Δυσαρέσκεια

Μπορεί να έχει ασκήσει η στήλη αυστηρή κριτική για τις όψιμες προτεραιότητες της κυβέρνησης, δηλαδή να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, αφήνοντας άλλες σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον (;) αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι είχα ένα μικρό άδικο.

Διότι είχα υποτιμήσει πόσο σημαντική είναι η ικανοποίηση που θα πρέπει να νιώθουν οι πολίτες από τη ζωή τους σε μια χώρα.

Και δυστυχώς σε αυτό… είμαστε προτελευταίοι στην Ευρώπη.

Αν και με βάση τα στοιχεία του 2023, οι Έλληνες καταλαμβάνουν την προτελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με βαθμολογία ικανοποίησης για τη ζωή τους 6,9 (κλίμακα από το 0 έως το 10).

Χειρότερα νιώθουν δηλαδή μόνο οι κάτοικοι της Βουλγαρίας, με 5,9, ενώ αρνητική πρωτιά σε επίπεδο Ευρώπης καταλαμβάνει η Τουρκία με μόλις 5,6.

—————————-

Το σχόλιο της Moody’s

Τα στοιχεία αυτά δεν πέρασαν απαρατήρητα από τον οικονομικό αναλυτή και assistant director της Moody’s, Μιχάλη Γραμματικόπουλο, ο οποίος μάλιστα, μέσω του λογαριασμού του στο LinkedIn, παρέπεμψε και στο τελευταίο outlook για την ελληνική οικονομία.

Θύμισε, λοιπόν, ο κ. Γραμματικόπουλος, ότι παρόλο που έχουν γίνει τεράστια βήματα προς την αύξηση της αναλογίας επενδύσεων προς ΑΕΠ, οι μελλοντικές πολιτικές στην Ελλάδα θα πρέπει επίσης να επικεντρωθούν στη βελτίωση των μετρήσεων ευημερίας για τον γενικό πληθυσμό.

Δεν συνδέεται, αλλά…

Θυμίζω εδώ ότι η Moody’s είναι ο μόνος από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που δεν μας έχει δώσει επενδυτική βαθμίδα ακόμη.
Δεν συνδέονται φυσικά τα στοιχεία με την ευημερία του πληθυσμού, καθώς υπάρχουν άλλα αγκάθια.
Κι εδώ σας θυμίζω την κριτική που έχει ασκήσει η στήλη για τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης.
Δεν ήταν λάθος, αλλά όπως έδειξε και ο αναλυτής της Moody’s ήταν… μισή.

Για δεύτερο εξάμηνο

Έτσι, δεν βλέπω να παίρνουμε την επενδυτική βαθμίδα στις 14 Μαρτίου, όταν και είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της Moody’s.
Πάμε για τις 19 Σεπτεμβρίου.
———————————-

Εκτός εάν…

Εκτός εάν η κυβέρνηση επιταχύνει στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Εδώ έχω να σας πω ότι όσο και αν έψαξα δεν βρήκα κάποιο μεγάλο νομοσχέδιο να ετοιμάζεται.
Αυτό για την κεφαλαιαγορά περιμένουμε, αλλά ακόμη…
————————————

Αργοί ρυθμοί και στο Υπερταμείο

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν φαίνεται να βιάζεται ούτε και στο μέτωπο της διοίκησης του Υπερταμείου. Αν και περνάνε σταδιακά στο χαρτοφυλάκιο του οι συμμετοχές του ΤΑΙΠΕΔ, όπως φαίνεται και από τις σχετικές ανακοινώσεις των εισηγμένων που έχουν συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο, η κυβέρνηση παίζει… καθυστερήσεις στον ορισμό της διοίκησης.

Μαθαίνω οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί, με φυσικά δύο εξ αυτών να προηγούνται, όμως πολλά βάζει ο νους μου μετά και τις τελευταίες επιλογές του Μαξίμου.


——————————-

Καλύτερη προετοιμασία

Βέβαια, τα κυβερνητικά στελέχη με τα οποία μιλώ διατείνονται ότι οι πρωταρχικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι η «εξωστρεφής οικονομία, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η οικονομική διπλωματία».
Ωραία ακούγονται…
Ωστόσο το ερώτημα είναι τι γίνεται όταν φτάνουμε στο διά ταύτα.

Αμηχανία

Όταν δηλαδή σε ταξίδια με μεγάλη προβολή, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, όπως αυτό που έγινε πρόσφατα σε χώρα εκτός ΕΕ, φτάνει το τετ α τετ και η σύμμαχος χώρα ρωτά «που θα θέλατε να κατευθύνουμε τυχόν επενδύσεις;»
Εκεί όπως μαθαίνω οι απαντήσεις δεν υπάρχουν και επικρατεί αμηχανία…
——————————–

Αμηχανία και στην Ευρώπη

Βέβαια αμηχανία επικρατεί και στους κόλπους της Ευρώπης, αφού το φάσμα ενός δασμού 10% στις εξαγωγές ευρωπαϊκών αγαθών στην αμερικανική αγορά «απαντήθηκε» ποικιλοτρόπως από τους διάφορους ηγέτες.

Δεν θέλω να φανώ υπέρ του δικού μας κεντρικού τραπεζίτη, αλλά ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν ο μόνος που διατύπωσε μια ξεκάθαρη πρόταση, και όχι ευφυολογήματα, για τις αλλαγές στο διατλαντικό εμπόριο.

Είπε το προφανές… να έχει η Ευρώπη έναν επίσημο διαπραγματευτή με την αμερικανική ηγεσία.

Θα ακουστεί;

Ας το ελπίσουμε…


—————————-

Στο μεταξύ…

Στο μεταξύ, το ελληνικό επιχειρείν δείχνει, αγαπητές και αγαπητοί, ιδιαίτερη κινητικότητα. Και αυτό μόνο καλό είναι.
Και δεν αναφέρομαι μόνο στη βελτίωση του εξαγωγικού και στρατηγικού αποτυπώματος της Metlen με το Γάλλιο. Πέραν των δικών μας, με τις εξελίξεις στον όμιλο άλλωστε ασχολείται και ο ευρωπαϊκός Τύπος, που δείχνει να αντιλαμβάνεται τη σημασία αυτών των επενδύσεων.

Ξαναβλέπουν την Ελλάδα οι Γερμανοί

Δεν είναι τυχαίο το αφιέρωμα της Handelsblatt για την Metlen, όπως δεν είναι τυχαίο και ότι η Deutsche Telekom θέλει να κάνει rebranding την Cosmote… κατά κόσμον «ΟΤΕ».

Στο ιστορικό κτήριο της Λ. Κηφισίας υπάρχει άλλωστε εδώ και πολλούς μήνες το “Τ” του γερμανικού ομίλου, ο οποίος διεθνώς φαίνεται ότι έχει κατακτήσει σημαντική αναγνώριση.

Το brand της «Τ»

Μάλιστα, Deutsche Telekom, στον όμιλο της οποίας μέλος είναι η Cosmote, είναι για άλλη μια φορά μία από τις πιο επιτυχημένες και πολύτιμες μάρκες παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μελέτη «Brand Finance Global 500».

Πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται πλέον στην ενδέκατη θέση στον κόσμο, αποτελώντας τη μοναδική ευρωπαϊκή εταιρεία στο top 20 της παγκόσμιας κατάταξης, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τις Apple, Microsoft, Google και Amazon, ενώ παραμένει το κορυφαίο brand στην Ευρώπη. Όσον αφορά στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, η Telekom παραμένει το πολυτιμότερο brand στον κόσμο, ξεπερνώντας τις Verizon και AT&T.

Η τρέχουσα αξία του brand Telekom είναι η υψηλότερη στην 30ετή ιστορία της εταιρείας, και ανέρχεται στα 85,3 δισ. δολάρια. Σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, η αξία του αυξήθηκε κατά 16,4%, μια αύξηση-ρεκόρ 12 δισ. δολαρίων.

tui
——————–

Ένας παλιός «ένοικος»

Μένει να δούμε πότε θα γίνει επισήμως και το rebranding της Cosmote, με τη διοίκηση Νεμπή να έχει αναλάβει αυτόν τον ρόλο από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε.

Στο μεταξύ, ο πρώην επικεφαλής Μιχάλης Τσαμάζ έχει αναλάβει τη θέση του εκτελεστικού προέδρου στη Unisystems.

Χθες ανακοινώθηκε και ότι αναλαμβάνει πρόεδρος της Intracom Defense (IDE) προκειμένου να τρέξει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
—————————————

Δραστήριοι και οι Ιταλοί

Για να επιστρέψω όμως στις δουλειές των ξένων, η γνωστή μας ιταλική ασφαλιστική Societa Reale Mutua di Assicurazioni, η οποία έχει εξαγοράσει την Υδρόγειο Ασφαλιστική, ετοιμάζει μεγάλη επέκταση στην Ευρώπη μέσω εξαγορών.
Είναι έτοιμη να εξετάσει συμφωνίες έως και 1 δισ. ευρώ μάλιστα.

Σχέδια και στην Ελλάδα

Η εταιρεία εξετάζει εξαγορές στην Ιβηρική και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, και πιθανώς στη Νότια Αμερική.

Ωστόσο, δεν κρύβει και τα σχέδια της για την Υδρόγειο Ασφαλιστική, στην οποία είχε αποκτήσει το 85% για περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Σκοπεύει να αγοράσει το υπόλοιπο 10% από την ιδρυτική οικογένεια το 2026, ενώ βρίσκεται σε επαφές για το υπόλοιπο 5% από μετόχους μειοψηφίας.

————————-

Συνεχίζουν και οι Ελβετοί (ότι είναι…)

Την ίδια ώρα, η δημόσια πρόταση της LeonidsPort προχωράει, όπως μου λένε οι πηγές μου, παρά το γεγονός ότι η τιμή μετοχής του ΟΛΘ διαπραγματεύεται πάνω από τα 27 ευρώ.

Το θέμα που φαίνεται να εξετάζουν οι κάτοχοι των μετοχών είναι, που θα διαπραγματεύεται μετά την λήξη της δημόσιας πρότασης, η μετοχή και εάν θα υπάρξει νέα πρόταση από την LeonidsPort μετά την λήξη αυτής.

Πολλά θα φανούν τις τελευταίες ημέρες ισχύος της δημόσιας πρότασης.

———————————

Ρυθμιστικές προσαρμογές

Το βέβαιο είναι πως υπάρχει ενδιαφέρον για το λιμάνι, όπως και για τις τράπεζες.

Και μη θεωρείτε ότι το placement για το 2% των μετοχών που κατέχει στη Eurobank που προχώρησε η Fairfax του Πρεμ Γουάτσα, προμηνύει κάτι κακό.

Στόχος του είναι απλά να μειώσει το ποσοστό της επί του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας στο 33%.

Πρόκειται για μία κίνηση, σύμφωνα με πηγές από τη Eurobank, που σχετίζεται αποκλειστικά με προσαρμογή σε εποπτικές απαιτήσεις και δεν σηματοδοτεί την οποιαδήποτε αλλαγή μετοχικών συσχετισμών στην τράπεζα.

—————————————-

Ρυθμούς χελώνας…

Αυτά βλέπω με τους Γερμανούς (δεν είναι τυχαίο άλλωστε και το ιστορικό υψηλό του DAX) και τους Ιταλούς (μη βάλω μέσα και τα έργα της UniCredit) και γενικά τους «Φράγκους», και έρχονται μοιραία οι συγκρίσεις με την Ελλάδα.

Διότι είναι αδιανόητο να χρειάζεται αρκετές εβδομάδας η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να εγκρίνει μια συμφωνία.

Αναφέρομαι φυσικά στην έγκριση που έδωσε στην εξαγορά της ΗΛΕΚΤΩΡ από τη Motor Oil.

Ιδιαίτερα καθώς υπάρχει τεράστια ανάγκη από υποδομές διαχείρισης αποβλήτων, για την οποία υπάρχει τεχνογνωσία στον όμιλο της Motor Oil.

———————–

ΟΠΕΚΕΠΕ…

Και αν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού έχεις να της προσάψεις αργούς ρυθμούς, δεν ξέρω πως να χαρακτηρίσω την περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Θυμίζω ότι σήμερα αρχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες, αλλά η ηγεσία, όχι όλη γιατί ένας εκ των υφυπουργών δεν έχει αρμοδιότητες (παγκόσμια πρωτοτυπία), είναι… ανοιχτή στο διάλογο.

Την ίδια ώρα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει ακόμη διοίκηση, αφού χρέη εκτελεί η παραιτηθείσα, με τους κύκλους του υπουργού Τσιάρα να διαρρέουν τα ονόματα που θα… αναλάβουν.

Στο μεταξύ συνεχίζουν να βγαίνουν όλο και περισσότερες αποκαλύψεις για τα κακώς κείμενα στον Οργανισμό, ενώ ετοιμάζεται και ρύθμιση για τα παλιά δάνεια της ΑΤΕ, η διαχείριση των οποίων είχε περάσει στην PQH.

Θυμίζω ότι είναι δάνεια ύψους 3,8 εκατ. ευρώ, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε κούρεμα έως και 40% της οφειλής.

————————————-

Σιγή ιχθύος…

Για το τέλος άφησα μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει αρκετούς εντός και εκτός της χώρας, αλλά δεν βλέπω να συμβαίνει το ίδιο με τον εγχώριο Τύπο και την κυβέρνηση.

Αφορά το κύκλωμα εμπορίου βρεφών και παράνομων υιοθεσιών που είχε εξαρθρωθεί πριν από ένα περίπου χρόνο στα Χανιά.

Το παράνομο κύκλωμα είχαν εξαπατήσει συνολικά 274 γυναίκες σε 529 διαφορετικές περιπτώσεις με εικονικές παρένθετες μητέρες.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, συνελήφθη γνωστός γυναικολόγος της περιοχής, καθώς έχει σχηματιστεί και δεύτερη δικογραφία, που θεωρείται ανεξάρτητη από την πρώτη υπόθεση.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories