Πολλαπλασιάζεται στον ιδιωτικό τομέα η παραβατικότητα γύρω από την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων (13ος μισθός), την ώρα που έχει «ανοίξει» η συζήτηση για την επαναφορά του μέτρου και στον δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πέρσι (2023) η Επιθεώρηση Εργασίας κατέγραψε 710 καταγγελίες που αφορούσαν στη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων σε 3.109 εργαζόμενους, ενώ φέτος (2024) υποβλήθηκαν 945 καταγγελίες που αφορούσαν 3.790 εργαζόμενους.
Πώς ο νέος δείκτης μεταβολής μισθών θα επηρεάσει συντάξεις και εισφορές
Οι καταγγελίες
Μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι καταγγελίες και τα επίσημα στοιχεία αποτελούν την «κορυφή του παγόβουνου», αφού είναι παγκοίνως γνωστό ότι στον ιδιωτικό τομέα ασκούνται τεράστιες πιέσεις προς τους εργαζόμενους γύρω από το δώρο Χριστουγέννων, που φθάνουν ακόμη και στον εξαναγκασμό ορισμένων για την επιστροφή του ποσού του εισπραχθέντος δώρου στον εργοδότη.
Η αυξητική τάση όλων αυτών φαίνονται στα επίσημα στοιχεία: από 1.446 οι εργαζόμενοι που έλαβαν το Δώρο Χριστουγέννων μετά από παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας το 2023 (συνολικό ποσό ήταν 764.842 ευρώ), αυξήθηκαν σε 1.968 εργαζόμενους το 2024 και συνολικό ποσό 1.373.574 ευρώ.
Μετά από την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, συμμορφώθηκαν 270 επιχειρήσεις το 2023 και 453 επιχειρήσεις το 2024.
Ωστόσο το 2023, σε 40 περιπτώσεις μη καταβολής, υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία και στα Αστυνομικά Τμήματα και για την κίνηση της διαδικασίας του αυτοφώρου, ενώ το 2024 σε 34 περιπτώσεις μη καταβολής, υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά για την κίνηση της διαδικασίας του αυτοφώρου. Επιπλέον, 94 έλεγχοι είναι σε εξέλιξη.
Η επαναφορά στο δημόσιο τομέα
Στο μεταξύ τη διενέργεια πρότυπης δίκης για το μείζον θέμα της επαναφοράς του 13ου και του 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα, αποφάσισε να διεξάγει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Για το θέμα αυτό είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα της ΑΔΕΔΥ, το οποίο έγινε αποδεκτό από το Ανώτατο Δικαστήριο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το δημοσιονομικό κόστος ικανοποίησης του αιτήματος είναι περίπου 2,3 δισ. ευρώ γεγονός που θορυβεί την κυβέρνηση.
Η ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι πρέπει να επανέλθει η καταβολή του 13ου και του 14ου μισθού, καθώς δεν συντρέχουν πια, οι λόγοι που είχαν οδηγήσει στην κατάργησή τους. Η οικονομία δεν βρίσκεται σε κρίση, η χώρα καταγράφει επί σειρά ετών θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και άρα, πρέπει να επανέλθουν μισθολογικά, οι δημόσιοι υπάλληλοι, στο καθεστώς που ίσχυε προ μνημονίων.
Η διεκδίκηση
Πάντως η δημοσιονομική επιβάρυνση για την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα λόγοι δημόσιου συμφέροντος να επιβάλλουν την διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος επί 12 ετών στο δημόσιο τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι τα δώρα στο δημόσιο έχουν διεκδικηθεί και στο παρελθόν από την ΑΔΕΔΥ και το ΣτΕ έκρινε το 2019 ότι ήταν συνταγματική η περικοπή τους, λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Τώρα, μένει να κριθεί εάν οι νέες δημοσιονομικές συνθήκες είναι τέτοιες, ώστε να αλλάξει η σχετική απόφαση. Επισημαίνεται ότι την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού έχει ζητήσει επίσημα και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Latest News
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και Stama Greece
Τι αφορά το Μνημόνιο Συνεργασίας
e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις μηνός Φεβρουαρίου
Αναλυτικά όλα τα ταμεία
Κληρώνει… για τα μπόνους δόμησης – Αύριο 24 Ιανουαρίου οι αποφάσεις του ΣτΕ
Ενόψει των αποφάσεων του ΣτΕ για τα «μπόνους» δόμησης γίνονται εντατικές διεργασίες σε ΥΠΕΝ και Μαξίμου - Νομοθετική ρύθμιση εντός Φεβρουαρίου
Ποια ακίνητα μαγνητίζουν τους επενδυτές – Πού έκλεισαν «χρυσά συμβόλαια»
Έντονο παραμένει τον ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα – Πώς θα κινηθούν οι τιμές
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025