
Χαμηλό είναι το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αξιοποιούν ή επενδύουν στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) καθώς η Ελλάδα, το 2024, βρέθηκε στην 18η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης με το 9,81% των επιχειρήσεων με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους να έχουν χρησιμοποιήσει κάποια τεχνολογία ΑΙ για να φέρουν σε πέρας τη δραστηριότητά τους. Τα πάνω στοιχεία προκύπτουν από τα δεδομένα που δημοσίευσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, Εurostat.
Νταβός 2025: Η μανία για την τεχνητή νοημοσύνη… ταξιδεύει στην ελβετική πόλη
Σε επίπεδο ΕΕ, το 2024, το 13,5% ή περίπου η μία στις επτά επιχειρήσεις στην ΕΕ με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους χρησιμοποίησαν τεχνολογίες σχετικές με την τεχνητή νοημοσύνη, μια επίδοση που αντιστοιχεί σε αύξηση 5,5 ποσοστιαίων μονάδων από το 8,0% το 2023.
Τα υψηλότερα μερίδια αυτών των επιχειρήσεων καταγράφηκαν στη Δανία (27,6%), τη Σουηδία (25,1%) και το Βέλγιο (24,7%) ενώ στο άλλο άκρο βρέθηκαν η Ρουμανία (3,1%), η Πολωνία (5,9%) και η Βουλγαρία (6,5%), που είναι οι χώρες που έχουν μείνει αρκετά πίσω στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης.
Σε επίπεδο ΕΕ, το 2024, το 13,5% ή περίπου η μία στις επτά επιχειρήσεις στην ΕΕ με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους χρησιμοποίησαν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης
Τεχνητή νοημοσύνη: Ανοδο στις περισσότερες χώρες
Όλες οι χώρες της ΕΕ κατέγραψαν αύξηση στο μερίδιο των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τεχνολογίες που αφορούν στην τεχνητή νοημοσύνη σε σύγκριση με το 2023, με τη Σουηδία να σημειώνει την υψηλότερη αύξηση 14,7 π.μ., ακολουθούμενη από τη Δανία (+12,4 π.μ.) και το Βέλγιο (+10,9 π.μ.).
Αντίθετα, μέτριες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Πορτογαλία (+0,8 π.μ.), στη Ρουμανία (+1,6 π.μ.) και στην Ισπανία (+2,1 π.μ.).
Η Ελλάδα κατέγραψε άνοδο σε ετήσια βάση της τάξης του 5,83% σχεδόν τριπλασιάζοντας το ποσοστό της μέσα σε έναν χρόνο.
Οι επιχειρήσεις συνέχισαν να υιοθετούν διάφορες τεχνολογίες που αφορούν σε τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσουν τις δραστηριότητές τους.
Η πιο χρησιμοποιούμενη τεχνολογία AI ήταν η ανάλυση γραπτού λόγου (εξόρυξη κειμένου), η οποία υιοθετήθηκε από το 6,9% των επιχειρήσεων, καταγράφοντας αύξηση 4,0 ποσοστιαίων μονάδων σε ετήσια βάση.
Η δεύτερη πιο χρησιμοποιούμενη τεχνολογία AI ήταν η παραγωγή γραπτού ή προφορικού λόγου (παραγωγή φυσικής γλώσσας), που χρησιμοποιήθηκε από το 5,4% των επιχειρήσεων (+3,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2023).
Ακολούθησε η μετατροπή της προφορικής γλώσσας σε μορφή αναγνώσιμη από μηχανή (αναγνώριση ομιλίας), που χρησιμοποιείται από το 4,8% των επιχειρήσεων (+2,2 pp).
18η η Ελλάδα


Latest News

Η τρέλα της OpenAI για το Ghibli... που πήρε περίεργη τροπή
Τα social media έχουν κατακλυστεί με εικόνες στο στυλ του ιαπωνικού οίκου κινουμένων σχεδίων Studio Ghibli που έχει ενσωματώσει της OpenAI

H EE «ρίχνει» 1,3 δισ. ευρώ σε ΑΙ, κυβερνοασφάλεια και ψηφιακές δεξιότητες
Οι επτά βασικές προτεραιότητες της Κομισιόν στο πλαίσιο του προγράμματος DIGITAL - Τι περιλαμβάνει

Γιατί απειλούνται οι πωλήσεις της Nvidia στην Κίνα
Η Κίνα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά της Nvidia με έσοδα 17,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελώντας το 13% των συνολικών πωλήσεών της

Στη «μαύρη» λίστα των ΗΠΑ - Πάνω από 50 κινεζικές εταιρείες ΑΙ και τσιπ
Οι ΗΠΑ προσπαθούν με κάθε τρόπο να περιορίσουν τις δυνατότητες του Πεκίνου στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των τσιπ

Τι ζητούν 400 αστέρες του Χόλιγουντ από τον Τραμπ - Ο ρόλος της ΑΙ
Ποια απάντηση έδωσε το Χόλιγουντ στο Σχέδιο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη του Τραμπ

Καλή, αλλά (παν)άκριβη η τεχνητή νοημοσύνη
Καθώς τα AI μοντέλα γίνονται πιο πολύπλοκα, απαιτούν όλο και περισσότερους υπολογιστικούς πόρους

Τεχνητή νοημοσύνη: Πως φέρνει επανάσταση στο Fast Food - Ο ρόλος της Nvidia
Η Yum Brands, ιδιοκτήτης των Taco Bell and Pizza Hut, στοχεύει σε έναν κόσμο όπου η τεχνητή νοημοσύνη εξυπηρετεί πελάτες

Γαϊτάνης: Το 9,8% των ελληνικών επιχειρήσεων χρησιμοποιεί AI
Τι ανέφερε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Invest In Greece

Στα 144 δισ. δολάρια οι ευρωπαϊκές δαπάνες για AI έως το 2028
Το λογισμικό παραμένει το κορυφαίο τμήμα των δαπανών για τεχνητή νοημοσύνη, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 60% της συνολικής αγοράς AI και GenAI, αναφέρει η έκθεση της IDC

Nvidia: Η AI θα χρειαστεί περισσότερη υπολογιστική ισχύ, όχι λιγότερη
Η Nvidia αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με την επόμενη πλατφόρμα AI τσιπ, το Blackwell Ultra, το οποίο, όπως λέει, θα βοηθήσει τις εφαρμογές να σκέφτονται και να ενεργούν για λογαριασμό του χρήστη