Η Ευρώπη θα απαντήσει σε τυχόν δασμούς που θα επιβληθούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με ανάλογο τρόπο, δήλωσε την Τετάρτη στο CNBC ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομία.

«Εάν υπάρχει ανάγκη να υπερασπιστούμε τα οικονομικά μας συμφέροντα, θα αντιδράσουμε με ανάλογο τρόπο», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις στο CNBC την Τετάρτη.

«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, αλλά και τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας, αν αυτό καταστεί αναγκαίο», πρόσθεσε, μιλώντας στον Steve Sedgwick του CNBC στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Γερμανία: Τρέμει για τις αποφάσεις που θα πάρει ο Ντόναλντ Τραμπ

Κατά την ορκωμοσία του τη Δευτέρα ως 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την απειλή του να επιβάλει δασμούς στα προϊόντα της ΕΕ που εισέρχονται στις ΗΠΑ, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η ΕΕ ήταν «πολύ, πολύ κακή για εμάς. Επομένως, θα τους επιβληθούν δασμοί. Είναι ο μόνος τρόπος … για να υπάρξει δικαιοσύνη».

Είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του συζητούσε την επιβολή πρόσθετου δασμού 10% στα αγαθά που εισάγονται από την Κίνα, με έναρξη από τον Φεβρουάριο.

Ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι στρατηγικοί σύμμαχοι και είναι σημαντικό να συνεργάζονται, τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Είπε ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνομιλούν με τους Αμερικανούς ομολόγους τους για να βρουν μια «ρεαλιστική» λύση στη συζήτηση που αφορά τους δασμούς.

Οι χώρες που απειλούνται

Η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία έχουν να χάσουν τα περισσότερα από μια σκληρή εμπορική πολιτική δασμών από τις ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, αφού αυτές οι χώρες διατηρούν τα μεγαλύτερα εμπορικά πλεονάσματα απέναντι στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Για το 2023 η Γερμανία εξήγαγε στην Αμερική προϊόντα με αξία 85,7 δις ευρώ μεγαλύτερη από όσα εισήγαγε από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για τεράστια γκάμα εξαγωγών υψηλής προστιθέμενης αξίας, από βιομηχανικά κυρίως προϊόντα μέχρι ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό και χημικά.

Η Ιταλία είχε εμπορικό πλεόνασμα σχεδόν 42 δις ευρώ από πωλήσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, είδη μόδας και αξεσουάρ, χημικά, φαρμακευτικά, αγροτικά προϊόντα και ποτά. Η Ιρλανδία είχε εμπορικό πλεόνασμα 29,4 δις ευρώ κυρίως από εξαγωγές προς τις ΗΠΑ σε φαρμακευτικά προϊόντα, χημικά, ιατρικό εξοπλισμό, μηχανήματα, αρώματα και καλλυντικά. Η Ελλάδα είχε εμπορικό πλεόνασμα 610,5 εκατ ευρώ που είναι κυρίως τρόφιμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή