Στόχος για το 2027 είναι ο μέσος μισθός να ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, προσθέτοντας παράλληλα, ότι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Μάρτιο.
«Στόχος είναι το 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ, από τα 830 που είναι σήμερα. Έχουμε να καλύψουμε μια διαφορά 120 ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια», σημείωσε η υπουργός και πρόσθεσε μιλώντας στα Παραπολιτικά ότι «καταβάλλουμε προσπάθειες, πάντα μέσα στα δημοσιονομικά πλαίσια, για να αυξήσουμε το εισόδημα των πολιτών».
Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο κατώτατο μισθό
Η Νίκη Κεραμέως για τις Ημέρες Καριέρας
Αναφορικά με τις «Ημέρες Καριέρας», η κ. Κεραμέως είπε ότι στις 24 και 25 Ιανουαρίου, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, θα συμμετέχουν 240 εταιρείες που αναζητούν προσωπικό, ενώ πολίτες που είτε είναι άνεργοι είτε επιθυμούν να αλλάξουν εργασία θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν από συνεντεύξεις. Όπως είπε, «μέχρι τώρα πάνω από 8.500 άτομα έχουν βρει δουλειά μέσω αυτής της διαδικασίας». Δεν απαιτείται προεγγραφή—οι ενδιαφερόμενοι μπορούν απλώς να προσέλθουν με το βιογραφικό τους.
Η υπουργός πρόσθεσε πως στις 29 Μαρτίου, αντίστοιχη δράση θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή σημαντικών ελληνικών επιχειρήσεων που αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό και προσφέρουν υψηλές απολαβές, με στόχο να επαναπατριστούν ταλέντα που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης.
Σήμερα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 830 ευρώ από 650 ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 28%. Σημειώνεται ότι, από εφέτος, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο εξισώνεται με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα με ταυτόχρονη οριζόντια αύξηση σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια. Εφεξής, το εισαγωγικό κλιμάκιο στο Δημόσιο θα διαμορφώνεται, βάσει του καθορισμού του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα αυξάνονται και τα υπόλοιπα κλιμάκια.
Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου μισθού συνοδεύεται από τη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις, μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις και προσλήψεις.
Με βάση τον προγραμματισμό, οι ασφαλιστικές εισφορές αναμένεται να μειωθούν σχεδόν κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2027, ενώ, από το 2019 έως το 2025, έχουν ήδη μειωθεί κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Latest News
Το παζλ των επιπτώσεων στις ελληνικές εξαγωγές από τους δασμούς Τραμπ [έρευνα]
Επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές από τον συνδυασμό των εμπορικών δεσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και ΕΕ, και ανάμεσα σε ΕΕ - ΗΠΑ
Ανάπτυξη στο 2,4% για το 2025 βλέπει το ΙΟΒΕ
Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι οι πάγιες επενδύσεις αναμένεται να υπερβούν την φετινή τους επίδοση, με υψηλότερη ετήσια διεύρυνση το 2025 (+9,5%)
Στο 2,8% βλέπει την ανάπτυξη της Ελλάδας η UBS - Καταλύτης το Ταμείο Ανάκαμψης
Η UBS επίσης προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,7% το 2024, 0,9% το 2025 και 1,1% το 2026
Νέα σαρωτικά μέτρα για το Κτηματολόγιο - Τι προανήγγειλε ο Κυρανάκης
Τι είπε για το Κτηματολόγιο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και Stama Greece
Τι αφορά το Μνημόνιο Συνεργασίας
e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις μηνός Φεβρουαρίου
Αναλυτικά όλα τα ταμεία
Δώρο Χριστουγέννων: Στον ιδιωτικό τομέα το καταργούν… στο δημόσιο το διεκδικούν
Για το δώρο Χριστουγέννων καταγράφεται υψηλή παραβατικότητα στον ιδιωτικό τομέα - Στο ΣτΕ η απόφαση για το δημόσιο
Κληρώνει… για τα μπόνους δόμησης – Αύριο 24 Ιανουαρίου οι αποφάσεις του ΣτΕ
Ενόψει των αποφάσεων του ΣτΕ για τα «μπόνους» δόμησης γίνονται εντατικές διεργασίες σε ΥΠΕΝ και Μαξίμου - Νομοθετική ρύθμιση εντός Φεβρουαρίου
Ποια ακίνητα μαγνητίζουν τους επενδυτές – Πού έκλεισαν «χρυσά συμβόλαια»
Έντονο παραμένει τον ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα – Πώς θα κινηθούν οι τιμές
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων