Ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους χρηματοδότες υγείας στον κόσμο θα ζητήσει από τον ιδιωτικό τομέα μια σημαντική αύξηση των δωρεών, καθώς η ανησυχία που δημιουργείται σε πολλά παγκόσμια ταμεία υγείας για τη δημιουργία ενός μεγάλου ελλείμματος στις κρατικές συνεισφορές αυξάνεται μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Τραμπ: Οι δισεκατομμυριούχοι που έδωσαν το παρών στην ορκωμοσία του
Το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας (GFFATM) δήλωσε στο Reuters ότι θα ζητήσει σχεδόν 50% περισσότερα χρήματα από ιδιωτικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων φιλανθρωπικών οργανώσεων και εταιρειών, για συνολικά 2 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν θα ξεκινήσει έναν νέο γύρο χρηματοδότησης αργότερα φέτος.
Στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας συγκέντρωσε 15,7 δισεκατομμύρια δολάρια για το έργο του σε διάστημα τριών ετών
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου, Πίτερ Σαντς, είπε ότι το σχέδιο, που πρόκειται να ανακοινωθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ήταν ήδη σε ισχύ πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Οι διεθνείς ομάδες βοήθειας παλεύουν με ένα σφιχτό δημοσιονομικό κλίμα παγκοσμίως, καθώς και με την αύξηση της ζήτησης για την εργασία τους, από την αντιμετώπιση των συγκρούσεων μέχρι την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το ταμείο «ανεβάζει τον πήχη για το τι θέλουμε να επιτύχουμε με τους δωρητές του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ο Σαντς σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα.
Στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, το Παγκόσμιο Ταμείο συγκέντρωσε 15,7 δισεκατομμύρια δολάρια για το έργο του σε διάστημα τριών ετών. Αυτό περιελάμβανε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων όπως το Ίδρυμα Γκέιτς και εταιρειών όπως ο κολοσσός εξόρυξης Anglo American και η ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία Takeda. Το Ταμείο θα ανακοινώσει το συνολικό χρηματικό ποσό που έχει θέσει ως στόχο για την επόμενη περίοδο εργασίας, 2027-2029, αργότερα φέτος.
Η αποχώρηση των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ είναι ιστορικά ο μεγαλύτερος χορηγός του Ταμείου, δεσμεύοντας 6 δισεκατομμύρια δολάρια στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης. Οι συνεισφορές της χώρας κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ ως προέδρου από το 2016-2020 ήταν παρόμοιες με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Ο Τραμπ ανέλαβε καθήκοντα για δεύτερη φορά τη Δευτέρα και δρομολόγησε άμεσα την αποχώρηση της χώρας του από τον ΠΟΥ και το πάγωμα της διεθνούς βοήθειας, προκαλώντας σοκ στην παγκόσμια κοινότητα υγείας παγκοσμίως.
«Είναι ατυχές που έφτασε σε αυτό το σημείο», είπε ο Σαντς, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν ένα εξαιρετικό ρεκόρ στην παγκόσμια υγεία παράλληλα με τον κρίσιμο ρόλο του ΠΟΥ στον καθορισμό των οδηγιών και κανόνων σε έκακτες περιστάσεις όπως π.χ. η πανδημία του κορονοϊού. «Πρέπει να επικεντρωθούμε στον ανθρώπινο αντίκτυπο, και ιδιαίτερα στον αντίκτυπο στην υγεία των φτωχότερων και πιο περιθωριοποιημένων».
Κίνδυνος ένδειας για παγκόσμια ταμεία υγείας
Το Παγκόσμιο Ταμείο παρέχει επιχορηγήσεις απευθείας σε οργανισμούς που εργάζονται σε περιοχές που πλήττονται από ασθένειες για να περιορίσουν την εξάπλωσή τους και να βελτιώσουν τα τοπικά συστήματα υγείας. Ο ΠΟΥ εστιάζει στον παγκόσμιο συντονισμό για την παρακολούθηση και τον περιορισμό των επιδημιών, την ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και την προώθηση της υγείας και της καθολικής υγειονομικής περίθαλψης διεθνώς.
Διάφοροι άλλοι παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας προσπαθούν επίσης να συγκεντρώσουν χρήματα φέτος, συμπεριλαμβανομένoυ του διεθνούς οργανισμού εμβολίων Gavi, η οποία αναζητά 9 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει στην υποστήριξη του παιδικού εμβολιασμού στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Σε έγγραφα του διοικητικού συμβουλίου που κυκλοφόρησαν τον Δεκέμβριο, προειδοποίησε επίσης για τον αυξανόμενο κίνδυνο να χάσει τους στόχους του λόγω κυβερνητικών ελλείψεων, αναφέροντας την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, τους πολέμους, τις ανταγωνιστικές προτεραιότητες βοήθειας και τις εκλογές σε πολλές χώρες δωρητές.
Ο οργανισμός Gavi σχεδιάζει επίσης να δημιουργήσει μια ομάδα επενδυτών του ιδιωτικού τομέα φέτος και να επικεντρωθεί στη διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησής της.
«Ο Gavi δεν θεωρεί ποτέ δεδομένη την υποστήριξη από δωρητές», επισημαίνει ο οργανισμόις τονίζοντας ότι ήταν σε γνώση του τα αντικρουόμενα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις. Οι ΗΠΑ είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές του Gavi, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ίδρυμα Gates.
Ο Gavi συνεργάζεται με τον ΠΟΥ για την υποστήριξη των προγραμμάτων εμβολιασμού των χωρών.
Latest News
Οι 3 αλλαγές στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ - Πώς εμπλέκονται βιομηχανία, ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικά φαρμακεία
Προσλαμβάνονται άμεσα με μπλοκ παροχής υπηρεσιών 20 φαρμακοποιοί προκειμένου να ενισχύσουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Η Γερμανία θα πείσει τον Τραμπ να παραμείνει στον ΠΟΥ; - Πλήγμα η απώλεια 130 εκατ. από εισφορές
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 20% των υποχρεωτικών συνεισφορών
Μνημόνιο συνεργασίας Pfizer με ΠΑΜΑΚ για την καινοτομία
Συν-δημιουργία μαθήματος με τίτλο «Ψηφιακή Καινοτομία και Συστήματα Μεταφοράς Τεχνολογίας» η πρώτη πρωτοποριακή δράση
Μιχάλης Αργυρού: Νέες πρωτοβουλίες σε κλάδους, όπου και αν χρειαστεί
Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού δίνει το στίγμα της πολιτικής για τη μείωση των φόρων μιλώντας στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου
Kυρίαρχη στις ιώσεις η γρίπη Α – Σαρώνουν τα επικίνδυνα κοκτέιλ ασθενειών
Συνεχίζει η αυξητική τάση στην γρίπη, τις ιώσεις και τον κορονοϊό και κατά τον Ιανουάριο, όπου αναγκαία κρίνονται τα μέτρα προφύλαξης
Μαγιορκίνης για γρίπη: Για πρώτη φορά μετά την Covid-19 τέτοια έξαρση
«Είναι πιθανώς η πρώτη χρονιά μετά από την Covid-19 που έχουμε τόσο μεγάλη κυκλοφορία στη γρίπη», είπε ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης
Κι άλλα έργα 11,5 εκατ. για το λίφτινγκ στο ΟΑΚΑ – Ο νέος διαγωνισμός
Για το λίφτινγκ στο ΟΑΚΑ το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε νέο διαγωνισμό που αφορά σε έργα στον περιβάλλοντα χώρο του «Σπύρος Λούης»
Γιατί οι εργαζόμενοι δεν εμπιστεύονται πλέον τους προϊσταμένους τους
Το 67% απολάμβανε την εμπιστοσύνη προς τον προϊστάμενό του ότι θα λάβει ορθές επιχειρηματικές αποφάσεις τον Μάιο του 2020 - To ποσοστό αυτό έχει μειωθεί
Πέθανε η Καίτη Γκρέυ
Η Καίτη Γκρέυ άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 100 ετών
Πώς το burnout έχει γίνει η μάστιγα της σύγχρονης εργασίας
Το αίσθημα του άγχους και της υπερφόρτωσης στη δουλειά μπορεί να μετατραπεί σε μια πιο σοβαρή κατάσταση, που υπερβαίνει το απλό αίσθημα κούρασης και καταλήγει στην εξουθένωση, στο «burnout»