Μόλις στο 25% εκτιμάται η πραγματική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με βάση μελέτη του Ινστιτούτου «ΕΝΑ» μετά από πρωτοβουλία του Νικόλα Φαραντούρη υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ανησυχητικά στοιχεία για την πορεία απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και τη στόχευση των σχετικών κονδυλίων στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν από το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Νικόλα Φαραντούρη και συμμετοχή του Παύλου Γερουλάνου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Παναγιώτης Κορκολής, Γενικός Διευθυντής του «ΕΝΑ», από τα συνολικά 36 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία μόλις 7,1 δισ. ευρώ μέχρι 10 Οκτωβρίου 1024, δηλαδή ποσοστό μόλις 25% ενώ απομένει λίγο περισσότερο από ένας χρόνος για την ολοκλήρωση του χρηματοδοτικού εργαλείου.
Ταμείο Ανάκαμψης: Απώλεια ιστορικής ευκαιρίας
Ο Παναγιώτης Κορκολής τόνισε ότι η Ελλάδα χάνει μια ιστορική ευκαιρία να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο καθώς το ελληνικό σχέδιο, με ευθύνη της κυβέρνησης, πάσχει από τέσσερις βασικές αδυναμίες: την έλλειψη στόχου για μείωση των ανισοτήτων, την απουσία στήριξης της εγχώριας παραγωγής, την υποχώρηση των δημόσιων πολιτικών και του ρόλου του κράτους και το έλλειμμα περιφερειακής διάστασης στην κατανομή των πόρων.
Επίσης πρόσθεσε ότι η απευθείας σύνδεση της χρηματοδότησης των δανειακών κεφαλαίων με τις συστημικές τράπεζες και όχι μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, δημιουργεί σημαντικά εμπόδια για πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποκλείονται από την πρόσβαση στα κονδύλια.
Ο Παύλος Γερουλάνος υποστήριξε ότι η διεύθυνση και ο συντονισμός του προγράμματος από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν οδηγήσει σε κακή διαχείριση των πόρων, σε καθυστερήσεις και δυσκολίες στην απορρόφηση των κονδυλίων. Τόνισε ότι το έλλειμμα αξιόπιστων στοιχείων και διαφάνειας καθιστά την παρακολούθηση της πορείας του ελληνικού σχεδίου δύσκολα ιδιαίτερα ειδικά σε ότι αφορά τα έργα που απεντάσσονται.
Ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης, σχολίασε ότι στόχος της εκδήλωσης δεν ήταν να προωθήσει πολιτικές ατζέντες, αλλά να αναδείξει τα πραγματικά προβλήματα που σχετίζονται με την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο κ. Φαραντούρης τόνισε ότι η κριτική που ασκείται για το Ταμείο Ανάκαμψης βασίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική κοινωνία δεν έχει ωφεληθεί στο βαθμό που θα έπρεπε από τους διαθέσιμους πόρους. «Το τέλος του Ταμείου πλησιάζει και η αξιοποίηση παραμένει ελλιπής», δήλωσε.
Latest News
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Κι άλλα έργα 11,5 εκατ. για το λίφτινγκ στο ΟΑΚΑ – Ο νέος διαγωνισμός
Για το λίφτινγκ στο ΟΑΚΑ το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε νέο διαγωνισμό που αφορά σε έργα στον περιβάλλοντα χώρο του «Σπύρος Λούης»
Τα 8+8 έργα του Ταμείου Ανάκαμψης για το 2025 [γραφήματα]
Από τα 36 δισ. ευρώ που είναι το συνολικό πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι στιγμής 18,2 δισ. ευρώ και αναμένει άλλα τόσα
Βαμβακίδης (BofA): Οι 2 προϋποθέσεις για να έχει η Ελλάδα μια μακρά θετική πορεία
Ο κ. Βαμβακίδης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναν οι αγορές μετά την πανδημία
«Ριζικό λίφτινγκ» στις μαρίνες με επενδύσεις 180 εκατ. - Στα σκαριά πάνω από 40 project
Αναβαθμίζονται οι μαρίνες της χώρας και μαζί το τουριστικό προϊόν - Ποια projects εγκρίθηκαν, ποια απορρίφθηκαν
«Καμπανάκι» Ελεγκτικού Συνεδρίου για Ταμείο Ανάκαμψης - «Βλέπει» καθυστερήσεις και κίνδυνο απώλειας κονδυλίων
Στη συγκεκριμένη έκθεση αναφέρεται πως ο έλεγχος που υλοποιήθηκε «εστιάζει στον κίνδυνο των καθυστερήσεων κατά την υλοποίηση των έργων
Τι φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεταρρυθμίσεις
Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει επιτύχει την εκταμίευση άνω του 50% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
Πλήρης η απορρόφηση του ΠΔΕ το 2024 - Η κατανομή των κονδυλίων
Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 13,3 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,3 δισ. ευρώ στη διάρκεια του έτους, εκτελέστηκε σε ποσοστό 101,25%