Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του ως νέου προέδρου των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να δώσει εμπράκτως τα πρώτα δείγματα γραφής για τις πολιτικές που πρόκειται να εφαρμόσει. Σε αυτό το πλαίσιο υπέγραψε κατά προτεραιότητα μια σειρά από προεδρικά διατάγματα, μεταξύ των οποίων αυτό που ουσιαστικά θέτει τις ΗΠΑ εκτός της συμφωνίας ορόσημο του Παρισιού για το κλίμα.

Ο Τραμπ υπέγραψε επίσης μια επιστολή προς τον ΟΗΕ, με την οποία δηλώνει την πρόθεσή του να αποσύρει τη χώρα από τη συμφωνία του 2015, η οποία προτρέπει τις χώρες να θέτουν στόχους για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτοί οι στόχοι υποτίθεται ότι θα γίνουν πιο αυστηροί συν τω χρόνω, με τις χώρες να αντιμετωπίζουν προθεσμία τον Φεβρουάριο του 2025 για νέους στόχους.

Ενέργεια: Νέα δεδομένα από τον Τραμπ στην παγκόσμια αγορά

Εφόσον οι ΗΠΑ βγουν από τη συμφωνία, θα ακυρωθεί και ο στόχος που έθεσε η απελθείσα κυβέρνηση Μπάιντεν τον περασμένο μήνα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ κατά περισσότερο από 60% έως το 2035.

Το προεδρικό διάταγμα Τραμπ αναφέρει ότι η συμφωνία του Παρισιού είναι μεταξύ πολλών διεθνών συμφωνιών που δεν αντικατοπτρίζουν τις αξίες των ΗΠΑ και «κατευθύνουν τα δολάρια των Αμερικανών φορολογουμένων σε χώρες που δεν χρειάζονται ή δεν αξίζουν οικονομική βοήθεια προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού».

Αντί να ενταχθεί σε μια παγκόσμια συμφωνία, ο Τραμπ επιλέγει διακηρύξεις του τύπου «το επιτυχημένο ιστορικό των ΗΠΑ όσον αφορά την προώθηση τόσο των οικονομικών όσο και των περιβαλλοντικών στόχων θα πρέπει να είναι πρότυπο για άλλες χώρες», όπως είπε.

Η παγκόσμια δράση ισχυρότερη από τον Τραμπ

Η Laurence Tubiana, CEO του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Κλίμα και από τους αρχιτέκτοντες της συμφωνίας του Παρισιού, χαρακτήρισε ατυχή τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δράση για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής «είναι ισχυρότερη από την πολιτική και τις πολιτικές οποιασδήποτε χώρας».

Το παγκόσμιο πλαίσιο για τη δράση του Τραμπ είναι «πολύ διαφορετικό από το 2017», είπε η Tubiana τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ασταμάτητη οικονομική δυναμική πίσω από την παγκόσμια μετάβαση, από την οποία έχουν βγει κερδισμένες οι ΗΠΑ, αλλά τώρα κινδυνεύουν να χάσουν», επικαλούμενη πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία η παγκόσμια αγορά βασικών τεχνολογιών καθαρής ενέργειας θα τριπλασιαστεί σε περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2035.

Ακόμη, πρόσθεσε πως «οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης επιδεινώνονται επίσης. Οι τρομερές πυρκαγιές στο Λος Άντζελες είναι η πιο πρόσφατη υπενθύμιση ότι οι Αμερικανοί, όπως όλοι οι άλλοι, επηρεάζονται από την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής».

Ο κόσμος είναι τώρα μακροπρόθεσμα 1,3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις θερμοκρασίες στα μέσα του 1800. Οι περισσότεροι αλλά όχι όλοι οι φορείς παρακολούθησης του κλίματος δήλωσαν ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες πέρυσι ξεπέρασαν το όριο της θέρμανσης των του 1,5 βαθμού Κελσίου και ότι ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί στον πλανήτη.

Ο Alden Meyer, αναλυτής για τις κλιματικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης E3G, σχολίασε ότι ενώ η πρώτη αποχώρηση υπό την ηγεσία του Τραμπ από τη συμφωνία του ΟΗΕ σόκαρε και εξόργισε τον πλανήτη, όχι μόνο δεν βρήκε μιμητές, αλλά αντίθετα άλλες χώρες ανανέωσαν τη δέσμευσή τους για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής, μαζί με επενδυτές, επιχειρήσεις, κυβερνήτες, τοπικούς άρχοντες και άλλους στις ΗΠΑ.

«Σαφώς η Αμερική δεν πρόκειται να παίξει τον κυρίαρχο ρόλο βοηθώντας στην επίλυση της κλιματικής κρίσης, του μεγαλύτερου διλήμματος που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ οι άνθρωποι», δήλωσε ο ακτιβιστής και συγγραφέας για το κλίμα, Bill McKibben. «Για τα επόμενα χρόνια το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι ότι η Ουάσιγκτον δεν θα καταφέρει να καταστρέψει τις προσπάθειες άλλων».

Αντίθετοι με την αποχώρηση ακόμα και Ρεπουμπλικανοί

Περίπου οι μισοί Αμερικανοί αντιτίθενται «κάπως» ή «σθεναρά» στη δράση των ΗΠΑ για αποχώρηση από τη συμφωνία για το κλίμα, ενώ ακόμη και οι ρεπουμπλικανοί δεν είναι συντριπτικά υπέρ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κέντρου Έρευνας Δημοσίων Υποθέσεων του Associated Press-NORC.

Μόνο περίπου 2 στους 10 ενήλικες των ΗΠΑ είναι «κάπως» ή «σθεναρά» υπέρ της αποχώρησης από τη συμφωνία του Παρισιού, ενώ περίπου το 25% είναι ουδέτερο.

Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στην αποχώρηση των ΗΠΑ προέρχεται από τους Δημοκρατικούς, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί επιδεικνύουν επίσης κάποια αμφιθυμία. Ελαφρώς λιγότεροι από τους μισούς Ρεπουμπλικανούς είναι υπέρ της αποχώρησης από τη συμφωνία για το κλίμα, ενώ περίπου 2 στους 10 είναι αντίθετοι.

Ενώ οι παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής συνεχίστηκαν κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, πολλοί ειδικοί ανησυχούν ότι μια δεύτερη θητεία Τραμπ θα είναι πιο επιζήμια, με τρόπο που θα μπορούσε να ακρωτηριάσει τις προσπάθειες των μελλοντικών προέδρων.

Με τον Τραμπ, ο οποίος δεν αναγνωρίζει την κλιματική αλλαγή, επικεφαλής της κορυφαίας οικονομίας του κόσμου, οι ειδικοί φοβούνται ότι άλλες χώρες, ειδικά η Κίνα, θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία για να αμβλύνουν τις προσπάθειές τους να περιορίσουν τις εκπομπές άνθρακα.

Drill baby, drill

Τα πρώτα δείγματα γραφής του Τραμπ σε σχέση με την ενεργειακή πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει και την -ανύπαρκτη- ευαισθησία του για το περιβάλλον ήταν σαφή και δόθηκαν λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Παράλληλα με την αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού κατέστησε πέρα για πέρα σαφή της εστίαση στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Ο Τραμπ ξεκίνησε τη μεταστροφή μέσω μιας σειράς εντολών και μνημονίων που κατευθύνουν τις ενέργειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με επιπτώσεις που καλύπτουν ολόκληρο το ενεργειακό τοπίο, από πετρελαιοπηγές και αιολικά πάρκα έως λαμπτήρες και φορτηγά.

«Έχουμε κάτι που κανένα άλλο κατασκευαστικό έθνος δεν θα έχει ποτέ: τη μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου από οποιαδήποτε χώρα στη γη. Και θα τη χρησιμοποιήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στην ομιλία του, μετά την ορκωμοσία. «Θα μειώσουμε τις τιμές, θα γεμίσουμε ξανά τα στρατηγικά μας αποθέματα, μέχρι την κορυφή και θα εξάγουμε αμερικανική ενέργεια σε όλον τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Οι περιβαλλοντολόγοι αποδοκίμασαν τις προσπάθειες του Τραμπ, αποκαλώντας τις ως δώρο για βαρόνους του πετρελαίου που βοήθησαν στη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας.

«Αυτές οι ενέργειες είναι μια άνευ προηγουμένου δωρεά σε δισεκατομμυριούχους», δήλωσε ο Aru Shiney-Ajay, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας ακτιβιστών Sunrise Movement. «Θα κάνουν μια μικρή χούφτα πλουσίων αφάνταστα πλουσιότερους ενώ θα σκοτώνουν καλοπληρωμένες δουλειές και θα απειλούν την υγεία και τα σπίτια μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green