
Καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατέθεσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της «αθέμιτης και παράνομης», όπως υποστήριξε, πρακτικής της Κίνας να καθορίζει παγκοσμίως τις τιμές των δικαιωμάτων για τα τυποποιημένα βασικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας της ΕΕ χωρίς τη συγκατάθεση του κατόχου του διπλώματος ευρεσιτεχνίας.
Η Επιτροπή, η οποία εποπτεύει την εμπορική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 χωρών, είπε ότι η Κίνα είχε εξουσιοδοτήσει τα δικαστήριά της να καθορίζουν παγκόσμιες τιμές για τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας της ΕΕ, ιδίως στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
ΕΕ: Καμπανάκι για την οικονομία – Επιβεβαιώνεται η έκθεση Ντράγκι
«Αυτό πιέζει τις καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας να μειώσουν τις τιμές τους σε παγκόσμια βάση, δίνοντας έτσι αθέμιτα στους Κινέζους κατασκευαστές φθηνότερη πρόσβαση σε αυτές τις ευρωπαϊκές τεχνολογίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Η απάντηση της Κίνας
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι λυπάται για την απόφαση της ΕΕ να διαμαρτυρηθεί και ότι η Κίνα θα χειριστεί το θέμα σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της.
Η υπόθεση αφορά τις βασικές πατέντες προτύπων (SEP), οι οποίες προστατεύουν τεχνολογίες απαραίτητες για την κατασκευή προϊόντων που πληρούν ένα συγκεκριμένο πρότυπο, όπως το 5G για κινητά τηλέφωνα.
Στους Ευρωπαίους κατόχους SEP περιλαμβάνονται η Nokia και η Ericsson.
Διαβούλευση με την Κίνα
Η Επιτροπή ζήτησε διαβουλεύσεις με την Κίνα, το πρώτο βήμα για την επίλυση διαφορών στον ΠΟΕ. Εάν δεν βρεθεί ικανοποιητική λύση εντός 60 ημερών, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ μπορεί να ζητήσει τη σύσταση επιτροπής επίλυσης διαφορών.
Οι διαδικασίες της επιτροπής διαρκούν κατά μέσο όρο 12 μήνες.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι η υπόθεση συνδέεται με μια άλλη διαφορά που η ΕΕ έφερε στον ΠΟΕ το 2022 σχετικά με τα κινεζικά ασφαλιστικά μέτρα κατά των αγωγών, τα οποία περιορίζουν τη δυνατότητα των κατόχων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας των τηλεπικοινωνιών να επιβάλλουν τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας σε μη κινεζικά δικαστήρια, με την απειλή υψηλών προστίμων εάν το πράξουν.
Η επιτροπή που χειρίζεται την υπόθεση αυτή αναμένεται να εκδώσει την τελική της έκθεση το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.


Latest News

Κλιμακώνει τον «πόλεμο» με το Χάρβαρντ η Ουάσινγκτον - Στο στόχαστρο οι ξένοι φοιτητέςνατότητας να δέχεται αλλοδαπούς φοιτητές
Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας - DHS θέλει το Χάρβαρντ να παραδώσει πειθαρχικά αρχεία αλλοδαπών φοιτητών και προσωπικού

Πλήγμα για Hermès - LVMH λόγω δασμών -Αντιδρούν όμως διαφορετικά στον Τραμπ
Η LVMH κατηγορεί την ΕΕ για τους δασμούς και απειλεί με... μετακόμιση - Όχι όμως και η Hermès, που ανακοίνωση αυξήσεις

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέα κόστη για πλοία που συνδέονται με την Κίνα
Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν «στοχευμένη δράση για ν’ αποκαταστήσουν τ’ αμερικανικά ναυπηγεία», επιβάλλοντας νέα αυξημένα κόστη σε πλοία που ελλιμενίζονται στα λιμάνια τους και συνδέονται με την Κίνα.

Η Κίνα και το... Πάσχα ρίχνουν τις πωλήσεις της Pernod
Παρόλα αυτά η Pernod τα πήγε καλά στις ΗΠΑ καθώς οι μεταπωλητές εκεί στόκαραν εν όψει δασμών Τραμπ

Από Ιούνιο ανεβάζει... ταρίφα η Ford εάν παραμείνουν οι δασμοί Τραμπ
Προειδοποίηση της Ford προς τους αντιπροσώπους της ότι οι δασμοί πιθανότατα θα αυξήσουν τις τιμές τους επόμενους μήνες

Temu και Shein μειώνουν τις διαφημιστικές δαπάνες σε ΗΠΑ
Η υποχώρηση των Κινέζων λιανοπωλητών απειλεί τα διαφημιστικά έσοδα της Big Tech

Ο μεγαλύτερος φόβος της αγαπημένης μπύρας της Αμερικής δεν είναι οι δασμοί...
Ενώ οι νέοι δασμοί στα εισαγόμενα κουτιά μπύρας θα αυξήσουν το κόστος η κατασκευάστρια της Modelo, προειδοποιεί ότι η καταστολή της μετανάστευσης μειώνει τις πωλήσεις

Τι φοβίζει τον Ντίμον για τις πολιτικές των ΗΠΑ
Ο Τζέιμι Ντίμον φοβάται ότι θα υπάρχει ένα βιβλίο σε 40 χρόνια με θέμα «Πώς χάθηκε η Δύση»
![ΗΠΑ: Εκτιμήσεις για ύφεση στον τουρισμό και απώλειες δισ. δολαρίων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/11/new-york-1867569_1280-600x326.jpg)
Εκτιμήσεις για απώλειες δισ. δολ. απο την ύφεση του τουρισμού στις ΗΠΑ [γράφημα]
Σύμφωνα με τις προβλέψεις περιπου 20 δισ.δολ. θα χαθούν στις ΗΠΑ απο τις λιανικές πωλήσεις των τουριστών

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση