Έχουμε να δούμε πολλά

Μπορεί πολλοί να διαφωνούν με την ισχύ που πλέον έχει η αμερικανική οικονομία και να προτάσσουν άλλες δυνάμεις που πρωταγωνιστούν σταδιακά στην παγκόσμια σκηνή, αλλά το ότι όλος ο πλανήτης σχολιάζει την εγκατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ, με όλα τα συμπαρομαρτούντα, νομίζω είναι ο ορισμός του impact μιας χώρας.

Δεν θα πλήξουμε επομένως ούτε την επόμενη τετραετία και όπως είπε και ο απερχόμενος Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς… ο Τραμπ θα δώσει σασπένς στον κόσμο.

Καλό ή κακό, θα δείξει, αλλά το σώφρον είναι να μη θεωρούμε τίποτα δεδομένο.

Σιγή ιχθύος

Στο μεταξύ όλοι τηρούν στάση αναμονής για το μέλλον. Και πλην των εξαιρέσεων των επαγγελματιών αναλυτών, βλέπε τις επενδυτικές τράπεζες, που αυτή είναι δουλειά τους, ουδείς προχωρά σε προβλέψεις για το τι θα δούμε το 2025.

————————————-

Ακόμη και το Νταβός

Και αυτή η εικόνα υπάρχει και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου περνούν κάθε χρόνο αρκετοί αξιωματούχοι κυβερνήσεων και στελέχη επιχειρήσεων.

Για να είμαι ειλικρινής βέβαια, το Φόρουμ (WEF) έχει χάσει κάπως την αίγλη του τα τελευταία χρόνια, εντούτοις φέτος λάμπει δια της απουσίας της και η αμερικανική ελίτ.

Τα θέματα που συζητούνται είναι περιφερειακής σημασίας, ενώ λίγο έλλειψε να μην αναφερθεί κανείς στην πρώτη ημέρα των εργασιών, καθώς συνέπεσε με την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ.

Unicredit

Ενδεικτικό

Επίσης ενδεικτικό είναι ότι ο Andrea Orcel, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας της Ευρώπης, της UniCredit, δεν ρωτήθηκε καν για τον Τραμπ ή για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Commerzbank.

Ή μπορεί και να συμφώνησε να μην… ερωτηθεί από τα δίκτυα που καλύπτουν το φόρουμ, αφού όλα είναι ρευστά.

Όσο θυμάμαι όμως τον εαυτό μου… δεν περνούσε WEF χωρίς να βγει μια μεγάλη είδηση, είτε πολιτική είτε επιχειρηματική από εκεί.

Σημεία των καιρών….

—————–

Και φυσικά στην Ελλάδα

Και φυσικά στην Ελλάδα, το κλίμα είναι ανάλογο. Πλην του Κεντρικού Τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είναι ο μόνος που έχει προειδοποιήσει με γλαφυρό τρόπο το τι έρχεται με τον Τραμπ.
«Εκρηκτικό μείγμα» χαρακτήρισε μάλιστα πρόσφατα την ενδεχόμενη εφαρμογή των εξαγγελιών του Αμερικανού προέδρου για επιβολή δασμών, μείωση των εταιρικών φόρων και εκδίωξη μεταναστών.

——————————–

Τώρα δεν ξέρω αν είναι τυχαίο…

Για να είμαι όμως απόλυτα δίκαιος στην κριτική μου προς την κυβέρνηση, δεν μπορώ να μην σταθώ σε αυτά που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες στο ενεργειακό μέτωπο. Credits πολλά στον αρμόδιο Υπουργό.

Διότι εξέπληξαν όχι μόνο οι εξελίξεις, αλλά και το timing αυτών, με την Ελλάδα να συγχρονίζεται με την αλλαγή, δίχως αμφιβολία, της κατεύθυνσης της αμερικανικής ενεργειακής πολιτικής.

————————————————–

Εκτός από τη Chevron

Εκτός, μάλιστα, από τη δυναμική είσοδο του αμερικάνικου κολοσσού Chevron στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, υπήρξε κι άλλη μία εξέλιξη.

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η εγκατάσταση της Διώρυγα GAS, το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου στους Αγίους Θεοδώρους στην Κόρινθο.

Αν και υπήρξαν κάποιες ανησυχίες για τη χρηματοδότηση του έργου, ήδη έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις.

Πρόκειται για το έργο της πλωτής μονάδας προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) της Motor Oil.

Η εταιρεία αναμένεται να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση εντός του επόμενου μήνα, Φεβρουαρίου.

—————————

Ας το λάβουν υπόψιν

Οι εξελίξεις αυτές μόνο θετικό πρόσημο έχουν, γιατί αγαπητές και αγαπητοί, σε έναν τόσο ρευστό κόσμο, το γεωπολιτικό βάρος αυξάνει με στρατηγικής σημασίας επενδύσεις.

Έχει παρέλθει η εποχή της pure γεωπολιτικής και έχουμε μπει εδώ και πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα στην γεωοικονομία.

Δεν ξέρω αν το έλαβαν υπόψιν οι «δυσαρεστημένοι» που συναντήθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου του εξαιρετικού καθηγητή (τον είχα κι εγώ στα πανεπιστημιακά μου χρόνια) και πρώην υφυπουργού

Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη για τη νέα στρατηγική έναντι της Τουρκίας.

Σύναξη

Διότι θύμισαν μια μίνι σύναξη των «δυσαρεστημένων» βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Με συνήθεις ύποπτους τους Μίλτο Χρυσομάλλη, Γιώργο Βλάχο, Φωτεινή Αραμπατζή και Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Έκπληξη ήταν και η παρουσία του Γιάννη Οικονόμου, που φαίνεται ότι έχει προσχωρήσει στο στρατόπεδο των «δυσαρεστημένων»

Στις σταθερές αξίες που δεν θα μπορούσαν να λείψουν ήταν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, αλλά εντύπωση προκάλεσε η απουσία γνωστών επιφανών Καραμανλικών, όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

——————————————-

Ένα απόγευμα του Γενάρη…

Για να επιστρέψω όμως στις στρατηγικές κινήσεις και να κλείσω την παρένθεση του “Πολεμικού Μουσείου”, θέλω λίγο να δείτε τι έχει συμβεί στον ΟΛΘ.

Ένα ωραίο απόγευμα, ήρθε μια ολλανδική εταιρεία, η LeonidsPort B.V., συμφερόντων της οικογένειας Louis-Dreyfus, και πρότεινε να πάρει το 21% του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, έδωσε και ένα καλό premium, στα 27 ευρώ, από τα 23,90 ευρώ που είχε κλείσει η μετοχή πριν τη Δημόσια Πρόταση.

Για να ακολουθήσουμε όμως την επενδυτική θεωρία, η τιμή ήταν με ακόμη μεγαλύτερο premium από τα 21,33 ευρώ που ήταν ο μέσος όρος του εξαμήνου που προηγήθηκε.

ΟΛΘ

Το ράλι των 4+1 ημερών

Θυμίζω ότι λίγες ώρες πριν την κατάθεση της πρότασης, η μετοχή έκανε ένα άλμα 8,64%, με 13.831 τεμάχια. Σαν κάποιος να περίμενε ή να ήξερε ότι θα γινόταν δημόσια πρόταση… Όχι όμως με πολλά κομμάτια.

Όπως ήταν λογικό, την επομένη της ΔΠ, δόθηκαν κάποιες αρκετές χιλιάδες τεμάχια στα 27 ευρώ, προσφέροντας κάποιες υπεραξίες σε αυτούς που είχαν τοποθετηθεί σε μια μετοχή που έκανε όγκους μερικές δεκάδες τεμάχια καθημερινά.

Εκεί, λίγο πάνω από τα 27 ευρώ, άρχισε τις αγορές και η Belterra του Ιβάν Σαββίδη, η οποία έχει και τον έλεγχο του ΟΛΘ (72,6% πλέον).

Δεν το έκανε νωρίτερα όμως, αφού η μετοχή βρισκόταν σταθερά επί μήνες μεταξύ 20 και 25 ευρώ.

Το ερώτημα…

Όπως όλα δείχνουν η LeonidsPort δεν θεωρεί ότι πρέπει να ανεβάσει την τιμή της πρότασης.

Δηλαδή δεν ανεβαίνει πάνω από τα 57 εκατ. ευρώ που ήταν διατεθειμένη να δώσει για το 21% του ΟΛΘ.

Προσέξτε… ένα σχήμα ενός εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων διαχειριστών λιμανιών στον κόσμο δεν βλέπει το λόγο για υψηλότερες αποτιμήσεις.

Θυμίζω ότι η Belterra είχε αγοράσει το 2018 πολύ ακριβότερα τον ΟΛΘ από το Δημόσιο, περίπου στα 34 ευρώ ανά μετοχή.

Δηλαδή η LeonidsPort αποτίμησε τον οργανισμό κατά 20% χαμηλότερα σε σχέση με αυτό που αποτίμησε η Belterra το 2018, όταν δεν είχε προηγηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

Σκόνη στον αέρα…

Τώρα ευλόγως δημιουργείται ένα μείζον ερώτημα, μεταξύ των πολλών άλλων.

Θα περιμένει η LeonidsPort να επιστρέψει η μετοχή στα 27 ευρώ για να ξαναρχίσει τις αγορές ή θα εγκαταλείψει την πρόταση, αποσύροντας το ενδιαφέρον;

Στο μεταξύ η μετοχή παίρνει την κατιούσα.

————————–

Άλλη αδικημένη

Χτες σας μίλησα για τον αδικημένο κλάδο των ενεργειακών, όχι μόνο λόγω των αποτιμήσεων που τους δίνει το ταμπλό αλλά και για τις εξελίξεις που έχουν.

Μάλιστα, σας είχα μιλήσει και για την Helleniq Energy, η οποία εργάζεται αυτήν την περίοδο για την επόμενη ημέρα της Elpedison… ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί λίαν συντόμως.

Να σας πως επίσης ότι ο σχεδιασμός σταδιακά παίρνει σάρκα και οστά, με την Elpedison να αναμένεται να αυτονομηθεί ως θυγατρική και να πάρει πάνω της όλα τα έργα ΑΠΕ.

Κι άλλη αδικημένη

Αν όμως πιστέψουμε στο «αόρατο χέρι» των… αγορών του Άνταμ Σμιθ, αργά ή γρήγορα θα έρθει και η ώρα της επόμενης αδικημένης. Της Aegean.

Και δεν το λέω τυχαία, αφού χτες άλλαξαν χέρια σχεδόν 400 χιλ. τεμάχια, την ώρα που ο μέσος ημερήσιος όρος του όγκου που διακινούσε ήταν 60 – 70 χιλ. τεμάχια.

Η εισηγμένη, εκ των ελάχιστων “εκπροσώπων” του τουρισμού, έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά τους τελευταίους μήνες, με δικαιολογία την αναμονή της αποζημίωσης για το θέμα των κινητήρων.

Για την ιστορία όμως, θυμίζω ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2024 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 4,9% στα 21,266 δισ. ευρώ.

Ε… δεν ήρθαν όλοι με καράβια και αυτοκίνητα…

Μάλλον είναι κοντά τα χαμόγελα…

——————————–

Το παζάρι ΔΕΔΔΗΕ

Στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), όπως μαθαίνω, βρέθηκε χθες κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να διαπραγματευτεί το αίτημά του για απόδοση κεφαλαίου WACC ύψους 8,2% για την περίοδο 2025-2028.

Η αύξηση του επιτρεπόμενου εσόδου δεν βρίσκει σύμφωνο τον Ρυθμιστή της ενεργειακής αγοράς καθώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των τελών χρήσης δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας διανομής που καταβάλλουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των τιμολογίων ρεύματος, τα οποία είναι ήδη επιβαρυμένα από τις υψηλές χρεώσεις της κιλοβατώρας.

Ο πήχης

Πλέον ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές που παρακολουθούν στενά τις διαπραγματεύσεις, έχει ρίξει τον πήχη στα 7,3% με 7,5%, ωστόσο η ΡΑΑΕΥ δεν δέχεται κάτι περισσότερο από 7%. Σε κάθε περίπτωση, νεότερα δεν αναμένονται πριν τα τέλη του μήνα, με τις ίδιες πηγές να εκτιμούν ότι η… μπίλια πιθανότατα θα κάτσει τελικά γύρω στο 7,1% με 7,2%.

———————————————-

Αυξήθηκε ο όγκος

Ήδη όμως κάποιος άλλος χαμογελά στην αγορά. Και μιλώ για τις διοικήσεις των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των προμηθευτικών επιχειρήσεων – την έλευση του 2025. Κι είχαν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν, αφού ο Δεκέμβριος που πέρασε ήταν ένας εξαιρετικός μήνας! Μου έλεγαν, λοιπόν, ότι στη διάρκεια του Δεκεμβρίου – κυρίως στις δύο τελευταίες εβδομάδες – οι πωλήσεις των αλυσίδων σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν συνολικά κατά περίπου 3,5%!

Αρνητικός πληθωρισμός

Αν όμως λάβουμε υπόψη μας πως ο «πληθωρισμός των σούπερ μάρκετ» ήταν αρνητικός, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η αύξηση προήλθε από τον όγκο της κατανάλωσης! Κι όπως σχολίαζαν χαρακτηριστικά κάτι τέτοιο έχει να συμβεί πολλά χρόνια. Διότι συνήθως η αύξηση των πωλήσεων οφείλονταν στον πληθωρισμό. Κι αυτό φυσικά δεν έκανε ευτυχείς μόνο τα αφεντικά του κλάδου, αλλά και τους προμηθευτές τους.

Προσφορές

Το photo finish της χρονιάς ήταν ανέλπιστα καλό, κυρίως διότι οι λιανέμποροι και οι προμηθευτές τους πολλαπλασιασαν τις προσφορές – «έπαιζε» και το πρόγραμμα των χαμηλών τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης – και οι καταναλωτές «παρασύρθηκαν» ή απόλαυσαν τις αγορές τους!

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories