
Περί τα 123 δισ. ευρώ αναμένεται να διαθέσουν στους μετόχους τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες και φέτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UBS, μία ακόμη ένδειξη ότι ο κλάδος έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα.
Οι μεγαλύτερες εισηγμένες ευρωπαϊκές και βρετανικές τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν μερίσματα 74,4 δισ. ευρώ και εξαγορές τίτλων 49 δισ. ευρώ, κατά την αναφορά των αποτελεσμάτων του 2024 τις επόμενες εβδομάδες.
Ευρωπαϊκές τράπεζες: Τα ρεκόρ κερδών φέρνουν πιο κοντά τα σενάρια συγχωνεύσεων
Πιο αισιόδοξη είναι η Citigroup, η οποία έχει εκτιμήσει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα ανακοινώσουν μερίσματα 80 δισ. ευρώ και εξαγορές 54 δισ. ευρώ το 2025.
Όπως επισημαίνει και η UBS, η κλίμακα των αποδόσεων θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και το σύνολο εκείνων που δόθηκε στους επενδυτές το 2023, καθώς οι διοικήσεις επιδιώκουν να μοιράσουν τα μεγάλα κέρδη που αποκτήθηκαν από την αύξηση των επιτοκίων.
Η άνοδος των αποδόσεων κεφαλαίου έρχεται μετά από μια περίοδο κατά την οποία πολλοί επενδυτές απέφευγαν τον κλάδο, λόγω των πιέσεων στις αποτιμήσεις, τις πενιχρές πληρωμές και την παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών το 2020 για μπλοκάρισμα μερισμάτων και εξαγορών.
Πιο αισιόδοξη είναι η Citigroup, η οποία έχει εκτιμήσει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα ανακοινώσουν μερίσματα 80 δισ. ευρώ και εξαγορές 54 δισ. ευρώ το 2025
Οι πρωταγωνιστές
Η HSBC, η BNP Paribas και η UniCredit αναμένεται να επιστρέψουν τα μεγαλύτερα ποσά στους μετόχους, σύμφωνα με τις προβλέψεις της UBS, διανέμοντας 19,3 δισ. ευρώ, 11,6 δισ. ευρώ και 8,8 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.
Άλλωστε, οι προοπτικές για τον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τότε που οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια το 2022, έχοντας υπομείνει μια οδυνηρή δεκαετία χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων. Τα κέρδη των τραπεζών αυξήθηκαν καθώς επέβαλαν υψηλότερα επιτόκια στους δανειολήπτες πολύ πιο γρήγορα από ότι στους αποταμιευτές.
Οι μετοχές των τραπεζών της Ευρωζώνης βρίσκονται επίσης στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για το εάν οι διανομές θα μπορούσαν να διατηρηθούν καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να μειώνουν τα επιτόκια, κάτι που αναμένεται να ασκήσει πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους.
Oι αποτιμήσεις είναι πολύ πίσω από εκείνες των αμερικανικών τραπεζών με πολλές ευρωπαϊκές να εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount στη λογιστική αξία των περιουσιακών τους στοιχείων
Το μίγμα των αποδόσεων
Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις στους Financial Times, ο Jérôme Legras, διευθύνων σύμβουλος της Axiom Alternative Investments, η οποία κατέχει μετοχές στις περισσότερες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, δήλωσε ότι το τρέχον επίπεδο αποδόσεων ήταν βιώσιμο και ότι περίμενε «ελαφρά αύξηση της συνολικής απόδοσης για το 2025 σε σύγκριση με το 2024».
Οι φθηνότερες καταθέσεις, οι δανειολήπτες που ξαναδανείστηκαν με υψηλότερα επιτόκια και οι υψηλότερες αποδόσεις από επιχειρήσεις βελτίωσαν τις προοπτικές, πρόσθεσε ο Legras.
«Τα επιτόκια κινούνται πράγματι αντίθετα, αλλά βλέπουμε επίσης μια καλύτερη προοπτική λόγω της ανατιμολόγησης του χαρτοφυλακίου, του χαμηλότερου κόστους καταθέσεων και των υψηλότερων προμηθειών», ιδιαίτερα για τράπεζες με ισχυρές κερδοφόρες δραστηριότητες σε πλούτο και περιουσιακά στοιχεία διαχείρισης, είπε.
Οι αποτιμήσεις
Ωστόσο, οι αποτιμήσεις είναι πολύ πίσω από εκείνες των αμερικανικών τραπεζών με πολλές ευρωπαϊκές να εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount στη λογιστική αξία των περιουσιακών τους στοιχείων.
«Πιστεύουμε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες κοστολογούνται για μια κάμψη στα κέρδη και τις πληρωμές που απλώς δεν βλέπουμε», σχολίασε επ’ αυτού ο Jason Napier, επικεφαλής ευρωπαϊκών οικονομικών στην επενδυτική τράπεζα της UBS.
Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ανησυχίες ότι ένα πιο ήπιο ρυθμιστικό καθεστώς των ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να κάνει τις ευρωπαϊκές τράπεζες λιγότερο ανταγωνιστικές, ακόμη και στις εγχώριες αγορές τους, διευρύνοντας το discount αποτίμησης.


Latest News

Πώς Βραζιλία και Αργεντινή βγαίνουν κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο
Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται σε πρώτη φάση να ευνοεί χώρες με ισχυρές αγροτικές εξαγωγές όπως οι δύο οικονομίες της Λατινικής Αμερικής

Στα άδυτα του παπικού κονκλαβίου - Πώς θα γίνει η επιλογή του νέου Ποντίφικα
Το παπικό κονκλάβιο αποτελεί μια παράδοση που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα - Όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό

Νέα επίθεση Τραμπ στον «πολύ αργό» Πάουελ - Τον καλεί να μειώσει τα επιτόκια
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Wall Street με τις επανειλημμένες επικρίσεις του προς τον Πάουελ

Τα κινεζικά funds σταματούν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ εν μέσω δασμών
Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στην Κίνα έχουν αποσύρει επενδύσεις από ιδιωτικά κεφάλαια με έδρα τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες

Επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου στην Ινδία, στη σκιά των δασμών
Ο αμερικανός αντιπροέδρος θα συζητήσει στην Ινδία με τον Ναρέντρα Μόντι την πρόοδο των θεμάτων που εξετάστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο Λευκό Οίκο

Το Brexit, οι δασμοί των ΗΠΑ και η αναπόφευκτη σύγκριση
Οι υποστηρικτές του Brexit προέβαλαν το εγχείρημα ως «μαγική λύση» που θα αντιμετώπιζε τα προβλήματα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας

Νέα άνοδος για το Bitcoin - Κέρδη 3% απο τις αρχές Απριλίου
Με άλμα περίπου 3% το Bitcoin ξεπέρασε τα 87.600 δολάρια το πρωί της Δευτέρας στη Σιγκαπούρη- Η άνοδος εξάλειψε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που είχε υποστεί από τις 2 Απριλίου

Η Ford σταματά τις αποστολές οχημάτων στην Κίνα λόγω δασμών
Η Ford ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τις αποστολές των F-150 Raptor, Mustang και των SUV Bronco που κατασκευάζονται στο Μίσιγκαν προς την Κίνα

Στην αντεπίθεση περνά η Κίνα - Ποιους απειλεί με αντίποινα
Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε οποιοδήποτε απειλήσει τα συμφέροντα της χώρας

Βουτιά στην παγκόσμια εμπιστοσύνη - Τι δείχνει ο δείκτης FT Tiger
Το σοκ των δασμών και η διολίσθηση της αγοράς είναι μεταξύ των αυξανόμενων απειλών για την ανάπτυξη