
Δεδομένης της θετικότερης πορείας των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, πολλοί είναι οι παράγοντες της αγοράς που αναρωτιούνται για ποιο λόγο η χώρα μας δε βγαίνει για περισσότερα χρήματα στις αγορές φέτος, κάτι που θα βελτίωνε την εικόνα για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Αυτά τα ερωτήματα φαίνεται ότι εντάθηκαν μετά την πρώτη επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές πριν από λίγες ημέρες, οπότε και της προσφέρθηκαν περί τα 40 δισ. ευρώ. Άλλωστε, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Alpha Bank, tα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται τόσο για το 2025, όσο και για το 2026, θα μειώσουν περαιτέρω τον λόγο χρέος προς ΑΕΠ την επόμενη διετία, αντισταθμίζοντας την αυξητική επίδραση των επιτοκίων.
Δημόσιο Χρέος: Η Ελλάδα πλήρωσε 23,5 δισ. το 2024 – Πώς θα εξελιχθεί η αποπληρωμή του
Οι λόγοι
Ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025. Και αυτό το σχέδιο δεν αναμένεται να αλλάξει, όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές στον ΟΔΔΗΧ, εξηγώντας και τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δε χρειάζεται να ζητήσει μεγαλύτερα ποσά για φέτος. «Πρώτα από όλα, θα δίναμε σήμα ότι έχουμε ανάγκη για μεγαλύτερα ποσά», ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τόνιζαν με νόημα οι ίδιοι κύκλοι. Μάλιστα, πρόσθεσαν ότι η εκτίμηση που υπήρχε πέρυσι για ταμειακά διαθέσιμα που θα έχει η χώρα μας το 2025 θα ήταν της τάξης των 32 δισ. ευρώ. Ωστόσο, «αυτή τη στιγμή έχουμε ταμειακά διαθέσιμα που αγγίζουν τα 41 δισ. ευρώ», κάτι που δείχνει ότι υπάρχει σαφής βελτίωση των συνθηκών για την Ελλάδα και δεν υπάρχει κανενός είδους ζήτημα να αναζητηθούν παραπάνω χρήματα.
Πέραν αυτού, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους παράγοντες, ο ΟΔΔΗΧ θα πρέπει «να κρατά ζεστούς τους επενδυτές», οι οποίοι ούτως ή άλλως ζητούν να τοποθετηθούν στο ελληνικό δημόσιο χρέος, με σκοπό να επιτευχθούν καλύτερα επιτόκια στην πορεία, τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν προς όφελος της Ελλάδας. «Εάν θέλουν να συμμετάσχουν σε εκδόσεις της Ελλάδος, θα επιτύχουμε χαμηλότερο yield», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, δηλώνοντας αισιοδοξία για το μέλλον, ιδίως όταν βλέπει κανείς το τι γίνεται σε Γαλλία, Ιταλία, αλλά και Γερμανία.
Αναφορικά με όσους ζητούν ένα πιο γενναίο δανειακό πρόγραμμα, οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν με νόημα ότι ορισμένοι επιθυμούν κάτι τέτοιο, αναμένοντας και περισσότερα “syndication fees” (αμοιβές κοινοπρακτικής έκδοσης) κάτι που όμως προφανώς και δε σχετίζεται σε καμία περίπτωση (δεν υπάρχει πρόθεση δηλαδή) με τους στόχους που έχει θέσει το ελληνικό δημόσιο τόσο για φέτος όσο και για τα επόμενα χρόνια.
Οι ανάγκες
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με το δανειακό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, οι ανάγκες χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 15,28 δισ. ευρώ, κατανέμονται για φέτος στην αποπληρωμή ομολόγων ύψους 5,45 δισ. ευρώ, την αποπληρωμή τόκων ύψους 4,75 δισ. ευρώ, την πρόωρη αποπληρωμή μιας διπλής δόσης από το διμερές δάνειο με την Ευρωζώνη με 5,3 δισ. ευρώ και την χρηματοδότηση έργων του Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 5,96 δισ. ευρώ. Τις ανάγκες χρηματοδότησης του Δημοσίου καλύπτει και ένα μέρος από το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο αναμένεται να φτάσει φέτος τα 5,73 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους το οποίο διαπιστώνεται ότι βρίσκεται σε καθοδική τροχιά και θα διαμορφωθεί στο 146,8% του ΑΕΠ το 2025 από 153,1% του ΑΕΠ φέτος, ενισχύεται από πρόσθετους παράγοντες. Όπως το γεγονός ότι το 70% του αποθέματος χρέους κατέχεται από πιστωτές του επίσημου τομέα. Το χρέος παρουσιάζει μακροπρόθεσμο προφίλ ωρίμασης και χαμηλά επιτόκια σε σύγκριση με τους περισσότερους άλλους ομολόγους της ΕΕ.
Το 100% του χρέους, μετά την αναδιάρθρωσή του και τις συμφωνίες ανταλλαγής (swaps) που έχουν συναφθεί, είναι σταθερού επιτοκίου γεγονός που περιορίζει τους υπόλοιπους κινδύνους επιτοκίου.
Επιπλέον, η ενεργός διαχείριση του χρέους του ΟΔΔΗΧ έχει επιτρέψει στο χαρτοφυλάκιο χρέους της χώρα μας να υπερκαλυφθεί προσωρινά έναντι του κινδύνου επιτοκίου.


Latest News

Επιδόματα: Ποιες πληρωμές θα γίνουν από 22 έως 25 Απριλίου
Το χρονοδιάγραμμα ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ - Ποιοι πάνε ταμείο την ερχόμενη εβδομάδα

Ξεκινά το «παζάρι» για τις νέες φοροελαφρύνσεις - Η ημερομηνία κλειδί και τα σενάρια
Δασμοί και έξτρα έσοδα από φοροδιαφυγή ορίζουν τον δημοσιονομικό χώρο για νέες φοροελαφρύνσεις

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις - – Όλες οι ημερομηνίες ανά ταμείο
Οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών

Μεγάλη η απήχηση των Youth Pass στους νέους - Πόσοι έλαβαν 150 ευρώ
Το Youth Pass μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών

Ποια ελληνικά προϊόντα χτυπούν οι δασμοί Τραμπ - Πώς επηρεάζονται οι τιμές
Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου όπως εξελίσσεται αναμένεται να διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού απειλώντας την ανθεκτικότητα των οικονομιών

Η επόμενη μέρα για το ελληνικό χρέος - Τι φέρνει η αποπληρωμή των δανείων του Μνημονίου
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που είναι σήμερα το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αναμένεται να «πέσει» κοντά στο 135% του ΑΕΠ μέχρι το 2027

Η ανάγκη για επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας - Τι λένε κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες
Μονόδρομο αποτελεί η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πού βρίσκει... πόρτα το Σπίτι μου 2 - Η κούρσα για την χρηματοδότηση
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Το παζάρι της ΕΕ με τις ΗΠΑ για τους δασμούς - Το ελληνικό στοίχημα
Η Ελλάδα στηρίζει την Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα διεκδικεί εξαιρέσεις για εγχώρια προϊόντα, όπως οι ελιές, η φέτα και το ελαιόλαδο