
Υπό το σύνθημα ««Αγοράζω Ευρωπαϊκά», οι Βρυξέλλες θέλουν να επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να αποκλείουν ξένους πλειοδότες, σε μια κίνηση η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η απάντηση της ΕΕ στην πολιτική «Πρώτα η Αμερική» που θα προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με προσχέδιο, το οποίο αποκαλύπτουν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα προτείνει την εισαγωγή μιας ευρωπαϊκής προτίμησης στις δημόσιες συμβάσεις για κρίσιμους τομείς και τεχνολογίες».
Αξιωματούχοι λένε ότι στόχος είναι να δοθεί στις κυβερνήσεις ένας τρόπος να προστατεύσουν σημαντικούς τομείς της ΕΕ από φθηνότερους ανταγωνιστές από την Κίνα και αλλού. Τονίζουν επίσης, ότι η συγκεκριμένη πρόταση, η οποία στοχεύει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, είναι ακόμη υπό συζήτηση και ενδέχεται να αλλάξει πριν δημοσιευτεί την ερχόμενη Τετάρτη.
Λαγκάρντ: Η ΕΕ μπορεί να εισάγει «απογοητευμένα ταλέντα» από τις ΗΠΑ
Οι διατάξεις του «Αγοράζω Ευρωπαϊκά», που θα μπορούσαν να πλήξουν το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία, συζητώντας εδώ και καιρό στις Βρυξέλλες, αλλά συναντούν αντιστάσεις από οικονομικά φιλελεύθερα κράτη μέλη. Η τελευταία πρωτοβουλία έρχεται, την ώρα που πρόεδρος των ΗΠΑ εστιάζει την κυβερνητική του πολιτική στην τόνωση της εγχώριας αγοράς.
«Η απώλεια της ευρωπαϊκής παραγωγικής ικανότητας και της τεχνογνωσίας σε κρίσιμους τομείς θα μπορούσε να αφήσει την ΕΕ επικίνδυνα εξαρτημένη από τις εισαγωγές σε βασικά τμήματα της οικονομίας», αναφέρει η πρόταση.
«Σε ένα πλαίσιο όπου άλλοι σημαντικοί παίκτες επιβάλλουν περιορισμούς πρόσβασης στις αγορές τους και επιδιώκουν να ενισχύσουν την παραγωγική ικανότητα σε κρίσιμες τεχνολογίες, η Ευρώπη πρέπει να διαφυλάξει τις δικές της ικανότητες».
«Αγοράζω Ευρωπαϊκά»
Ο Stéphane Séjourné, ο Γάλλος επίτροπος της ΕΕ για τη βιομηχανική στρατηγική, ανέφερε ότι μέτρα όπως η αναθεώρηση των κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις και τις κρατικές ενισχύσεις αποτελούν μέρος της προσπάθειας των Βρυξελλών να «μεταφράσει το ευρωπαϊκό δόγμα σε δράση».
Η Επιτροπή θέλει να αναθεωρήσει την οδηγία για τις δημόσιες συμβάσεις το επόμενο έτος, η οποία υπαγορεύει ότι όλες οι συμβάσεις «πρέπει να αντιμετωπίζουν όλους τους αιτούντες ισότιμα και να μην κάνουν διακρίσεις μεταξύ τους».
Η ΕΕ έχει επίσης υπογράψει τη συμφωνία για τις κρατικές προμήθειες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, η οποία ορίζει ότι τα μέτρα «δεν πρέπει να προετοιμάζονται, να εγκρίνονται ή να εφαρμόζονται έτσι ώστε να παρέχουν προστασία σε εγχώριους προμηθευτές, αγαθά ή υπηρεσίες ή να εισάγουν διακρίσεις μεταξύ ξένων προμηθευτών, αγαθών ή υπηρεσιών».
Εάν εγκριθεί από τα κράτη μέλη, η πολιτική Europe first θα ήταν μια αξιοσημείωτη πλευρά.
Το μπλοκ το 2022 ξεκίνησε νομική υπόθεση κατά του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΠΟΕ, με την κατηγορία ότι προτίμησε εγχώριες ανεμογεννήτριες σε προγράμματα επιδοτήσεων. «Αυτό παραβιάζει το βασικό δόγμα του ΠΟΕ ότι οι εισαγωγές πρέπει να είναι σε θέση να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις με τα εγχώρια προϊόντα», δήλωσε η Επιτροπή τότε. Το Λονδίνο έκανε πίσω.
Οι δικηγόροι είπαν ότι το μπλοκ θα είναι ανοιχτό να αμφισβητήσει τόσο διεθνώς όσο και στο δικό του Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Η ΕΕ θα χρειαστεί να σκεφτεί προσεκτικά τη συμβατότητα με τον ΠΟΕ και τους κανόνες της ίδιας της ΕΕ», δήλωσε ο Francesco Pili, σύμβουλος στο Hogan Lovells στις Βρυξέλλες.
Όπως επισημαίνουν οι FT, εάν η πρόταση περάσει, θα σημάνει μια νίκη για τη Γαλλία, η οποία πρωτοστατεί στην πρωτοβουλία για «στρατηγική αυτονομία», συμπεριλαμβανομένης της εύνοιας των τοπικών εταιρειών. Το έγγραφο «Competitiveness Compass» που διέρρευσε προτείνει τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις της ΕΕ κατά 25 έως 35%, όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Αλλά δεν θέτει βασική γραμμή για τον υπολογισμό.
Αλλά περιγράφει επίσης σχεδόν 40 νέες πράξεις, σχέδια δράσης και τομεακές στρατηγικές.
Μεταξύ αυτών είναι ένας νόμος για τη βιοτεχνολογία, ένας νόμος για το διάστημα, ένας νόμος για τα κρίσιμα φάρμακα και ένα πακέτο για τη βιομηχανία χημικών προϊόντων, καθώς και μέτρα για τον εξορθολογισμό της διαφορετικής εθνικής φορολογικής και εργατικής νομοθεσίας της ΕΕ.
Όλα στοχεύουν στην ενίσχυση της έρευνας στην ΕΕ ή στην προστασία των εγχώριων επιχειρήσεων.


Latest News

Κρούγκμαν: «Καταρρίπτει» το αφήγημα Τραμπ για τον τρόπο υπολογισμό των δασμών
Ο Νομπελίστας οικονομόλογος έγραψε για τον Τραμπ ότι έχει τρελαθεί τελείως ενώ επικαλείται ψευδή στοιχεία!

Ισπανία: Η κυβέρνηση Σάντσεθ καταργεί το πρόγραμμα Golden Visa
Η ισπανική κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει το στεγαστικό πρόβλημα και την αύξηση στις τιμές των ακινήτων - Η στέγαση είναι δικαίωμα, λέει ο Ισπανός πρωθυπουργός

Το 16% του προσωπικού της σχεδιάζει να απολύσει η Automatic
Η Automatic, η εταιρεία του Tumblr και του WordPress, ανακοίνωσε τις απολύσεις λίγους μήνες μετα τις αποχωρήσεις στελεχών

Ο CEO της Volvo λέει ότι η εταιρεία θα παράγει περισσότερα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών δασμών, η Volvo δηλώνει ότι θα αυξήσει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Charleston της Νότιας Καρολίνας

Τραμπ για δασμούς: Το χειρουργείο τελείωσε, ο ασθενής επέζησε και θα γίνει πιο δυνατός από ποτέ
Με χειρουργό και μάλιστα επιτυχημένο παρομοιάζει τον εαυτό του ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ αποκαλεί τις ΗΠΑ «ασθενή» τον οποίο ο ίδιος χειρούργησε μέσω της επιβολής… δεσμών

Η Ευρώπη ετοιμάζεται να βάλει «ψαλίδι» στον GDPR
Για τις μικρές και ταλαιπωρημένες επιχειρήσεις, οι όγκοι εγγράφων που ζητά ο GDPR από τις εταιρείες να παράγουν αποτελούν εδώ και καιρό ένα πρόβλημα

Πυρά Λούτνικ στους συμμάχους των ΗΠΑ για τους μη-δασμολογικούς φραγμούς στο εμπόριο
«Δεν καταλαβαίνετε την κλίμακα και το βάθος του τρόπου με τον οποίο κρατούν τα προϊόντα μας εκτός», δήλωσε ο Λούτνικ

Κοινή εταιρεία στην πυρηνική ενέργεια δημιουργούν Enel, Ansaldo και Leonardo
Η Ιταλία αποφάσισε να κάνει στροφή στην πυρηνική ενέργεια αλλάζοντας το νομικό πλαίσιο

Οι δασμοί Τραμπ έφτασαν και σε απομονωμένα νησιά του Ειρηνικού
Ο εμπορικός πόλεμος της κυβέρνησης Τραμπ επεκτείνεται σε νησάκια με ανύπαρκτη βιομηχανική δραστηριότητα και μηδενικές εξαγωγές.

Κλιματική κρίση VS καπιταλισμός - Απειλούνται επενδύσεις, δάνεια, ασφαλιστικές εταιρείες
Οι ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα για τη δεκαετία έως το 2023 έφθασαν τα 2 δισ. δολάρια - Συνολικά 400 δισ. δολάρια για το 2024