
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε προσφυγή κατά της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Κίνηση με στόχο να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Ericsson και η Nokia, από τις παράνομες πρακτικές του Ασιατικού Γίγαντα. Οι πρακτικές αυτές φέρονται να υπονομεύουν την αξία των ευρωπαϊκών πατεντών, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας 5G για κινητά τηλέφωνα.
Μια νέα κλιμάκωση στη διαμάχη ΕΕ-Κίνας
Αυτή η κίνηση αποτελεί συνέχεια μιας σειράς μέτρων που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού από την Κίνα. Το ζήτημα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Χρονική στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επιβάλει δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα. Ως απάντηση, το Πεκίνο επέβαλε δασμούς στο ευρωπαϊκό brandy.
Η Ευρωπαϊκή στρατηγική
Η προσφυγή στον ΠΟΕ υπογραμμίζει τη στρατηγική της ΕΕ να χρησιμοποιεί διεθνείς θεσμούς για την υπεράσπιση των συμφερόντων της απέναντι στις εμπορικές πρακτικές της Κίνας.
Η τεχνολογία 5G αποτελεί βασικό τομέα στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη. H προστασία των ευρωπαϊκών πατεντών να θεωρείται κρίσιμη για την ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών εταιρειών.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας. Κίνηση σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από αυξημένες εντάσεις στον τομέα του εμπορίου και της τεχνολογίας.
Αντιπαράθεση για το 5G και τον Εμπορικό Πόλεμο
Αυτή η υπόθεση είναι το τελευταίο κεφάλαιο μιας σειράς μέτρων της ΕΕ για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού της Κίνας. Η διαμάχη έχει ενταθεί από τον Οκτώβριο του 2024, όταν η ΕΕ επέβαλε δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα. Σε απάντηση, το Πεκίνο επέβαλε δασμούς στο ευρωπαϊκό κονιάκ.
Η τρέχουσα διαμάχη επικεντρώνεται στην τεχνολογία 5G, που αποτελεί κρίσιμη υποδομή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί την Κίνα ότι χρησιμοποιεί τα δικαστήριά της για να καθορίσει δεσμευτικά δικαιώματα εκμετάλλευσης για τις ευρωπαϊκές πατέντες χωρίς τη συναίνεση των κατόχων τους.
Αυτό επιτρέπει στις κινεζικές βιομηχανίες να αποκτούν πρόσβαση σε ευρωπαϊκές τεχνολογίες με χαμηλότερο κόστος, ασκώντας πίεση στους ευρωπαίους κατασκευαστές να μειώσουν τις τιμές τους.
Οι επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρακτική αυτή παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Κίνας στο πλαίσιο του ΠΟΕ. Παράλληλα, δημιουργεί σημαντικά εμπόδια για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους σε διεθνή δικαστήρια χωρίς τον κίνδυνο κυρώσεων από την Κίνα.
Η προσφυγή αφορά τα λεγόμενα Standard Essential Patents (SEP), τα οποία είναι αναγκαία για την κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως το 5G.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι κάτοχοι τέτοιων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από ευρωπαϊκά δικαστήρια να σταματήσουν την πώληση προϊόντων που περιλαμβάνουν μη αδειοδοτημένη τεχνολογία. Ωστόσο, οι πρακτικές της Κίνας περιορίζουν αυτήν τη δυνατότητα.
Οι δράσεις της ΕΕ και η αντίδραση της Κίνας
Η πρώτη κίνηση της ΕΕ ήταν η υποβολή αιτήματος για διαβουλεύσεις στον ΠΟΕ. Είναι ένα βήμα που ανοίγει περίοδο 60 ημερών για την εξεύρεση λύσης μεταξύ των δύο πλευρών.
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η υπόθεση μπορεί να περάσει σε στάδιο δικαστικής διαμάχης.
Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας αντέδρασε άμεσα, δηλώνοντας: «Η Κίνα λυπάται για τη διαδικασία που ξεκίνησε η ΕΕ. Θα χειριστεί την υπόθεση σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ και θα υπερασπιστεί σθεναρά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της».
Η υπόθεση αυτή εντείνει τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία της τεχνολογίας 5G για την Ευρώπη.
Παράλληλα, αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στην προστασία της καινοτομίας και των επιχειρήσεών της σε ένα όλο και πιο ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον.
Πηγή: in.gr


Latest News

Οι 2+1 καταλύτες που φέρνουν deals στην Πληροφορική
Τα πολλαπλά έργα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η ψηφιοποίηση της αγοράς και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι οι καταλύτες που γεννούν νέα deals στην Πληροφορική - Ποιες είναι οι αβεβαιότητες που παραμένουν

Πως να γυρίσετε το χρόνο πίσω σε περίπτωση επίθεσης ransomware
Το ransomware έχει την ικανότητά του να κρυπτογραφεί δεδομένα και να αποκλείει την πρόσβαση των χρηστών σε εταιρικούς υπολογιστές, διακόπτοντας κρίσιμες εταιρικές διαδικασίες

Αύξηση σχεδόν 50% στις κυβερνοαπειλές παγκοσμίως - Αύξηση 126% στις επιθέσεις Ransomware
Το 1ο τρίμηνο του 2025, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ανά οργανισμό αυξήθηκαν κατά 47%, φτάνοντας κατά μέσο όρο τις 1.925 εβδομαδιαίες επιθέσεις, σύμφωνα με το Global Cyber Attack Report της Check Point

Πώς είναι το νέο χρώμα που ανακάλυψαν οι επιστήμονες
Η επίμαχη ανακάλυψη σχετικά με το χρώμα επιτεύχθηκε με πείραμα που έριξε παλμούς λέιζερ στα μάτια, διεγείροντας τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα

Ιταλία και ΗΠΑ αντιτάσσονται στους «μεροληπτικούς» φόρους των Big Tech
Η Ιταλία συμφωνεί με τις ΗΠΑ να αντιταχθούν στους «μεροληπτικούς» φόρους τεχνολογίας που επιβάλλονται στις Big Tech

Βιομετρικές πληρωμές: Πώς το ανθρώπινο σώμα γίνεται το νέο πορτοφόλι
Έρχονται οι βιομετρικές πληρωμές: Χωρίς κάρτες, κινητά ή PIN – Μόνο με ένα δαχτυλικό αποτύπωμα, βλέμμα ή το πρόσωπό μας

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ - Κίνας ο γίγαντας των ημιαγωγών Nvidia - Τι ζητά ο Χουάνγκ στο Πεκίνο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Σημεία ζωής σε άλλο πλανήτη; Πολλοί αστρονόμοι αμφιβάλλουν
Αέρια που υποτίθεται ότι παράγονται αποκλειστικά από ζωντανούς οργανισμούς ανιχνεύτηκαν στιν πλανήτη K2-18b. Ή μήπως όχι;

Worldline: Το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών είναι ανθρώπινο και προσωποποιημένο
«Το μέλλον των πληρωμών δεν είναι απλώς ψηφιακό. Είναι έξυπνο, ανθρώπινο και εξατομικευμένο» επισήμανε ο κ. Κιτιξής, Country Head and Managing Director της Worldline