Η Check Point Research, ο τομέας Threat Intelligence της Check Point Software, δημοσίευσε την τελευταία κατάταξη Brand Phishing για το δ’ τρίμηνο του 2024. Η έκθεση αναδεικνύει τις μάρκες που μιμούνται συχνότερα οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου, στις προσπάθειές τους να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες και διαπιστευτήρια πληρωμών, υπογραμμίζοντας τις συνεχιζόμενες απειλές που δημιουργούν οι επιθέσεις phishing σε έναν ολοένα περισσότερο ψηφιακό κόσμο.
Κατά το τέταρτο τρίμηνο, η Microsoft διατήρησε τη θέση της ως η μάρκα με τις περισσότερες απομιμήσεις, αντιπροσωπεύοντας το 32% του συνόλου των απόπειρων phishing. Η Apple διατήρησε τη δεύτερη θέση με 12%, ενώ η Google την τρίτη θέση. Το LinkedIn επανήλθε στη λίστα στην τέταρτη θέση, μετά από μια σύντομη απουσία. Ο τομέας της Τεχνολογίας αναδείχθηκε ως ο κλάδος με τις περισσότερες απομιμήσεις, ακολουθούμενος από τα Κοινωνικά Δίκτυα και τον τομέα του Λιανεμπορίου.
Το πιο «δημοφιλές» κακόβουλο λογισμικό για τον Δεκέμβριο 2024
Top Phishing Brands
Ακολουθούν τα 10 περισσότερο βαλλόμενα σήματα με βάση τη συνολική τους εμφάνιση σε γεγονότα διαδικτυακού ηλεκτρονικού «ψαρέματος» κατά το 4ο τρίμηνο του 2024:
- Microsoft – 32%
- Apple – 12%
- Google – 12%
- LinkedIn – 11%
- Alibaba – 4%
- WhatsApp – 2%
- Amazon – 2%
- Twitter – 2%
- Facebook – 2%
- Adobe – 1%
Brands ένδυσης και καμπάνιες phishing
Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, διάφορες εκστρατείες ηλεκτρονικού «ψαρέματος» στόχευαν αγοραστές μιμούμενες τους ιστότοπους γνωστών εταιρειών ένδυσης. Για παράδειγμα, τομείς όπως nike-blazers[.]fr, nike-blazer[.]fr και nike-air-max[.]fr σχεδιάστηκαν για να παραπλανήσουν τους χρήστες και να τους κάνουν να πιστέψουν ότι πρόκειται για επίσημες πλατφόρμες της Nike.
Αυτές οι δόλιες ιστοσελίδες αντιγράφουν το λογότυπο της μάρκας και προσφέρουν εξωπραγματικά χαμηλές τιμές για να δελεάσουν τα θύματα. Στόχος τους είναι να εξαπατήσουν τους χρήστες ώστε να μοιραστούν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως στοιχεία σύνδεσης και προσωπικά στοιχεία, επιτρέποντας στους χάκερ να κλέψουν αποτελεσματικά τα δεδομένα τους.
Άλλα παραδείγματα:
- Adidas – adidasyeezy[.]co[.]no, adidassamba[.]com[.]mx, adidasyeezy[.]ro and adidas-predator[.]fr
- LuluLemon – lululemons[.]ro
- Hugo Boss – www[.]hugoboss-turkiye[.]com[.]tr, hugobosssrbija[.]net and www[.]hugoboss-colombia[.]com[.]co
- Guess – www[.]guess-india[.]in
- Ralph Lauren – www[.]ralphlaurenmexico[.]com[.]mx
Σελίδα σύνδεσης PayPal – Παράδειγμα κλοπής στοιχείων πρόσβασης
Πρόσφατα εντοπίσαμε μια κακόβουλη ιστοσελίδα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» που λειτουργεί υπό τον τομέα wallet-paypal[.]com, η οποία έχει δημιουργηθεί για να υποδυθεί το εμπορικό σήμα της PayPal. Αυτός ο ψεύτικος ιστότοπος μιμείται τη σελίδα σύνδεσης της PayPal, συμπεριλαμβανομένου του επίσημου λογότυπου, για να εξαπατήσει τους χρήστες. Δημιουργώντας μια ψευδή αίσθηση νομιμότητας, παρασύρει τα θύματα να συνδεθούν ή να εγγραφούν, κλέβοντας τελικά τις προσωπικές και οικονομικές τους πληροφορίες.
Προσποίηση ως Facebook
Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2024, εντοπίστηκε ο ιστότοπος (svfacebook[.]click) σχεδιασμένος να μιμείται τη σελίδα σύνδεσης στο Facebook. Ο ιστότοπος ζητούσε από τα θύματα να εισάγουν προσωπικές πληροφορίες, όπως το email και τον κωδικό πρόσβασης. Παρόλο που το domain δεν καταλήγει πλέον σε μια ενεργή ιστοσελίδα, δημιουργήθηκε πρόσφατα και είχε προηγουμένως φιλοξενήσει πολλαπλά subdomains που μιμούνταν τη σελίδα σύνδεσης του Facebook.
Με τη συνεχή αύξηση των προσπαθειών ηλεκτρονικού «ψαρέματος» με στόχο παγκοσμίως αναγνωρισμένα εμπορικά σήματα, οι χρήστες πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση και να υιοθετούν προληπτικά τις βέλτιστες πρακτικές ασφαλείας. Η εγκατάσταση ενημερωμένου λογισμικού ασφαλείας, η αναγνώριση των κόκκινων σημαιών σε μη ζητηθείσες επικοινωνίες και η αποφυγή αλληλεπιδράσεων με ύποπτους ιστότοπους μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο να πέσουν θύματα συστημάτων phishing.
Latest News
Η μητρική του TikTok «ρίχνει» 20 δισ. δολάρια το 2025 στην AI
Η κινεζική εταιρεία ByteDance σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου το ήμισυ του ποσού στο εξωτερικό σε υποδομές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, κυρίως κέντρα δεδομένων και εξοπλισμό δικτύωσης
Αυξάνεται η χρήση ΑΙ στις επιχειρήσεις της ΕΕ, χαμηλά η Ελλάδα - Οι πιο δημοφιλείς τεχνολογίες
Μόλις μία στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να φέρουν σε πέρας κάποια δρατηριότητα
Κυβερνοαπάτες με την... Dubai chocolate - Τι πρέπει να προσέξετε
Ειδικοί της Kaspersky αποκάλυψαν απάτες που σχετίζονται με την αυξανόμενη ζήτηση για Dubai Chocolate
Στο... σκοτάδι η αναζήτηση νέου CEO στην Intel - Πάνω από 10 οι πιθανοί υποψήφιοι
Μέχρι να βρεθεί ένας νέος Διευθύνων Σύμβουλος, ο γίγαντας των ημιαγωγών Intel βρίσκεται σε αδιέξοδο - Πάνω από 10 οι υποψήφιοι CEO
Αντιδικία Microsoft-OpenAI με τον Ίλον Μασκ για το Stargate Project
Το αφεντικό της Tesla σε σπάνια ρήξη με τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την πρωτοβουλία Stargate Project για την τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν «στην πραγματικότητα δεν έχουν τα χρήματα»
Νέα σειρά Galaxy S25 από τη Samsung με την AI στο επίκεντρο
Κύριο χαρακτηριστικό της σειράς της Samsung το προσαρμοσμένο chipset Snapdragon 8 Elite Mobile Platform που παρέχει μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ για το Galaxy AI
Ο Τραμπ ανακοινώνει το Stargate Project των 500 δισ. ενώ ο Μασκ λέει ότι δεν υπάρχουν... χρήματα
Το Stargate Project θα έχει διάρκεια 4 χρόνια και το κόστος του θα ανέλθει στα 500 δισ. δολάρια - Αμφιβολίες από τον Ίλον Μασκ για την ύπαρξη ρευστότητας - Εκτός πλάνου η Microsoft
«Ανασταίνουν» δυο πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Νότια Καρολίνα για να καλύψουν τη ζήτηση της ΑΙ
Οι απαιτήσεις σε ενέργεια για τις εφαρμογές ΑΙ, οδηγούν τις Big Tech σε συμφωνίες. Η Microsoft εμπλέκεται στην επανεκκίνηση του Three Mile Island στην Πενσυλβάνια.
Το πιο «δημοφιλές» κακόβουλο λογισμικό για τον Δεκέμβριο 2024
Στο πρόσφατα δημοσιευμένο threat index της Check Point Software υπογραμμίζονται, η άνοδος της FunkSec, μιας ομάδας ransomware που υποστηρίζεται από AI, και οι συνεχιζόμενες απειλές από τα FakeUpdates και AgentTesla
WASP-127b: Υπερηχητικοί αεροχείμαρροι σαρώνουν τον πιο ανεμοδαρμένο πλανήτη
Στον πλανήτη WASP-127b ο άνεμος πνέει με ταχύτητα 9 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, η μεγαλύτερη που έχει μετρηθεί οπουδήποτε στο Σύμπαν.