
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την ανάληψη των καθηκόντων του λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ στην Ουάσινγκτον και δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση για την Ουκρανία και τα πυρηνικά όπλα.
Ο Πούτιν, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει να εξασφαλίσει μια μακροχρόνια ειρήνη στην Ουκρανία και όχι μια σύντομη κατάπαυση του πυρός, έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας που προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση.
Τραμπ: Ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει συνάντηση με Πούτιν
«Βλέπουμε τις δηλώσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και των μελών της ομάδας του σχετικά με την επιθυμία να αποκατασταθούν οι άμεσες επαφές με τη Ρωσία», δήλωσε ο Πούτιν.
«Ακούμε επίσης τη δήλωσή του για την ανάγκη να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Χαιρετίζουμε φυσικά αυτή τη στάση και συγχαίρουμε τον εκλεγμένο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την ανάληψη των καθηκόντων του».
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η δήλωση του Πούτιν αντανακλά τις συγκρατημένες ελπίδες στη Ρωσία ότι ο Τραμπ μπορεί να είναι σε θέση να αρχίσει να αποκαθιστά τις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, οι οποίες έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962 λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ακόμη και όταν πολλοί Ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν δημοσίως ότι αντιλαμβάνονται ότι οι ελπίδες αυτές μπορεί να μην ευοδωθούν.
Ο Πούτιν, ο οποίος συνήθως πραγματοποιεί τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας τις Παρασκευές και όχι τις Δευτέρες, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση για μια σειρά από διεθνή ζητήματα-κλειδιά, όπως είπε, μεταξύ άλλων για τους πυρηνικούς εξοπλισμούς και την ασφάλεια και για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και δεν έχει εξηγήσει ακριβώς πώς θα το κάνει αυτό.
Ο Πούτιν έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες, αλλά ότι τα εδαφικά κέρδη και οι διεκδικήσεις της Ρωσίας πρέπει να γίνουν αποδεκτά, κάτι που η ουκρανική ηγεσία έχει απορρίψει ως απαράδεκτη συνθηκολόγηση.
«Μακροπρόθεσμη ειρήνη»
«Όσον αφορά την ίδια την επίλυση της κατάστασης (στην Ουκρανία), θα ήθελα να τονίσω ότι ο στόχος δεν θα πρέπει να είναι μια σύντομη κατάπαυση του πυρός, όχι κάποια περίοδος ανάπαυλας που θα επέτρεπε την ανασύνταξη και τον επανεξοπλισμό των δυνάμεων, αλλά μια μακροπρόθεσμη ειρήνη που θα βασίζεται στο σεβασμό των νόμιμων συμφερόντων όλων των ανθρώπων και όλων των λαών που ζουν στην περιοχή», δήλωσε ο Πούτιν.
Ανέφερε επίσης ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων και ευρύτερα θέματα ασφάλειας.
Η Νέα Συνθήκη για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων, ή New START, η οποία περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, καθώς και την ανάπτυξη πυραύλων, χερσαίων, υποβρυχίων και βομβαρδιστικών, πρόκειται να λήξει στις 5 Φεβρουαρίου 2026.
Πρόκειται για τον τελευταίο εναπομείναντα πυλώνα ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου.
Πηγή: in.gr


Latest News

Θα αποτελειώσει ο φονικός σεισμός την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Μιανμάρ;
Οι μάχες έχουν αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη Μιανμάρ να ζουν σε συνεχή φόβο και ανασφάλεια – με ελάχιστη πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης και της τροφής

ΕΑΠ: Έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης – 813GB με προσωπικά δεδομένα διέρρευσαν στο dark web
Την επίθεση επιβεβαίωσε το ΕΑΠ με ανακοίνωση – Προσωπικά στοιχεία χιλιάδων φοιτητών καθώς και IBAN τραπεζικών λογαριασμών διέρρευσαν στο dark web

Το «μεγάλο σορτάρισμα» της Elliot Investor κατά της Shell
Η «ακτιβιστική» επενδυτική Elliot Investor σορτάρει κατά τη Shell στοιχηματίζοντας 1,1 δισ. δολάρια - Το ντέρμπι των πετρελαϊκών

Αυξήσεις έως 20% στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων - Τι ανακοίνωσε ο Δένδιας
Η μισθολογική μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί από την 1η Απριλίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου - Τα παραδείγματα που έδωσε ο Νίκος Δένδιας

Αθώος δηλώνει με υπόμνημα ο Χρήστος Τριαντόπουλος
Ο Χρήστος Τριαντοπούλος, μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που κατέθεσε αναφέρει πως είναι αθώος και ζητεί να κριθεί από την τακτική δικαιοσύνη

Σεισμό 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ «βλέπουν» οι ΗΠΑ – Συνεχείς οι ισχυροί μετασεισμοί
Μεγάλος σεισμός στη Μιανμάρ - Αισθητός και στην Μπανγκόγκ με τους τουρίστες να εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία

Συνελήφθη ο δικηγόρος του Εκρέμ Ιμάμογλου
Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στην σύλληψη του δικηγόρου του Εκρέμ Ιμάμογλου, τα ξημερώματα της Παρασκευής

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή - Η επίσημη ανακοίνωση
Η αλλαγή ώρας από χειμερινή σε θερινή προβλέπεται στην οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ της 19ης Ιανουαρίου 2001

Ηλεκτροσόκ
Το σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει έναν χώρο mega data center 300 MW που σε δεύτερο χρόνο μπορεί να φτάσει το 1 GW

Βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή - Μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Άστατος θα είναι ο καιρός την Παρασκευή, με κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, ενώ μικρή πτώση θα σημειώσει και η θερμοκρασία