρότερες μειώσεις επιτοκίων οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς ομολόγων ανησυχούν για τις υψηλές ανάγκες δανεισμού από χώρες που έχουν ήδη μεγάλο δανειακό βάρος.
«Όταν φτάνεις στο σημείο να πρέπει να δανειστείς χρήματα για να εξυπηρετήσεις το χρέος και τα επιτόκια αυξάνονται, οπότε οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους αυξάνονται, οπότε πρέπει να δανειστείς περισσότερα χρήματα για να τα πληρώσεις, βρίσκεσαι σε αυτό που οι αγορές αποκαλούν σπιράλ θανάτου» τονίζει ο Ντάλιο, ο οποίος αυτό το μήνα δημοσίευσε το πρώτο μέρος της νέας του ανάλυσης για τις κρίσεις δημόσιου χρέους, με τίτλο How Countries Go Broke.
— Ray Dalio (@RayDalio) January 13, 2025
«Καθώς αυτοί οι κίνδυνοι αυξάνονται, όλοι βλέπουν την ανάγκη να δανειστούν περισσότερα χρήματα με υψηλότερο επιτόκιο, γεγονός που δημιουργεί έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο επιδείνωσης του χρέους».
Μνήμες Λιζ Τρας
Το ξεπούλημα της στερλίνας και των gilts ξύπνησε μνήμες από την κρίση της αγοράς μετά τον ατυχή «μίνι» προϋπολογισμό. Ωστόσο διαφέρει από από την καταστροφή του 2022, όταν η Λιζ Τρας παρουσίασε έναν έωλο προϋπολογισμό, που προκάλεσε την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας και στην συνέχεια την κατάρρευση της κυβέρνησης της. Αυτή τη φορά οι ρίζες βρίσκονται στις ΗΠΑ και όχι στις αμιγώς εγχώριες εξελίξεις στη Βρετανία.
Συνδέονται, όπως επισημαίνει το Bloomberg, όμως σε ένα βασικό στοιχείο: την εμπιστοσύνη.
Ωστόσο η κυβέρνηση των Εργατικών αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τα οικονομικά της σχέδια, καθώς το κόστος δανεισμού της έφτασε σε υψηλό επίπεδο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ η υπουργός Οικονομικών, Ρείτσελ Ριβς, βρέθηκε αντιμέτωπη με εκκλήσεις για παραίτηση.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «η δέσμευση της κυβέρνησης στους δημοσιονομικούς κανόνες και τα υγιή δημόσια οικονομικά είναι αδιαπραγμάτευτη», προσθέτοντας: «Η καγκελάριος έχει ήδη δείξει ότι θα ληφθούν σκληρές αποφάσεις για τις δαπάνες, με την αναθεώρηση των δαπανών για την εξάλειψη της σπατάλης να βρίσκεται σε εξέλιξη».
Μειώστε το έλλειμμα
Ο Ντάλιο υποστήριξε ότι το έλλειμμα σε ΗΠΑ και Βρετανία πρέπει να μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ. Οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με ένα έλλειμμα μαμούθ που αναμένεται να παραμείνει πάνω από το 6% του ΑΕΠ φέτος, ενώ στη Βρετανία αναμένεται να φθάσει το 4,5% του ΑΕΠ κατά το τρέχον οικονομικό έτος.
Ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οι ριζικές περικοπές στις δαπάνες ή οι νέοι φόροι θα βλάψουν την οικονομική ανάπτυξη των χωρών και θα πλήξουν τα δημοσιονομικά τους.
Βόμβα χρέους για τις υπερχρεωμένες χώρες
Ο Ντάλιο δέχθηκε ότι «η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι καταθλιπτική για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, αλλά θα οδηγήσει σε χαμηλότερα επιτόκια και αυτά τα χαμηλότερα επιτόκια έχουν μεγάλη τονωτική επίδραση, ενώ παράλληλα μειώνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα».
Ο ίδιος έχει προειδοποιήσει και στο παρελθόν για τον κίνδυνο της αύξησης του αμερικανικού χρέους στους επενδυτές κρατικών ομολόγων. Ωστόσο δεν έθεσε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα εκραγεί αυτό που έχει αποκαλέσει «βόμβα χρέους» για τις υπερχρεωμένες χώρες.
«Είναι σαν ένα άτομο που έχει πολλή πλάκα στις αρτηρίες του, η οποία συσσωρεύεται γρήγορα», είπε. Οι πληρωμές του χρέους «συσσωρεύονται και συμπιέζουν άλλες δαπάνες και δημιουργούν τον κίνδυνο να σπάσει ένα κομμάτι της πλάκας. Δεν μπορείτε να πείτε πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό, αλλά μπορείτε να πείτε ότι οι κίνδυνοι είναι πολύ υψηλοί και αυξάνονται».


Latest News

Νευρικότητα και ήπια κέρδη στη Wall Street
Η Wall Street αξιολογεί τη νέα δέσμη των εταιρικών αποτελεσμάτων

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

Κέρδη στις ευρωαγορές - «Βαραίνει» το Παρίσι η LVMH
Παρά το θετικό κλίμα, η μετοχή της LVMH σημειώνει βουτιά 8%

Κέρδη στην Ασία, μικρές απώλειες στις αγορές της Κίνας
Μέσα στη μέρα αναμένεται να ανακοινώσει η Ινδία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Μάρτιο

Ανοδική «ανάσα» για τη wall Street έφεραν οι εξαιρέσεις τους δασμούς - Η αβεβαιότητα παραμένει
Οι επενδυτές αναθάρρησαν μετά την εξαίρεση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών ωθώντας υψηλότερα τη Wall Street

Σε αχαρτογράφητα ύδατα οι διεθνείς αγορές και… το δολάριο
Τι αναφέρει η Deutsche Bank για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη δυναμική των διεθνών αγορών

Φρένο στο πενθήμερο sell off των αμερικανικών ομολόγων
Οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 3 έως 8 μονάδες βάσης σε όλες τις διάρκειες

Άλμα άνω του 2% στις ευρωαγορές - Ξεχώρισε η Novo Nordisk
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 2,60% και έκλεισε στις 499, 88 μονάδες

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS