Σε αναδιαρθρώσεις θέσεων, αλλά και κατοχύρωση μέρος των κερδών του προηγούμενου διαστήματος, αναλώθηκε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δέχτηκε τις πιέσεις από επιλεγμένους τίτλους, ενώ οι αγοραστές εμφανίστηκαν και πάλι επιφυλακτικοί.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,07% στις 1.529,57 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.526,78 μονάδων (-0,25%) και 1.536,04 μονάδων (+0,35%). Ο τζίρος ανήλθε στα 327,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 117,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 82,7 εκατ. τεμάχια αξίας 197 εκατ. ευρώ.
Διορθώνει σήμερα η Wall Street, βουτιά για την American Airlines
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Eurobank ανέβασε στα ύψη τον τζίρο σήμερα στην αγορά, καθώς διακινήθηκε το πακέτο του 2,2% που διέθεσε η Fairfax του Πρεμ Γουάτσα, στο πλαίσιο της προσαρμογής του ποσοστού της. Ουσιαστικά διατέθηκαν 76,7 εκατ. τεμάχια, στην τιμή των 2,33 ευρώ, αξίας 178,8 εκατ. ευρώ, ώστε μετά τη συναλλαγή, η Fairfax και τα συνδεδεμένα μέρη διατηρούν το ανώτατο επιτρεπτό από τον επόπτη ποσοστό του 33%.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,02% στις 3.718,53 μονάδες, ενώ στο +0,40% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.461,41 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,25% στις 1.392,56 μονάδες.
Ενθυλάκωση κερδών
Μετά από ένα εξαιρετικό ξεκίνημα του έτους και τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά 14 ετών, είναι εύλογες οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Ίσως και ευκταίες, προκειμένου να συντηρηθεί η ανοδική κίνηση διαρκείας της αγοράς, με πολλά χαρτοφυλάκια όμως να είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη για τυχόν αγορές, στο περιθώριο του μότο “the trend is your friend”.
Όπως σχολιάζει ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, Πέτρος Στεριώτης, η βελτιούμενη αξία των συναλλαγών, με τον «αστερίσκο» βέβαια της κυριαρχίας των «γνωστών τίτλων» της υψηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένει. Κρίσιμος ο όγκος των συναλλαγών τόσο από την άποψη της απορρόφησης πιθανών πωλητικών πιέσεων όσο και γιατί, σύμφωνα με τις βασικές αρχές της Τεχνικής Ανάλυσης, τα νέα υψηλά των τιμών πρέπει να «επιβεβαιώνονται» από ισχυρό volume.
«Πρωταγωνίστριες» προφανώς οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να κινείται σε υψηλό 9 ετών, να προσελκύει χοντρικά τον μισό τζίρο του ΧΑ και να ρίχνει τη «σκιά επιρροής» του σε όλο το εύρος του ταμπλό. Για το «συστημικό καρέ» των τραπεζών, κρίσιμη τις επόμενες εβδομάδες θα είναι η προεξόφληση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, με τους επενδυτές να αναμένουν την επιβεβαίωση των μερισματικών προσδοκιών, τα επικαιροποιημένα business outlook και τα πλάνα πιστωτικής και άλλης επέκτασης των χαρτοφυλακίων τους. Βέβαια, παρά την γενικότερη αισιοδοξία και την αναμφισβήτητη υποστήριξη από πλευράς των θεμελιωδών (ειδικά σε σύγκριση με το όχι μακρινό «αμαρτωλό παρελθόν»), δεν αποκλείεται η κατοχύρωση υπεραξιών είτε στα πλαίσια αποκλιμάκωσης των βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένων ταλαντωτών είτε λόγω «βιασύνης» του γρήγορου θεσμικού χρήματος που ασχολείται με το momentum του κλάδου.
Με την συνολική κεφαλαιοποίηση της λεωφόρου Αθηνών να προσεγγίζει πλέον τα 110 δισ. ευρώ, αρκετές θεμελιωδώς εύρωστες εισηγμένες που «έχουν μείνει πίσω» δικαιούνται να «ζηλεύουν», επιθυμώντας και αυτές διακαώς περαιτέρω ανατίμηση. Σε αυτά τα πλαίσια και όντας αισίως στο πέμπτο σερί ανοδικό έτος του Γενικού Δείκτη, κρίσιμη θα είναι η συνδρομή λοιπών αξιοπρόσεκτων κλάδων (βλ. Πληροφορική, Μεταφορές, Κατασκευές, Ενέργεια κ.ά.), οι οποίοι δυνητικά προσφέρουν ευρύτερη γκάμα επιλογών σε ενημερωμένους επενδυτές που έχουν -ας μας επιτραπεί η έκφραση- «μπουχτίσει» με τις Τράπεζες.
Στα θετικά στοιχεία της Κεφαλαιαγοράς η τρέχουσα εμπιστοσύνη των Θεσμικών προς τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που μεταφράζεται σε αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για ολόκληρη την δευτερογενή και τις νέες εταιρικές εκδόσεις. Επίσης, κρίσιμος παράγοντας για την επενδυτική διάθεση στη λεωφόρο Αθηνών και την -μέσω υπεραξιών- υπάρχουσα ρευστότητα είναι η υπέρβαση των τιμών στις οποίες νέες μετοχές εισήχθησαν πέρυσι στο ΧΑ, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημείωσε απώλειες 2,64%, με τις ΟΤΕ, Helleniq Energy και Jumbo να κλείνουν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΔΑΑ, Τιτάν, Metlen, Alpha Bank, Eurobank, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή.
Στον αντίποδα, ο Σαράντης έκλεισε με άλμα 4,20%, με τις Πειραιώς και ΔΕΗ να ακολουθούν με +1,2% έκαστη. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Cenergy, Coca Cola, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ και Εθνική. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Optima Bank και ΓΕΚ Τέρνα.
Latest News
«Βαραίνει» το ΧΑ το profit taking σε Τιτάν και Aegean
«Πρωταγωνίστριες» στο χρηματιστήριο Αθηνών είναι οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να κινείται σε υψηλό 9ετίας
Σταθεροποιητικά το ΧΑ, πέρασε το πακέτο του 2,2% της Eurobank
Το Χρηματιστήριο Αθηνών "βλέπει" τον τραπεζικό του κλάδο να έχει επανέλθει στο τιμόνι της ανόδου
Υπέκυψε στο -2,4% των τραπεζών το ΧΑ
Η πρώτη πτωτική συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά από έξι συνεχόμενες με κέρδη
Υπό έλεγχο η τραπεζική πτώση στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκει τα στηρίγματα ώστε να περάσει τη διόρθωση αρκετών τίτλων με τις μικρότερες δυνατές απώλειες
Μοιρασμένα πρόσημα και αψιμαχίες τίτλων στο ΧΑ
Η αγορά ακολουθεί μια ήπια ανοδική πορεία από τις αρχές του έτους, που επιτρέπει σε πολλά χαρτοφυλάκια να κατοχυρώνουν μέρος των κερδών τους
Έδωσε κι άλλο ύψος η Aegean, με στυλοβάτες Τιτάν και Jumbo
Χωρίς να λείπει η επιφυλακτικότητα και η νευρικότητα στις αγορές, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να ελέγξει για ακόμη μία ημέρα τις πιέσεις σε πολλούς τίτλους του
Κρατά το θετικό πρόσημο το ΧΑ, παραμένει η επιφυλακτικότητα
Το ΧΑ επιβεβαιώνει ότι δεν θα αφήσει εύκολα τις πιέσεις των πωλητών να κυριαρχήσουν
Ψυχραιμία στις αγορές, παραμένει η σκιά του Τραμπ – Ανθεκτικό το ΧΑ
Μια εικόνα που έχουν επίσης και οι ευρωπαϊκές αγορές, όπως και οι ασιατικές νωρίτερα
Οι 30 ελληνικές εισηγμένες με ΔΣ που έχουν τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία
Μεταξύ άλλων παράγοντες αξιολόγησης ήταν η συμμετοχή ανά φύλο, η διαφοροποίηση ως προς τις δεξιότητες των μελών, ο αριθμός μελών του μειοψηφούντος φύλου σε ηγετικές θέσεις
Metlen και Εθνική «σήκωσαν» το ΧΑ στις 1.530 μονάδες
Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,41% και κινήθηκε μεταξύ 1.523,91 μονάδων (-0,06%) και 1.530,91 μονάδων (+0,41%)