
Περί τα 123 δισ. ευρώ αναμένεται να διαθέσουν στους μετόχους τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες και φέτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UBS, μία ακόμη ένδειξη ότι ο κλάδος έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα.
Οι μεγαλύτερες εισηγμένες ευρωπαϊκές και βρετανικές τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν μερίσματα 74,4 δισ. ευρώ και εξαγορές τίτλων 49 δισ. ευρώ, κατά την αναφορά των αποτελεσμάτων του 2024 τις επόμενες εβδομάδες.
Ευρωπαϊκές τράπεζες: Τα ρεκόρ κερδών φέρνουν πιο κοντά τα σενάρια συγχωνεύσεων
Πιο αισιόδοξη είναι η Citigroup, η οποία έχει εκτιμήσει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα ανακοινώσουν μερίσματα 80 δισ. ευρώ και εξαγορές 54 δισ. ευρώ το 2025.
Όπως επισημαίνει και η UBS, η κλίμακα των αποδόσεων θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και το σύνολο εκείνων που δόθηκε στους επενδυτές το 2023, καθώς οι διοικήσεις επιδιώκουν να μοιράσουν τα μεγάλα κέρδη που αποκτήθηκαν από την αύξηση των επιτοκίων.
Η άνοδος των αποδόσεων κεφαλαίου έρχεται μετά από μια περίοδο κατά την οποία πολλοί επενδυτές απέφευγαν τον κλάδο, λόγω των πιέσεων στις αποτιμήσεις, τις πενιχρές πληρωμές και την παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών το 2020 για μπλοκάρισμα μερισμάτων και εξαγορών.
Πιο αισιόδοξη είναι η Citigroup, η οποία έχει εκτιμήσει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα ανακοινώσουν μερίσματα 80 δισ. ευρώ και εξαγορές 54 δισ. ευρώ το 2025
Οι πρωταγωνιστές
Η HSBC, η BNP Paribas και η UniCredit αναμένεται να επιστρέψουν τα μεγαλύτερα ποσά στους μετόχους, σύμφωνα με τις προβλέψεις της UBS, διανέμοντας 19,3 δισ. ευρώ, 11,6 δισ. ευρώ και 8,8 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.
Άλλωστε, οι προοπτικές για τον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τότε που οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια το 2022, έχοντας υπομείνει μια οδυνηρή δεκαετία χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων. Τα κέρδη των τραπεζών αυξήθηκαν καθώς επέβαλαν υψηλότερα επιτόκια στους δανειολήπτες πολύ πιο γρήγορα από ότι στους αποταμιευτές.
Οι μετοχές των τραπεζών της Ευρωζώνης βρίσκονται επίσης στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για το εάν οι διανομές θα μπορούσαν να διατηρηθούν καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να μειώνουν τα επιτόκια, κάτι που αναμένεται να ασκήσει πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους.
Oι αποτιμήσεις είναι πολύ πίσω από εκείνες των αμερικανικών τραπεζών με πολλές ευρωπαϊκές να εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount στη λογιστική αξία των περιουσιακών τους στοιχείων
Το μίγμα των αποδόσεων
Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις στους Financial Times, ο Jérôme Legras, διευθύνων σύμβουλος της Axiom Alternative Investments, η οποία κατέχει μετοχές στις περισσότερες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, δήλωσε ότι το τρέχον επίπεδο αποδόσεων ήταν βιώσιμο και ότι περίμενε «ελαφρά αύξηση της συνολικής απόδοσης για το 2025 σε σύγκριση με το 2024».
Οι φθηνότερες καταθέσεις, οι δανειολήπτες που ξαναδανείστηκαν με υψηλότερα επιτόκια και οι υψηλότερες αποδόσεις από επιχειρήσεις βελτίωσαν τις προοπτικές, πρόσθεσε ο Legras.
«Τα επιτόκια κινούνται πράγματι αντίθετα, αλλά βλέπουμε επίσης μια καλύτερη προοπτική λόγω της ανατιμολόγησης του χαρτοφυλακίου, του χαμηλότερου κόστους καταθέσεων και των υψηλότερων προμηθειών», ιδιαίτερα για τράπεζες με ισχυρές κερδοφόρες δραστηριότητες σε πλούτο και περιουσιακά στοιχεία διαχείρισης, είπε.
Οι αποτιμήσεις
Ωστόσο, οι αποτιμήσεις είναι πολύ πίσω από εκείνες των αμερικανικών τραπεζών με πολλές ευρωπαϊκές να εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount στη λογιστική αξία των περιουσιακών τους στοιχείων.
«Πιστεύουμε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες κοστολογούνται για μια κάμψη στα κέρδη και τις πληρωμές που απλώς δεν βλέπουμε», σχολίασε επ’ αυτού ο Jason Napier, επικεφαλής ευρωπαϊκών οικονομικών στην επενδυτική τράπεζα της UBS.
Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ανησυχίες ότι ένα πιο ήπιο ρυθμιστικό καθεστώς των ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να κάνει τις ευρωπαϊκές τράπεζες λιγότερο ανταγωνιστικές, ακόμη και στις εγχώριες αγορές τους, διευρύνοντας το discount αποτίμησης.


Latest News

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Η Ισπανία «καθρέφτης» της στεγαστικής κρίσης στην Ευρώπη [γράφημα]
Εκτοξεύθηκαν μέσα σε δέκα χρόνια οι τιμές πώλησης των κατοικιών και των ενοικίων στην Ισπανία – Ο ρόλος των επενδυτών, η έλλειψη αποθέματος και το «μπλόκο» της Βαρκελώνης στις άδειες Airbnb

Σε απόσυρση μοντέλων της από τις ΗΠΑ προσανατολίζεται η Mercedes
Η μείωση της έκθεσης στην premium αγορά εισαγωγών θα επιτρέψει στη Mercedes να αντισταθμίσει τους δασμούς στα λιγότερο κερδοφόρα οχήματά της
![Τραμπ: Τι σημαίνει η απειλή για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/trump-putin-1-2-600x448.jpg)
Τι σημαίνει η απειλή Τραμπ για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]
Οι προτεινόμενοι «δευτερεύοντες δασμοί» του Τραμπ θα στοχεύουν, αν επιβληθούν, τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο

Ο Michael Kratsios σε θέση «κλειδί» στον Λευκό Οίκο - Τα «πυρά» στην Κίνα από το OT Forum
Ο Michael Kratsios θα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής μάχης των ΗΠΑ με την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη

Ζαλίζει ο λογαριασμός των δασμών Τραμπ - Στο 1,4 τρισ. το τίμημα
Τι δείχνει η οικονομετρική μελέτη των δασμών Τραμπ από οικονομολόγους του βρετανικού πανεπιστημίου Aston που εξέτασαν τα στοιχεία του διμερούς εμπορίου των ΗΠΑ με 132 χώρες