
Η Βρετανία «δεν είναι μέρος του προβλήματος» όσον αφορά στα «επίμονα» εμπορικά ελλείμματα που θέλει να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας στο CNBC την Τετάρτη.
Ομόλογα Βρετανία: Για «θανάσιμο σπιράλ χρέους» προειδοποιεί ο Ρέι Ντάλιο
«Καταλαβαίνω ότι ο πρόεδρος [Ντόναλντ] Τραμπ ανησυχεί για τις χώρες που έχουν μεγάλα και επίμονα πλεονάσματα στο εμπορικό ισοζύγιο με τις ΗΠΑ, αυτό δεν ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρέιτσελ Ριβς.
«Δεν είμαστε μέρος του προβλήματος. Εμείς, το Ηνωμένο Βασίλειο, αυξήσαμε το εμπόριο με τον πρόεδρο Τραμπ την τελευταία φορά που ήταν στην εξουσία», είπε, μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Ο νέος αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει οργισμένος με τα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ με πολλούς από τους εταίρους τους, αλλά το διμερές εμπόριο με τη Βρετανία ήταν γενικά πιο ισορροπημένο, τα τελευταία χρόνια συγκρίνοντας την πορεία του.
Τα τελευταία εμπορικά στοιχεία της Βρετανίας δείχνουν ότι, το δεύτερο τρίμηνο του 2024, η χώρα είχε εμπορικό πλεόνασμα 4,5 δισεκατομμυρίων λιρών (5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων) με τις ΗΠΑ σε αγαθά
Βρετανία: Εμπορικό έλλειμμα με ΗΠΑ
Τα τελευταία εμπορικά στοιχεία της Βρετανίας δείχνουν ότι, το δεύτερο τρίμηνο του 2024, η χώρα είχε εμπορικό πλεόνασμα 4,5 δισεκατομμυρίων λιρών (5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων) με τις ΗΠΑ σε αγαθά. Ωστόσο, το δεύτερο τρίμηνο του 2023, κατέγραψε έλλειμμα στις συναλλαγές της με τις ΗΠΑ της τάξης των 2,3 δισεκατομμυρίων λιρών.
Ως εκ τούτου, ενώ η Κίνα, το Μεξικό, ο Καναδάς και η ΕΕ θεωρούνται οι κορυφαίοι στόχοι για τους εμπορικούς δασμούς του Τραμπ, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ξεφύγει σχετικά αλώβητο, πιστεύουν οι οικονομολόγοι. Η Ριβς εξέφρασε αισιοδοξία για τις προοπτικές για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Βρετανίας.
«Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για τον οποίο τα δύο μεγάλα έθνη μας, με μια τόσο ισχυρή και ιδιαίτερη σχέση, δεν μπορούν να αυξήσουν αυτές τις ροές εμπορίου για άλλη μια φορά», σχολίασε η Ριβς.
Η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας βρίσκεται στο Νταβός αυτή την εβδομάδα, προσπαθώντας να προσελκύσει παγκόσμιες επενδύσεις στη βρετανική οικονομία.
Για να επιτύχουμε οικονομική ανάπτυξη, είπε, «χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και έτσι το μήνυμά μου προς τους επενδυτές των ΗΠΑ και τους παγκόσμιους επενδυτές είναι επίσης: Η Βρετανία είναι ανοιχτή για τις επιχειρήσεις, θέλουμε την επένδυσή σας».
Το ταξίδι έρχεται αφού ο Ριβς δέχτηκε συνεχείς πιέσεις από τότε που αποκάλυψε τα σχέδια δαπανών και φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών το περασμένο φθινόπωρο.
Η δέσμη μέτρων που παρουσιάστηκε στον «Φθινοπωρινό Προϋπολογισμό» επικεντρώθηκε στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για τις βρετανικές επιχειρήσεις και έχει προκαλέσει εκτεταμένη κριτική από τους ηγέτες του κλάδου, οι οποίοι είπαν ότι η κίνηση αυτή θα καταπνίξει τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη.
Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων από το αναμενόμενο στοιχείων ανάπτυξης για τον Νοέμβριο και του υψηλότερου από το αναμενόμενο κόστος δανεισμού του Δημοσίου τον Δεκέμβριο, συνέβαλαν επίσης στη συνεχιζόμενη δυσφορία στο Υπουργείο Οικονομικών.
Αναταραχή ομολόγων
Η Βρετανία αντιμετώπισε προβλήματα στην αρχή του έτους, καθώς το επιτόκιο που ζήτησαν οι επενδυτές για να κατέχουν βρετανικά ομόλογα – γνωστά ως gilts – αυξήθηκε απότομα, αντανακλώντας την ανησυχία της αγοράς σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.
Η Ριβς κράτησε σταθερά τα δημοσιονομικά της σχέδια, λέγοντας ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της Βρετανίας είναι η πρώτη της προτεραιότητα.
Σχολιάζοντας την πρόσφατη αναταραχή στην αγορά χρυσού, η υπουργός είπε την Τετάρτη ότι η χώρα «δεν έχει ανοσία σε ό,τι συμβαίνει στις παγκόσμιες αγορές».
«Αυτό που θα έλεγα, όμως, είναι ότι στον προϋπολογισμό που παρουσίασα τον Οκτώβριο, έθεσα τους δημοσιονομικούς κανόνες στους οποίους θα λειτουργήσει αυτή η κυβέρνηση. Και αυτοί οι δημοσιονομικοί κανόνες, για να πληρώσουμε για τις καθημερινές δαπάνες μέσω φορολογικών εσόδων και να μειώσουμε το χρέος μας ως μερίδιο του ΑΕΠ μας — αυτοί οι δημοσιονομικοί κανόνες είναι το θεμέλιο της οικονομικής και δημοσιονομικής σταθερότητας. Είναι αδιαπραγμάτευτοι και θα συνεχίσουμε να τους τηρούμε», είπε.
Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Νοέμβριο αντιπροσώπευε έναν επιπλέον πονοκέφαλο για την κεντροαριστερή κυβέρνηση των Εργατικών, με αρκετούς υπουργούς, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, να κάνουν λιγότερο κολακευτικά σχόλια για τον Τραμπ στο παρελθόν.
Αφύσικοι σύντροφοι όσον αφορά την πολιτική ιδεολογία, ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Ριβς και το βρετανικό κατεστημένο προσπαθούν να οικοδομήσουν καλές σχέσεις με τον Λευκό Οίκο, ιδιαίτερα εν μέσω της πιθανής απειλής των καθολικών εμπορικών δασμών.
Η κυβέρνηση των Εργατικών έχει στοχοποιηθεί από τον στενό σύμμαχο του Τραμπ, Ίλον Μασκ, τους τελευταίους μήνες, με τον δισεκατομμυριούχο του κλάδου τεχνολογίας να επικρίνει τον πρωθυπουργό Στάρμερ και τις προηγούμενες έρευνες της Βρετανίας για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών.
Ερωτηθείσα για τη γνώμη της για τις παρεμβάσεις του Μασκ, η Ριβς είπε ότι ο Μασκ «δικαιούται να έχει τη γνώμη του, αλλά δεν είναι από τους ανθρώπους που ψηφίζουν στις γενικές εκλογές της Βρετανίας».


Latest News

«Eσβησε» η εμπιστοσύνη της Δύσης στην Αμερική λέει ο Ρίτσαρντ Μπράνσον
Οι ιστορικοί θα θυμούνται την τρέχουσα περίοδο γεωπολιτικής αναταραχής ως τη στιγμή που τα δυτικά έθνη έχασαν την εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, προειδοποίησε ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον

Η Κίνα περιορίζει τις επενδύσεις στις ΗΠΑ καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται
Σε αναστολή της εμπορικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ προχωρά η Κίνα - Αυξάνει τις πιέσεις όσο οξύνεται ο ανταγωνισμός

Δασμούς 20% στην ΕΕ ανακοίνωσε ο Τραμπ - Έπίθεση στους συμμάχους των ΗΠΑ για «λεηλασία»
«Οι θέσεις εργασίας και τα εργοστάσια θα επιστρέψουν στη χώρα μας και το βλέπετε ήδη να συμβαίνει», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ

Σε μια σπάνια συνέντευξη ο πλουσιότερος άνθρωπος του Μεξικού μιλάει για τις επιχειρήσεις του, την οικογένειά του και τον Τραμπ
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Κάρλος Σλιμ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του Μεξικού, μιλάει για τις επιχειρήσεις του, την οικογένειά του και τον Ντόναλντ Τραμπ

Πώς η Ισπανία έγινε το νέο hotspot των «Big Pharma» στην Ευρώπη
Η Ισπανία κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη για κλινικές δοκιμές και προσελκύει επενδύσεις στις βιοεπιστήμες, αλλά αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό, μεταξύ άλλων από την Κίνα.

Πώς το Minecraft κατέκτησε τον κόσμο;
Η ταινία «A Minecraft Movie» που βρίσκεται στις αίθουσες και το «κόλλημα» του ηθοποιού Τζακ Μπλακ - Tο βιντεοπαιχνίδι Minecraft με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών

Η Walmart «ανοίγεται» στα premium καλλυντικά
Η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Αμερικής Walmart προσθέτει premium μάρκες ομορφιάς στα εμπορεύματά της

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι γίγαντες του άνθρακα φεύγουν, τα AI data centers έρχονται
Οι ενεργειακές ανάγκες που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη «κατασκευάζουν» τον μεγαλύτερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο των ΗΠΑ ανατολικά του Πίτσμπουργκ

Πόσα δολάρια θα κοστίσει στις ΗΠΑ η προσάρτηση της Γροιλανδίας; – Τι εκτιμούν οι άνθρωποι του Τραμπ
Οι αρμόδιες υπηρεσίες στις ΗΠΑ έχουν περάσει ήδη σε εκτιμήσεις κόστους-οφέλους, παρά τις διαθνείς αντιδράσεις

Δε γλιτώνουν ούτε τα κουτάκια μπύρας από τους δασμούς Τραμπ
Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αναθεώρησε την Τετάρτη τους δασμούς 25% του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στα παράγωγα προϊόντα από αλουμίνιο