«Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη εξακολουθούν να είναι διαρθρωτικά υψηλότερες από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Κίνα και ποικίλλουν σημαντικά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα στο Στρασβούργο.

Η κ. φον ντερ Λάιεν υποστήριξε ότι τιμές πρέπει να πέσουν, ενώ «ολοκληρώνουμε τη σταδιακή κατάργηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα».

«Και οι δύο στόχοι είναι σημαντικοί και πρέπει να συμβαδίζουν. Πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Όχι μόνο πρέπει να συνεχίσουμε να διαφοροποιούμε τα ενεργειακά μας αποθέματα, κάτι που κάναμε τα τελευταία δύο χρόνια. Θα πρέπει επίσης να επενδύσουμε σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας επόμενης γενιάς, διότι πρόκειται για ενέργεια που κατασκευάζεται στην Ευρώπη, επομένως μας δίνει ανεξαρτησία», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει να κινητοποιήσουμε εδώ περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια για να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα και τις υποδομές αποθήκευσης: «Πρέπει να άρουμε τα εναπομείναντα εμπόδια στην Ενεργειακή μας Ένωση και πρέπει να συνδέσουμε καλύτερα τα καθαρά και χαμηλά ενεργειακά μας συστήματα. Όλα αυτά θα τα εντάξουμε σε ένα νέο οικονομικό ενεργειακό σχέδιο που θα παρουσιάσουμε τον Φεβρουάριο», εξήγησε.

Τιμές ρεύματος και αερίου: Νέα παρέμβαση Μητσοτάκη στην φον ντερ Λάιεν – Τι ζητά για ρύπους

Η ανάγκη για καινοτομία και οι προκλήσεις

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε την ομιλία της περιγράφοντας τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην παγκόσμια πολιτική: «Έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή σκληρού γεωστρατηγικού ανταγωνισμού. Έχουμε να κάνουμε με δυνάμεις σε μέγεθος ηπείρου.[…] Οι κανόνες αλλάζουν. Μπορεί σε κάποιους στην Ευρώπη να μην αρέσει αυτή η νέα πραγματικότητα, αλλά πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Οι αξίες μας δεν αλλάζουν. Αλλά για να τα υπερασπιστούμε, κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν», τόνισε.

Η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι ην επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί η νέα Competitiveness Compass (Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας) η οποία μετατρέπει την έκθεση Ντράγκι σε δράση. «Θα είναι ο Πολικός Αστέρας αυτής της νέας Επιτροπής και θα οδηγήσει το έργο μας για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Η φον ντερ Λάιεν αποκάλυψε τους τρεις στόχους της Κομισιόν:

  • Πρώτον, να κλείσουμε το χάσμα καινοτομίας με τους ανταγωνιστές μας.
  • Δεύτερον, ένας κοινός οδικός χάρτης για την ανταγωνιστικότητα και την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα.
  • Και τρίτον, ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας και ασφάλειας.

Όπως τόνισε, όσον αφορά την καινοτομία, η ανάλυση του Ντράγκι είναι πολύ σαφής. Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος χαμηλών επενδύσεων και χαμηλής καινοτομίας. Και αυτό οδήγησε, για παράδειγμα, σε βραδύτερη υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών εδώ στην Ευρώπη. «Πώς θα σπάσουμε λοιπόν αυτόν τον κύκλο; Οι δημόσιες επενδύσεις πρέπει οπωσδήποτε να παίξουν ρόλο. Για να είναι αποτελεσματικό αυτό, πρέπει να βελτιωθεί ο συντονισμός μεταξύ ευρωπαϊκού επιπέδου και κρατών μελών», εξήγησε.

Τα καλά νέα είναι ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες ήδη αυξάνουν τις επενδύσεις τους στην καινοτομία. Πέρυσι, η ευρωπαϊκή βιομηχανία αύξησε τις επενδύσεις της σε Ε&Α κατά σχεδόν 10%. Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, αυτό είναι περισσότερο από ό,τι στις ΗΠΑ και στην Κίνα. «Χάρη σε αυτές τις προσπάθειες, βρισκόμαστε ξανά στη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις συνολικές ιδιωτικές επενδύσεις Ε&Α. Αλλά και πάλι, πρέπει να συντονιστούμε, πρέπει να συγκεντρωθούμε και να επικεντρωθούμε στους κρίσιμους τομείς. Για να συμβεί αυτό και να είναι επιτυχές, χρειαζόμαστε μια ευνοϊκή κεφαλαιαγορά για τις εταιρείες μας και συγκεκριμένα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις μας», τόνισε.

Η φον ντερ Λάιεν για τις πρώτες ύλες

Το τελευταίο σημείο το οποίο αναλύει είναι πώς θα ενισχυθεί η οικονομική ανθεκτικότητα και ασφάλεια.

«Οι παγκόσμιες δυνάμεις συναγωνίζονται τώρα για πρόσβαση σε πρώτες ύλες και ζωτικής σημασίας αλυσίδες εφοδιασμού. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε συνάψει περισσότερες από 35 νέες συμφωνίες με εταίρους σε όλο τον κόσμο, ακριβώς για να διασφαλίσουμε την πρόσβασή μας σε πρώτες ύλες και καθαρό υδρογόνο, για παράδειγμα, και να διαφοροποιήσουμε ορισμένες από τις αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής τεχνολογίας. Το έργο αυτό θα είναι ακόμη πιο κρίσιμο τα επόμενα χρόνια», τόνισε και πρόσθεσε: «Σε λιγότερο από δύο μήνες, έχουμε ήδη συνάψει τρεις συμφωνίες εταιρικής σχέσης με τη Mercosur, το Μεξικό και την Ελβετία. Και την περασμένη Δευτέρα, ξεκινήσαμε ξανά τις διαπραγματεύσεις μας με τη Μαλαισία»

Αυτή η νέα δέσμευση με χώρες σε όλο τον κόσμο δεν είναι μόνο οικονομική αναγκαιότητα, αλλά πρέπει να είναι ένα μήνυμα προς τον κόσμο, ανέφερε.

«Είναι η απάντηση της Ευρώπης στον αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό. Θέλουμε περισσότερη συνεργασία με όλους όσοι είναι ανοιχτοί σε αυτό. Και αυτό φυσικά περιλαμβάνει τους στενότερους συνεργάτες μας. Νομίζω, φυσικά, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Καμία άλλη οικονομία στον κόσμο δεν είναι τόσο ενοποιημένη όσο η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες» υποστήριξε και εξήγησε: « Εκατομμύρια θέσεις εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εξαρτώνται από το εμπόριο και τις επενδύσεις μας. Ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ μας είναι 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά πέρα ​​από αυτούς τους αριθμούς, υπάρχουν πολλά περισσότερα. Φιλίες, οικογενειακοί δεσμοί, κοινή ιστορία και πολιτισμός».

«Αυτό είναι κάτι που θα έχουμε πάντα στο μυαλό μας καθώς δεσμευόμαστε με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση. Η πρώτη μας προτεραιότητα θα είναι να εμπλακούμε έγκαιρα, να συζητήσουμε κοινά συμφέροντα και να είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε. Και όταν έρθει η ώρα της διαπραγμάτευσης, θα είμαστε ρεαλιστές στην αναζήτηση κοινού εδάφους. Θέλω όμως επίσης να γνωρίζετε ότι θα στεκόμαστε πάντα στις ευρωπαϊκές μας αρχές», έσπευσε να τονίσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Φυσικό αέριο: Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ – Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]
Ενέργεια |

Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ - Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]

Εχει η Ευρώπη τη δυνατότητα να αγοράσει αμερικανικόυγροποιημένο φυσικό αέριο; - Για την ώρα εισάγει όγκους ρεκόρ φθηνότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία