Ενώ η διακοπή της ρωσικής διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας δεν θέτει άμεσο κίνδυνο εφοδιασμού για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να προσθέσει βραχυπρόθεσμες πιέσεις στην αγορά LNG. Οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου πρόκειται να παραμείνουν σφιχτές το 2025 καθώς η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται και η προσφορά επεκτείνεται πιο αργά από ό,τι πριν από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία Έκθεση για την Αγορά Φυσικού Αερίου του Διεθνούς Οργανισμούς Ενέργειας (ΙΕΑ), που δημοσιεύτηκε σήμερα Τρίτη.
Η έκθεση του ΙΕΑ, η οποία παρέχει μια διεξοδική επισκόπηση των εξελίξεων της αγοράς το 2024 και μια προοπτική για το 2025, διαπιστώνει ότι οι αγορές κινήθηκαν προς μια σταδιακή εξισορρόπηση πέρυσι μετά το σοκ προσφοράς που ακολούθησε την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, το παγκόσμιο ισοζύγιο φυσικού αερίου παραμένει εύθραυστο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία για την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού.
Νευρικές διακυμάνσεις στο φυσικό αέριο μετά τις εξαγγελίες Τραμπ
Ο ρόλος της Ασίας
Με γνώμονα τις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές στην Ασία, η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 2,8%, ή 115 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), το 2024 – πολύ πάνω από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2% μεταξύ 2010 και 2020.
Ταυτόχρονα, η κάτω από το μέσο όρο αύξηση της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διατήρησε την προσφορά περιορισμένη, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα ενίσχυσαν τις πιέσεις της αγοράς. Σύμφωνα με την έκθεση, παρόμοια δυναμική αναμένεται να επιμείνει το 2025 πριν από την έλευση ενός κύματος νέας εξαγωγικής ικανότητας LNG, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ, που αναμένεται στο δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας.
Αστάθεια στις τιμές, βλέπει ο ΙΕΑ
Οι γεωπολιτικές εντάσεις συνέχισαν να τροφοδοτούν την αστάθεια των τιμών στις αγορές φυσικού αερίου. Αν και η διακοπή της ρωσικής διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας την 1η Ιανουαρίου 2025 δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο ασφάλειας εφοδιασμού για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να αυξήσει τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις εισαγωγής LNG και να ενισχύσει περαιτέρω τα θεμελιώδη μεγέθη της παγκόσμιας αγοράς το 2025, σημειώνει η έκθεση. Προειδοποιεί μάλιστα, ότι η ευπάθεια της Μολδαβίας είναι σημαντικά μεγαλύτερη από εκείνη της ΕΕ, και απαιτεί στενό συντονισμό μεταξύ της Μολδαβίας και των περιφερειακών και διεθνών εταίρων της για να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Λόγω των αυστηρότερων θεμελιωδών μεγεθών της αγοράς, η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου προβλέπεται να επιβραδυνθεί κάτω από το 2% φέτος. Όπως και το 2024, η ανάπτυξη αναμένεται να υποστηριχθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αγορές της Ασίας, με την περιοχή να αναμένεται να αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου.
«Τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς φυσικού αερίου έχουν βελτιωθεί το περασμένο έτος, αλλά προς το παρόν, εξακολουθούμε να βλέπουμε σημαντική στενότητα λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και της σιωπηρής αύξησης της χωρητικότητας LNG. Η αυξημένη γεωπολιτική αβεβαιότητα προσθέτει στους κινδύνους», σχολιάζει ο Keisuke Sadamori , Διευθυντής Ενεργειακών Αγορών και Ασφάλειας του ΙΕΑ. «Ενώ η διεθνής συνεργασία για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο έχει επεκταθεί από την έναρξη της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης, απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες από υπεύθυνους παραγωγούς και καταναλωτές, οι οποίοι θα πρέπει να ενισχύσουν τις συλλογικές τους προσπάθειες για να ενισχύσουν την αρχιτεκτονική για ασφαλή παγκόσμια προμήθεια φυσικού αερίου».
Με βάση το μακροχρόνιο έργο του ΙΕΑ για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, ο ΔΟΕ δημιούργησε μια μόνιμη ομάδα εργασίας για την ασφάλεια φυσικού αερίου και βιώσιμων αερίων (GWP) υπό τη Μόνιμη Ομάδα για Θέματα Έκτακτης Ανάγκης, η οποία στοχεύει στη διευκόλυνση της ανταλλαγής δεδομένων και πληροφοριών μεταξύ των μελών της και την προώθηση του διαλόγου μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών.
Τον Απρίλιο του 2025, ο ΔΟΕ θα συγκαλέσει Διεθνή Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας , που θα φιλοξενηθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Σύνοδος Κορυφής θα εξετάσει παραδοσιακούς και αναδυόμενους κινδύνους που σχετίζονται με την ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου.
Latest News
Στην τελική φάση ο διαγωνισμός για υποβρύχια καλώδια σε Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο
ΑΔΜΗΕ: Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,717 δισ. και η διάρκεια του έργου στα 6 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης
Νευρικές διακυμάνσεις στο φυσικό αέριο μετά τις εξαγγελίες Τραμπ
Η αλλαγή επηρεάζει μελλοντικά έργα στο φυσικό αέριο, ως εκ τούτου η Ευρώπη αναμένεται να συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις και φέτος
Ο Τραμπ ξανασχεδιάζει τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη
Θα εξάγουμε την αμερικανική ενέργεια σε όλον τον κόσμο, διαμηνύει ο Ντόναλντ Τραμπ
Άνοιξε το παιχνίδι για τα ελληνικά κοιτάσματα – Ποιες περιοχές στοχεύουν οι Βig Οil [χάρτης]
Οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες στα «χέρια» των Big Oil – Ο διαγωνισμός για το block «Νότια της Πελοποννήσου» - Στο ραντάρ Chevron και ExxonMobil offshore εκτάσεις νότια της Κρήτης
Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ - Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]
Εχει η Ευρώπη τη δυνατότητα να αγοράσει αμερικανικόυγροποιημένο φυσικό αέριο; - Για την ώρα εισάγει όγκους ρεκόρ φθηνότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία
«Drill, baby, drill»: Τι σημαίνει η κατάσταση έκτακτης ενεργειακής ανάγκης στις ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε το σύνθημα «drill, baby ,drill» - Πώς θα αλλάξει η ενεργειακή πολιτική
Protergia: Σταθερό τιμολόγιο ρεύματος με κάτω από 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα
Τι προσφέρει το Value Secure 12M της Protergia
H Chevron στην Ελλάδα – Η ορκωμοσία Τραμπ, οι υδρογονάνθρακες και τα γεωπολιτικά μηνύματα
Γιατί ερευνά για υδρογονάνθρακες η Chevron στην Ελλάδα – Τα μηνύματα με την ορκωμοσία Τραμπ και την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας μετά την ExxonMobil
Η Εθνική Τράπεζα χρηματοδοτεί το πρώτο έργο αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα
Η συνολική χρηματοδότηση του έργου από την Εθνική Τράπεζα ανέρχεται σε €41,9 εκατ. και περιλαμβάνει δανεισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης €5,5 εκατ.
Ανατροπή στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες – Έρχεται η Chevron
Εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον αμερικανικό κολοσσό για offshore περιοχή Νότια της Πελοποννήσου – Επιβεβαίωση ΟΤ