
Δεδομένης της θετικότερης πορείας των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, πολλοί είναι οι παράγοντες της αγοράς που αναρωτιούνται για ποιο λόγο η χώρα μας δε βγαίνει για περισσότερα χρήματα στις αγορές φέτος, κάτι που θα βελτίωνε την εικόνα για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Αυτά τα ερωτήματα φαίνεται ότι εντάθηκαν μετά την πρώτη επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές πριν από λίγες ημέρες, οπότε και της προσφέρθηκαν περί τα 40 δισ. ευρώ. Άλλωστε, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Alpha Bank, tα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται τόσο για το 2025, όσο και για το 2026, θα μειώσουν περαιτέρω τον λόγο χρέος προς ΑΕΠ την επόμενη διετία, αντισταθμίζοντας την αυξητική επίδραση των επιτοκίων.
Δημόσιο Χρέος: Η Ελλάδα πλήρωσε 23,5 δισ. το 2024 – Πώς θα εξελιχθεί η αποπληρωμή του
Οι λόγοι
Ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025. Και αυτό το σχέδιο δεν αναμένεται να αλλάξει, όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές στον ΟΔΔΗΧ, εξηγώντας και τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δε χρειάζεται να ζητήσει μεγαλύτερα ποσά για φέτος. «Πρώτα από όλα, θα δίναμε σήμα ότι έχουμε ανάγκη για μεγαλύτερα ποσά», ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τόνιζαν με νόημα οι ίδιοι κύκλοι. Μάλιστα, πρόσθεσαν ότι η εκτίμηση που υπήρχε πέρυσι για ταμειακά διαθέσιμα που θα έχει η χώρα μας το 2025 θα ήταν της τάξης των 32 δισ. ευρώ. Ωστόσο, «αυτή τη στιγμή έχουμε ταμειακά διαθέσιμα που αγγίζουν τα 41 δισ. ευρώ», κάτι που δείχνει ότι υπάρχει σαφής βελτίωση των συνθηκών για την Ελλάδα και δεν υπάρχει κανενός είδους ζήτημα να αναζητηθούν παραπάνω χρήματα.
Πέραν αυτού, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους παράγοντες, ο ΟΔΔΗΧ θα πρέπει «να κρατά ζεστούς τους επενδυτές», οι οποίοι ούτως ή άλλως ζητούν να τοποθετηθούν στο ελληνικό δημόσιο χρέος, με σκοπό να επιτευχθούν καλύτερα επιτόκια στην πορεία, τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν προς όφελος της Ελλάδας. «Εάν θέλουν να συμμετάσχουν σε εκδόσεις της Ελλάδος, θα επιτύχουμε χαμηλότερο yield», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, δηλώνοντας αισιοδοξία για το μέλλον, ιδίως όταν βλέπει κανείς το τι γίνεται σε Γαλλία, Ιταλία, αλλά και Γερμανία.
Αναφορικά με όσους ζητούν ένα πιο γενναίο δανειακό πρόγραμμα, οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν με νόημα ότι ορισμένοι επιθυμούν κάτι τέτοιο, αναμένοντας και περισσότερα “syndication fees” (αμοιβές κοινοπρακτικής έκδοσης) κάτι που όμως προφανώς και δε σχετίζεται σε καμία περίπτωση (δεν υπάρχει πρόθεση δηλαδή) με τους στόχους που έχει θέσει το ελληνικό δημόσιο τόσο για φέτος όσο και για τα επόμενα χρόνια.
Οι ανάγκες
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με το δανειακό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, οι ανάγκες χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 15,28 δισ. ευρώ, κατανέμονται για φέτος στην αποπληρωμή ομολόγων ύψους 5,45 δισ. ευρώ, την αποπληρωμή τόκων ύψους 4,75 δισ. ευρώ, την πρόωρη αποπληρωμή μιας διπλής δόσης από το διμερές δάνειο με την Ευρωζώνη με 5,3 δισ. ευρώ και την χρηματοδότηση έργων του Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 5,96 δισ. ευρώ. Τις ανάγκες χρηματοδότησης του Δημοσίου καλύπτει και ένα μέρος από το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο αναμένεται να φτάσει φέτος τα 5,73 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους το οποίο διαπιστώνεται ότι βρίσκεται σε καθοδική τροχιά και θα διαμορφωθεί στο 146,8% του ΑΕΠ το 2025 από 153,1% του ΑΕΠ φέτος, ενισχύεται από πρόσθετους παράγοντες. Όπως το γεγονός ότι το 70% του αποθέματος χρέους κατέχεται από πιστωτές του επίσημου τομέα. Το χρέος παρουσιάζει μακροπρόθεσμο προφίλ ωρίμασης και χαμηλά επιτόκια σε σύγκριση με τους περισσότερους άλλους ομολόγους της ΕΕ.
Το 100% του χρέους, μετά την αναδιάρθρωσή του και τις συμφωνίες ανταλλαγής (swaps) που έχουν συναφθεί, είναι σταθερού επιτοκίου γεγονός που περιορίζει τους υπόλοιπους κινδύνους επιτοκίου.
Επιπλέον, η ενεργός διαχείριση του χρέους του ΟΔΔΗΧ έχει επιτρέψει στο χαρτοφυλάκιο χρέους της χώρα μας να υπερκαλυφθεί προσωρινά έναντι του κινδύνου επιτοκίου.


Latest News

«Ανάσα» στην κατανάλωση - Τι θα περιλαμβάνουν τα «Καλάθια Πάσχα και Νονού»
Στις 9 Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα» και θα διαρκέσει έως το Μεγάλο Σάββατο 19 Απριλίου - Έρχεται και το «καλάθι των Νονών»
![Ακίνητα: Καλπάζουν οι τιμές – Αυξάνεται το κατασκευαστικό κόστος στην οικοδομή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/28_03_ot_deikths_ktiria_ΕΧΟ-600x352.png)
Ζαλίζουν οι τιμές ακίνητων - Στα ύψη το κόστος της οικοδομής [γραφήματα]
Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών στα ακίνητα επιτείνοντας το στεγαστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με την Golden Visa και το Airbnb

Πάνω από 1.300 ενδιαφερόμενοι αναζήτησαν εργασία στην εκδήλωση Rebrain Greece στο Λονδίνο
Στην εκδήλωση Rebrain Greece που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο συμμετείχαν 26 ηγέτιδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας

Επίδομα παιδιού: Ανοίγει στις 31 Μαρτίου η πλατφόρμα – Δικαιούχοι και προϋποθέσεις
Η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού θα παραμείνει ανοικτή και θα δέχεται νέες αιτήσεις έως τις 30 Απριλίου 2025 και ώρα 18.00

Σε έξι μήνες αλλάζουν χέρια ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Οι διεκδικητές
Σε νέους ιδιοκτήτες ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Με ποιους μιλάει η Dimand και πώς έχει αλλάξει η «δεξαμενή» των επενδυτών - Ποια είναι η πολυεθνική που «μπήκε» στο εμβληματικό κτίριο του Πειραιά

Οι πληρωμές της ερχόμενης εβδομάδας - Ποιοι πάνε ταμείο
Αναλυτικά οι πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν, οι δικαιούχοι και τα ποσά που θα καταβληθούν

Θεοδωρικάκος: Στηρίζουμε με τον αναπτυξιακό τις παραμεθόριες και τις πιο αδύναμες οικονομικά περιοχές
«Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τη βιομηχανία, να εκσυγχρονίσουμε την αγροτική παραγωγή και να επενδύσουμε στην έρευνα και την καινοτομία που προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» προσέθεσε

Πότε ξεκινάει το εορταστικό ωράριο για το Πάσχα - Πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα
Τι προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών - Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Νέα δεδομένα για το bonus δόμησης - Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή κατά οικοδομικής άδειας
Πρόκειται για την πρώτη προσφυγή κατά οικοδομικής άδειας που κάνει χρήση των μπόνους δόμησης και απορρίπτεται από το ΣτΕ ως εκπρόθεσμη

Σε ισχύ το νέο επίδομα ανεργίας - Ο αλγόριθμος, οι δικαιούχοι και οι αλλαγές σε 10 ερωταπαντήσεις
Από σήμερα πραγματοποιείται η προεπιλογή δυνητικών δικαιούχων για το νέο επίδομα ανεργίας μέσω ειδικού αλγόριθμου