Μαραθώνιος επαφών και διαπραγματεύσεων είναι σε εξέλιξη μεταξύ κυβέρνησης και ακτοπλόων με στόχο να «φρενάρουν» οι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που αναμένονται στα επίπεδα του 12% ή και 15% από την 1η Μαΐου λόγω της εισαγωγής νέου ακριβότερου καυσίμου.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας συνομιλεί τόσο με τους ακτοπλόους όσο και τα συναρμόδια υπουργεία με στόχο την διαμόρφωση ενός «πακέτου» μέτρων που θα είναι «win-win» όπως το χαρακτηρίζει ο Υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης.
Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Γιατί είναι μονόδρομος οι αυξήσεις – Τι λένε οι ακτοπλόοι
Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Αυξήσεις στις άγονες γραμμές
Δεδομένου ότι δεν αμφισβητείται από καμία πλευρά ότι «η πράσινη μετάβαση κοστίζει» η διαμόρφωση ενός πακέτου με μέτρα άμεσης απόδοσης αλλά και μεσοπρόθεσμης που θα περιορίζει όσο είναι δυνατό το κόστος των νέων καυσίμων αλλά και των περιβαλλοντικών κανονισμών είναι το ζητούμενο των επαφών αυτών.
Στο πλαίσιο αυτό όπως πληροφορείται ο ΟΤ η αύξηση του κρατικού ναυλολογίου (της τιμής του εισιτηρίου που ισχύει για τις μη απελευθερωμένες και τις άγονες γραμμές και καθορίζεται από το κράτος) είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζονται. Επισημαίνεται ότι το κρατικό ναυλολόγιο παραμένει «παγωμένο» από το 2018, παρά την άνοδο της τιμής των καυσίμων και του λειτουργικού κόστους εν γένει των πλοίων λόγω και του πληθωρισμού.
Το κρατικό ναυλολόγιο ισχύει στις ακτοπλοϊκές γραμμές που δεν είναι απελευθερωμένες μεταξύ των οποίων και οι άγονες.
Απελευθερωμένες γραμμές θεωρούνται όσες εξυπηρετούνται από πλοία που ανήκουν σε δύο τουλάχιστον ανεξάρτητες εταιρείες και:
-ο αφετήριος λιμένας και ο λιμένας προορισμού έχουν ο καθένας ετήσιο αριθμό διακινούμενων επιβατών (αποβιβασθέντες και επιβιβασθέντες) άνω των 150.000
-ή/και ο αφετήριος λιμένας και ο λιμένας προορισμού έχουν ο καθένας ετήσιο αριθμό διακινούμενων επιβατών (αποβιβασθέντες και επιβιβασθέντες) άνω των 300.000 βάσει των πρόσφατων κάθε φορά στοιχείων.
Το μέτρο αυτό μελετάται από το Υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αν και οι ακτοπλόοι θεωρούν ότι «δεν φτάνει».
Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση
Επίσης το Υπουργείο Ναυτιλίας εξετάζει και άλλα μέτρα όπως είναι η διεκδίκηση και διασφάλιση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, με σκοπό τη βελτίωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στις άγονες γραμμές. «Επιχειρούμε να εξασφαλίσουμε τις άγονες γραμμές και διεκδικούμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που μπορεί να φτάσει τα 400 εκατομμύρια. Στόχος μας είναι η βελτίωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στις άγονες γραμμές, με προοπτική 12ετούς σύμβασης μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και τουλάχιστον 4ετούς σύμβασης σε άλλες γραμμές», επισήμανε ο Υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης από τη Σύρο όπου βρέθηκε χθες και επιστρέφει σήμερα. O κ. Υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στο μεγάλο project που βρίσκεται σε εξέλιξη για το Αιγαίο, το λεγόμενο MasterPlan. «Κάνουμε μια ακτινογραφία του Αιγαίου που θα αποτυπώσει, ακριβώς, όλα τα ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο, ως προς το θέμα της βελτιστοποίησης των γραμμών. Τώρα χρειάζεται να γίνουν μεγάλες αλλαγές για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο βέλτιστο αποτέλεσμα» τόνισε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να βρεθούν λειτουργικές λύσεις. Όπως έχει αναφέρει και ο Πρωθυπουργός σε όλες του τις συναντήσεις που αφορούν στην πράσινη μετάβαση, είμαστε ριζοσπάστες αλλά με ρεαλιστικό τρόπο».Αναφερόμενος, δε, στο θέμα της νησιωτικότητας ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε πως, πρέπει να δοθούν λύσεις που θα βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα με τρόπο συστηματικό και πολύ καθοριστικό.
Η νησιωτικότητα
Με τη σειρά του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, αναφέρθηκε στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, τονίζοντας ότι το μέτρο είναι απαραίτητο στοιχείο της νησιωτικότητας, όμως χρήζει εξορθολογισμού ώστε να επωφελούνται αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη, σε κρίσιμους τομείς και κλάδους της νησιωτικής οικονομίας. Ανέφερε, δε, ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα και μετά από διαβούλευση, θα παρουσιαστεί νομοθετική πρωτοβουλία για το Μεταφορικό Ισοδύναμο.
Να σημειωθεί ότι αξιοποίηση του μεταφορικού ισοδυνάμου είναι ένα θέμα που θέτουν και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες.
Τα άλλα μέτρα
Τα άλλα μέτρα που ζητά άμεσα ο ακτοπλοϊκός κλάδος είναι:
-η κάλυψη της διαφοράς τιμής του νέου καυσίμου (MGO) από το υφιστάμενο VLSFO κατευθείαν στις εταιρείες εμπορίας καυσίμων ώστε οι ακτοπλοϊκές να προμηθεύονται το νέο καύσιμο στην τιμή του παλιού
-η κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών για τους ναυτικούς όπως κάνουν και οι Ιταλοί και
-η κάλυψη του κόστους των υποχρεωτικών εκπτώσεων για πολύτεκνους , ΑΜΕΑ , φοιτητές κλπ όπως γίνεται και για τα ΚΤΕΛ.
Latest News
Ερχεται «λαίλαπα» στην ακτοπλοΐα - Οι αυξήσεις στα εισιτήρια και το αγκάθι του κόστους
Ποιες λύσεις προτείνουν οι ακτοπλόοι για να μετριασθούν οι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Πώς θα μπει φρένο στις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια - Η σύσκεψη στο Μαξίμου και οι 3 προτάσεις
Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια - Πώς τα νέα καύσιμα επηρεάζουν το κόστος
Αυξήσεις φωτιά στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και το 2025
Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας θα αυξηθούν έως 12% από τον Μάιο λόγω του υψηλού κόστους από το νέο καύσιμο με μειωμένο θείο