Σημαντική πρόοδο στα τμήματα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (AUM) των ελληνικών τραπεζών διαπιστώνει η Jefferies, με τα στοιχεία πλέον του Δεκεμβρίου να επιτρέπουν την εκτίμηση περί αύξησης 7% στα AUMs σε τριμηνιαίο επίπεδο ή 40% υψηλότερα για το 2024.

Σύμφωνα με την Jefferies, η Εθνική είχε την ισχυρότερη απόδοση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αυξάνοντας τόσο το μερίδιο αγοράς όσο και τις καθαρές πωλήσεις. Οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν το 4ο τρίμηνο κατά 40% σε τριμηνιαίο επίπεδο.

Επενδυτές: Πώς βαθμολογούν ΧΑ, τράπεζες και Ελλάδα εγχώριοι και ξένοι οίκοι

Αυτές οι ισχυρές επιδόσεις είναι θετικές για τις προμήθειες των ελληνικών τραπεζών επισημαίνει η Jefferies.

Μερίδια αγοράς

Τα μερίδια αγοράς παρέμειναν σταθερά τον Δεκέμβριο για τις 4 μεγάλες τράπεζες, με τη Eurobank να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς με 26% και την Εθνική το μικρότερο με 14%.

Η Εθνική σημείωσε όμως τη μεγαλύτερη αύξηση στο μερίδιο αγοράς τον Δεκέμβριο (+39 μ.β.) και σε ετήσια βάση (+360 μ.β.). Η Εθνική έχει αυξήσει το μερίδιό της από 11% σε 14% το 2024.

Επίσης, οι 4 μεγάλες τράπεζες είδαν το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς τους να παραμένει σταθερό στο 83% τον Δεκέμβριο (79% τον Δεκέμβριο του 2023).

Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν τον Δεκέμβριο

Οι καθαρές πωλήσεις ήταν ισχυρότερες τον Δεκέμβριο του 2024 στα 467 εκατ. ευρώ (299 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο). Οι μεγάλες τράπεζες είδαν τις καθαρές ροές ως ποσοστό των AUM στο 3% τον Δεκέμβριο με την Εθνική να έχει το ισχυρότερο στο 5%.

Όσον αφορά τις επιδόσεις του 4ου τριμήνου, η Εθνική είχε τις ισχυρότερες καθαρές ροές στα 430 εκατ. ευρώ (ή 16% του AUM).

Πώς εξελίχθηκε το 2024 για τα AUM

Η ανάπτυξη των AUM οφείλεται στις καθαρές πωλήσεις και όχι στον αντίκτυπο του M2 για τις ελληνικές τράπεζες. Οι καθαρές πωλήσεις το 2024 ήταν 4,8 δισ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 60% σε ετήσια βάση (καθαρές πωλήσεις 3 δισ. ευρώ το 2023).

Μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2024, οι καθαρές πωλήσεις ξεπέρασαν ήδη την επίδοση του 2023 (9μηνο – 3,7 δισ. ευρώ).

Ευκαιρία αύξησης των προμηθειών

Σύμφωνα με την Jefferies η Ελλάδα δεν έχει τόσο μεγάλη διείσδυση στα AUM έναντι των ομοτίμων της ΕΕ. Οι αμοιβές ως ποσοστό των συνολικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και της Νότιας Ευρώπης.

Ο μέσος όρος των ελληνικών τραπεζών είναι 55 μονάδες βάσης με κάποια διασπορά — η Πειραιώς έχει την υψηλότερη με 74 μονάδες βάσης και η Εθνική τη χαμηλότερη στις 50 μονάδες βάσης το 2023.

Συγκρίνοντας το AUM με τις καταθέσεις των νοικοκυριών, η Ελλάδα βρίσκεται επίσης κάτω από τις αντίστοιχες, στο 10% έναντι του 46% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Τραμπ: Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο
Επιχειρήσεις |

Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται την επιστροφή Τραμπ

Τι λένε στον ΟΤ κορυφαίοι εκπρόσωποι του επιχειρείν για τη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο – Πώς αξιολογούν την πιθανή επιβολή δασμών, τον αντίκτυπο στην Ευρώπη και τη θέση της Ελλάδας