
Τη μαζική αναμόρφωση των ευρωπαϊκών κανονισμών, αρχής γενομένης από τους κανόνες ESG ζητά η Γαλλία, καθώς το μπλοκ παλεύει να αναζωογονήσει την ανταγωνιστικότητά του, σε ένα νέο πλαίσιο σαρωτικής απορρύθμισης που προωθείται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η διαδικασία απλούστευσης πρέπει να ξεκινήσει με «μια τεράστια ρυθμιστική παύση», αναφέρει η γαλλική κυβέρνηση σε ένα έγγραφο 22 σελίδων, που αποκαλύπτει το το Bloomberg. Επιπλέον, η πρόσφατη νομοθεσία πρέπει να επανεξεταστεί και να αναθεωρηθεί καθώς καθίσταται σαφές ότι οι νόμοι «δεν είναι προσαρμοσμένοι στο νέο πλαίσιο του οξυμένου διεθνούς ανταγωνισμού και στις μη συνεργάσιμες πολιτικές των κύριων διεθνών ανταγωνιστών μας».
Η γαλλική ώθηση για επαναβαθμονόμηση συμπίπτει με τη σχεδιαζόμενη επιβολή μιας σειράς νέων κανόνων ESG, που πρέπει τώρα να αφομοιώσουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες. Εν τω μεταξύ, οι ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ φαίνονται έτοιμοι να εισέλθουν σε μια φάση απορρύθμισης , με τον Τραμπ να εξαλείφει μια σειρά από πράσινες πολιτικές της εποχής Μπάιντεν τις πρώτες μέρες του στο Οβάλ γραφείο.
Γυρνούν την πλάτη στο ESG οι επενδυτές – Σε δεινή θέση οι ευρωπαϊκές εταιρείες
«Πολλοί ευρωπαίοι επιχειρηματίες έχουν εκφράσει τεράστια απογοήτευση με το ρυθμιστικό καθεστώς στην ΕΕ και αποδίδουν τους βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε πολλούς παράγοντες, αλλά κυρίως στους κανονισμούς», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο Νταβός την Πέμπτη.
Η γαλλική έκθεση ενισχύει τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει ήδη δηλώσει ότι σχεδιάζει να καταστήσει τη ρυθμιστική απλούστευση βασικό μέρος της ατζέντας της για τα επόμενα πέντε χρόνια. Σε ένα προσχέδιο της έκθεσης που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τη στρατηγική της για την ανταγωνιστικότητα, η ΕΕ θα υποσχεθεί να πραγματοποιήσει μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια απλούστευσης για να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της μείωσης των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων κατά τουλάχιστον 25%.
Σε δύσκολη θέση η Γαλλία
Οι γαλλικές προτάσεις εκτείνονται από τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης που θα απαλλαγούν από ορισμένα ρυθμιστικά καθήκοντα έως απλούστερους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και την αναθεώρηση των κανονισμών για τα χημικά, υπογραμμίζοντας την κλίμακα της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε μια ολοένα και πιο σκληρή μάχη για ίσους όρους ανταγωνισμού.
Σύμφωνα μάλιστα, με το γαλλικό έγγραφο η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει το μεταβαλλόμενο πολιτικό πλαίσιο και την οικονομική επιβάρυνση στις εταιρείες της από το ρυθμιστικό πλαίσιο του μπλοκ. Η ΕΕ «χάνει αυτήν τη στιγμή το 10% του δυναμικού της ΑΕΠ», αναφέρει χαρακτηριστικά το «γαλλικό μανιφέστο απλούστευσης».
«Πρέπει να επικεντρωθούμε στη νομοθεσία που περιπλέκει την καθημερινή ζωή των εταιρειών σας και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους», δήλωσε την Πέμπτη ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Ερίκ Λομπάρ. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει επίσης ένα εντυπωσιακό έλλειμμα και μια επιβράδυνση της οικονομίας εν μέσω πολιτικής αναταραχής αφού έχασε τη σχετική του πλειοψηφία στο κοινοβούλιο πέρυσι.
Η Γαλλία ζητά απλουστεύσεις στους κανόνες που επηρεάζουν τον τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω καθυστερήσεων στην εφαρμογή της λεγόμενης θεμελιώδους αναθεώρησης της απαίτησης του χαρτοφυλακίου συναλλαγών βάσει της Βασιλείας III.
Θα προτείνει επίσης τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας για τις μεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να μειώσουν το ρυθμιστικό τους βάρος.
Η εξέλιξη σημαίνει ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ πιέζουν τώρα δημόσια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε περικοπές σε μια νομοθεσία ορόσημο που βρίσκεται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για να αναγκάσει έως και 50.000 εταιρείες να αναφέρουν εκατοντάδες σημεία δεδομένων ESG. Η Γερμανία έχει ήδη ζητήσει να περιοριστεί ο κανονισμός — η Οδηγία για την Αναφορά για την Εταιρική Αειφορία — καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε παρακμή.


Latest News

Ο δασμός 20% του Τραμπ... θολώνει το μέλλον των ιταλικών κρασιών στις ΗΠΑ
Τα ιταλικά κρασιά εξάγονται περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ούτε η πιθανή ύφεση, ούτε τα sell off «τρομάζουν» τη διοίκηση Τραμπ - Έπεται συνέχεια στους δασμούς
Πώς οι υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου του Τραμπ υπερασπίστηκαν τις υπερπροστατευτικές εμπορικές πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ

«Χειρόφρενο» της JLR στις αποστολές οχημάτων στις ΗΠΑ - Πώς επηρεάζουν οι δασμοί
Η Jaguar Land Rover εξετάζει τρόπους απορρόφησης του κόστους των τελωνειακών δασμών 25% που ανακοίνωσε ο Τραμπ

Πώς το Μεξικό απέφυγε νέους δασμούς Τραμπ - Το colpo grosso της προέδρου
Το Μεξικό γλύτωσε ανταποδοτικούς δασμούς που επιβλήθηκαν στις 2 Απριλίου ακόμη και στους πιγκουίνους

Η Λιβύη υποτιμά το νόμισμα κατά 13% μετά την πτώση των εσόδων από το πετρέλαιο
Το λιβυκό νόμισμα θα διαπραγματεύεται πλέον στα 5,5677 ανά δολάριο ΗΠΑ, ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή στη Λιβύη

Φον ντερ Λάιεν: Διαπραγματεύσεις ΕΕ – ΗΠΑ για τους δασμούς – Αναλογικά αντίμετρα εάν χρειαστεί
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε τη δέσμευση της ΕΕ να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το ζήτημα των δασμών

Οι πρώτοι... καρποί των δασμών Τραμπ - 50 χώρες έχουν ζητήσει εμπορικές συνομιλίες
Ο Κέβιν Χάσετ αρνήθηκε ότι οι δασμοί ήταν μέρος μιας στρατηγικής του Τραμπ για να οδηγήσε σε κατάρρευση τις χρηματοπιστωτικές αγορές

Ινδία: Απίθανο να ανταποδώσει τους δασμούς Τραμπ – Τι δείχνουν οι συνομιλίες
Οι δασμοί Τραμπ θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη στην Ινδία κατά 20-40 μονάδες βάσης το τρέχον οικονομικό έτος

Η ώρα της απάντησης της ΕΕ - Ποια αμερικανικά προϊόντα γίνονται στόχος δασμών
Η Κομισιόν θα προτείνει στα κράτη μέλη της ΕΕ έναν κατάλογο αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί

Η δυσάρεστη έκπληξη για τη Wall Street - Ο Μπέσεντ είναι το «δεύτερο βιολί» στους δασμούς
H Wall Street Οι δασμοί διαμορφώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από μια μικρή ομάδα εντός του στενού κύκλου του Τραμπ, με τις κρίσιμες αποφάσεις να λαμβάνονται την τελευταία στιγμή