Η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ξεκινάει με ένα ρεκόρ για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα. Το ποσοστό τους στα παγκόσμια διασυνοριακά επενδυτικά έργα έχει εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, υπογραμμίζοντας την ισχυρότερη οικονομική δυναμική της χώρας από την Ευρώπη ή την Κίνα, επισημαίνουν οι FT.

Τα στοιχεία για τα ανακοινωθέντα έργα Greenfield -δηλαδή η κατασκευή ή επέκταση νέων μονάδων και δραστηριοτήτων σε εντελώς νέα πεδία σε ξένη χώρα- γνωστοποιήθηκαν ενόψει της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός στη διάρκεια της οποίας θα βρεθεί στο επίκεντρο το πώς η προεδρία Τραμπ θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια οικονομική τάξη μέσω της επιβολής δασμών και της ανανέωσης της παραγωγής.

Ντόναλντ Τραμπ: Δασμοί σε Καναδά και Μεξικό – Ρίχνει το γάντι στην Ευρώπη

Η μέρα με τη νύχτα η διαφορά με Κίνα και ΕΕ

Το ποσοστό των νέων έργων άμεσων ξένων επενδύσεων που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ αυξήθηκε από 11,6% το 2023 σε 14,3% το δωδεκάμηνο έως τον Νοέμβριο του 2024, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων που συνέλεξε η FDI Markets των FT.

Η αύξηση των αμερικανικών ΑΞΕ αποδίδεται στην έντονη καταναλωτική ζήτηση και στα κυβερνητικά κίνητρα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Οι ΗΠΑ προσέλκυσαν πάνω από 2.100 νέα έργα άμεσων ξένων επενδύσεων σε Greenfield κατά τους 12 μήνες έως τον περασμένο Νοέμβριο.

Αντίθετα, η Κίνα εξασφάλισε κάτι λιγότερο από 400 έργα την ίδια περίοδο, κοντά σε ιστορικό χαμηλό και πολύ λιγότερες από τις 1.000 και πλέον επενδύσεις που είχε κάθε χρόνο από το 2005 μέχρι το 2015.

Τα νέα έργα στη Γερμανία έπεσαν στα 470 το ίδιο δωδεκάμηνο, τα λιγότερα των τελευταίων 18 ετών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και μια κάθετη πτώση από τις 1.100 επενδύσεις Greenfield ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο Nathan Sheets, επικεφαλής οικονομολόγος στη Citi, δήλωσε ότι η άνοδος των ξένων επενδύσεων στις ΗΠΑ οφείλεται εν μέρει στη σημασία της χώρας ως κόμβου για την καινοτομία AI, στο χαμηλότερο ενεργειακό κόστος και στα επενδυτικά κίνητρα ως μέρος του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού της κυβέρνησης Μπάιντεν και του νόμου για τους ημιαγωγούς.

Εν τω μεταξύ, το μερίδιο της Κίνας στις εισερχόμενες ΑΞΕ έχει μειωθεί λόγω «γεωπολιτικών» ανοιχτών θεμάτων, είπε ο Sheets, αναφερόμενος στις προσπάθειες της Δύσης να φύγουν από το επενδυτικό ρίσκο στην Κίνα.

Το ποσοστό της Ευρώπης μειώθηκε ακόμη περισσότερο, κυρίως, όπως ερμηνεύεται από τους αναλυτές, λόγω της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας.

Η εκτιμώμενη αξία των νέων έργων ΑΞΕ στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν κατά τους 12 μήνες έως τον Νοέμβριο του 2024 αυξήθηκε κατά περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε 227 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την FDi.

Οι τομείς των ΑΞΕ στις ΗΠΑ

Η άνοδος των επενδύσεων Greenfield στις ΗΠΑ κατανέμεται σε διάφορους τομείς. Συνολικά έργα ρεκόρ 12 μηνών καταγράφηκαν για τους ημιαγωγούς -τομέας που ενισχύθηκε από τον σχετικό νόμο- και τον βιομηχανικό εξοπλισμό, τις κατασκευές, τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, τις ΑΠΕ και την αεροδιαστημική.

Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας προβλέπεται να συνεχίσει να ξεπερνά άλλες προηγμένες χώρες, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναμένεται τώρα να αναπτυχθεί κατά 2,7% το 2025, σε σύγκριση με μόλις 1% στην ευρωζώνη.

Το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο, με τις αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, συμβάλλει στις πρόσφατες τάσεις των ΑΞΕ καθώς οι πολυεθνικές προσπαθούν να αντισταθμίσουν τους κινδύνους της εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Το παγκόσμιο εμπόριο είναι πιο κατακερματισμένο και επιδιώκεται η διασφάλιση των εφοδιαστικών αλυσίδων», δήλωσε ο Samy Chaar, επικεφαλής οικονομολόγος στο Lombard Odier. «Αυτό δημιουργεί μια τάση για friend shoring (σ.σ.: επενδύσεις σε φίλες χώρες) και σε είδη που δεν επρόκειτο να παράξουν οι ίδιες και για reshoring (σ.σ.: δηλαδή επιστροφή της παραγωγής στην αρχική χώρα από όπου έγινε η μετεγκατάσταση) για στρατηγικές βιομηχανίες όπως τα μικροτσίπ και η υγειονομική περίθαλψη».

Το 62% των έργων ΑΞΕ στις ΗΠΑ πέρυσι προέρχονταν από τη Δυτική Ευρώπη, σημειώνοντας αύξηση από 58% τα 10 χρόνια έως το 2019, το τελευταίο έτος πριν από την πανδημία.

Σε αντίθεση με την άνοδο των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα, ο αριθμός των έργων από τις ΗΠΑ εκτός συνόρων συρρικνώθηκε σε 2.600 τους 12 μήνες έως τον Νοέμβριο, το χαμηλότερο των τελευταίων δύο δεκαετιών – εξαιρουμένης της κορύφωσης της πανδημίας. Οι βιομηχανικές πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν δώσει κίνητρα στις αμερικανικές εταιρείες να διατηρήσουν την παραγωγή στη χώρα, εκτιμούν οι αναλυτές, σύμφωνα με τους FT.

Η εκλογή Τραμπ

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με τις πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ για το εμπόριο και τη φορολογία, οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν ότι η ατζέντα του θα αποτρέψει τα έργα βραχυπρόθεσμα: Η εκλογή Τραμπ «δεν αλλάζει τα επενδυτικά κίνητρα και την οικονομική εικόνα» για τους επενδυτές, δήλωσε ο Richard Bolwijn, επικεφαλής της επενδυτικής έρευνας στο τμήμα επενδύσεων και επιχειρήσεων του Unctad του ΟΗΕ. «Από αυτή την προοπτική, η ελκυστικότητα των ΗΠΑ για παγκόσμιες επενδύσεις θα συνεχίσει να αυξάνεται».

Οπως εκτιμά ο ο Innes McFee, παγκόσμιος οικονομολόγος στην Oxford Economics, «οι ΗΠΑ έλκουν όλο και περισσότερα παγκόσμια επενδυτικά έργα και αυτό αντανακλά την ισχυρή προοπτική ζήτησης και την πολύ ισχυρότερη αύξηση της παραγωγικότητας από ό,τι αλλού».

Ο ίδιος αναμένει ότι αυτό θα συνεχιστεί, προσθέτοντας ότι ενώ οι πολιτικές Τραμπ δημιουργούν αβεβαιότητα, ένας χαλαρότερος προϋπολογισμός θα ενθάρρυνε τη ζήτηση και «θα ενισχύσει το κίνητρο για επενδύσεις στις ΗΠΑ βραχυπρόθεσμα. Οι προστατευτικές πολιτικές μπορεί να κάνουν το ίδιο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή