
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Τουρκίας που το 2000 μετα βίας ξεπερνούσε τα 200 δισ.δολάρια, το 2023 ξεπέρασε το ένα τρισεκατομμύριο και το 2025 -σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις- θα πλησιάσει το 1,4 τρισ. δολάρια.
Μεσα σε δύο δεκαετίες η γειτονική χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων, επέτυχε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεγέθυνσης της οικονομίας της και το ΑΕΠ, σχεδόν εξαπλασιάστηκε.
Τουρκία: Προχώρησε σε νέα μεγάλη μείωση επιτοκίων
Η Τουρκία είναι η 17η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, με ΑΕΠ 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Είναι μέλος του ΟΟΣΑ και της ομάδας των G20, των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Στην επόμενη θέση, κάτω απο την Τουρκία, βρίσκεται η Σαουδική Αραβία που και εκείνη ξεπερνά οριακά το ένα τρισεκατομμύριο αλλα πάντως αυτο «επιτρέπει» και στο Ριάντ , να ενταχθεί στο «club» των κρατών που βρίσκονται πάνω απο αυτο το όριο.
Στο διάστημα της τελευταίας εικοσαετίας η γειτονική χώρα προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις και σημείωσε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης , ιδιαίτερα μεταξύ 2006 και 2017, οι οποίοι ενίσχυσαν οικονομικά τη χώρα βελτιώνοντας τα μεσαία εισοδήματα ενώ συνέβαλαν ουσιαστικά και στη μείωση της φτώχειας.
Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 5,4% μεταξύ 2002 και 2022, με αποτέλεσμα το κατά κεφαλήν εισόδημα (σε πραγματικούς όρους) να υπερδιπλασιαστεί την ίδια περίοδο. Η ανάπτυξη συνοδεύτηκε από ταχεία μείωση της φτώχειας: το ποσοστό φτώχειας μειώθηκε από πάνω από 20% το 2007 σε 7,6% το 2021.
Ποιοι τομείς ενισχύουν τη μεγέθυνση της τουρκικής οικονομίας
Η γειτονική χωρα έχει μια ανεπτυγμενη βιομηχανική παραγωγή καθώς φιλοξενεί αρκετά εργοστάσια πολυεθνικών ομίλων με δραστηριότητα απο τα τρόφιμα και τα χημικά έως τα αυτοκίνητα (Volkswagen, Ford Europe, Renault Group, Toyota, Hyundai) .
Η αυτοκινητοβιομηχανία, τα χημικά (πετροχημικά) , η αμυντική βιομηχανία, οι μηχανές, η υφαντουργία και ο τομέας των μεταλλευμάτων είναι βασικοι οικονομικοί τομείς για την Τουρκία που διεκδικεί συνεχώς νέες αγορες για τα προϊόντα που παράγει.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η χώρα πλέον έχει μια υπολογίσιμη αμυντική βιομηχανία που τοποθετεί τρείς τουρκικές εταιρείες στον κατάλογο των 100 μεγαλύτερων αμυντικων εταιρειών του κόσμου.
Σημαντικός τομέας για την τουρκική οικονομία είναι και ο τουρισμός που συμβάλλει με τα δισεκατομμύρια (δολάρια ή ευρώ) που δαπανούν περισσότεροι απο 50 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Ο τομέας ήταν ιδιαίτερα σημαντικός και για την υποστήριξη που προσέφερε στην κεντρική τράπεζα της χώρας ( TCMB- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası), ειδικά την περίοδο που η οικονομία ήταν κάτω απο την πίεση που προκαλούσαν τα χαμηλά συναλλαγματικά διαθέσιμα.
Τουρκία, ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος για την ΕΕ

Το εμπόριο αγαθών ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαική Ενωση, σε δισεκατομύρια ευρώ
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι μια μεγάλη αγορά για τα τουρκικά προιόντα, απο αγροτικά μέχρι μηχανές και επιβατηγά αυτοκίνητα. Οι εμπορικές σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι στενές καθώς η ΕΕ είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος με συνολικές συναλλαγές που το 2023 έφτασαν τα 206 δισ. ευρώ.
Οι εξαγωγές αγαθών της ΕΕ στην Τουρκία το 2023 έφτασαν τα 111 δισ. ευρώ ενώ οι εισαγωγές υπολογίζονται στα 95,5 δισ. ευρώ.
Οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας βασίζονται σε μια συμφωνία σύνδεσης του 1963 και –βέβαια- στη συμφωνία τελωνειακής ένωσης που τέθηκε σε ισχύ πριν από 30, σχεδόν, χρόνια, στις 31 Δεκεμβρίου του 1995.
Οι επενδύσεις στην Αφρική
Η Τουρκία επενδύει σταθερά και με συνέπεια στην αφρικανική ήπειρο εδώ και μια εικοσαετία. Χαρακτηριστικό τις προσπάθειας αλλα και του «βάθους» που θέλει να δημιουργήσει η γειτονική χώρα στη «μαυρη ηπειρο» είναι οι πλούσιες ανταλλαγές και η δυνατότητα που παρέχει η Αγκυρα σε φοιτητές απο αφρικανικές χώρες να σπουδάσουν σε τουρκικά Πανεπιστήμια.
Η ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων και οι συνεπείς προσπάθειες έχουν ήδη αποδώσει καρπούς καθώς o όγκος των εμπορικών συναλλαγών έχει σχεδόν εξαπλασιαστει: Απο τα 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2003 έφτασε στα 34,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.
Η Αγκυρα, ενδιαφέρεται να επεκτείνει την πολιτική αλλα και την οικονομική της επιρροή στις αφρικανικές χώρες. Χρειάζεται άλλωστε πρώτες ύλες που η αφρικανική ήπειρος έχει σε αφθονία, όπως το ουράνιο που χρειάζεται η Τουρκία ενόψει της ολοκλήρωσης του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιου, στην επαρχία της Μερσίνης με δυναμικότητα 4.800 MW.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που δείχνει η τουρκική κυβέρνηση για την επέκταση, στη δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση ήπειρο μετα την Ασία, είναι η προσπάθεια να καλύψει , όσο πιο γρήγορα γίνεται, το κενό που δημιουργεί η αποχώρηση της Γαλλίας, απο την υποσαχάρια Αφρική (περιοχή Σαχέλ).


Latest News

Πώς αντιδρούν οι εταιρείες στους δασμούς Τραμπ
Αυξήσεις τιμών, αλλαγή προμηθευτών, μεταφορά παραγωγής και επενδύσεις είναι από τα όπλα των εταιρειών απέναντι στους δασμούς Τραμπ

Λαγκάρντ: Ελπίζω ότι ο Τραμπ δεν θα απολύσει τον Πάουελ – Τι λέει για συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει τις επιπτώσεις στις αγορές ενός γεγονότος που ελπίζει πως «δεν βρίσκεται καν στο τραπέζι»

Πρόωρες εκλογές στη Γαλλία εξετάζει ο Μακρόν
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αυξημένη δημοτικότητά του που προέρχεται από τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των ευρω-ατλαντικών σχέσεων

Κομισιόν: Νέος κανονισμός για την τόνωση των αμυντικών επενδύσεων
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι προτεινόμενες αλλαγές θα ενισχύσουν την ικανότητα της ΕΕ και των κρατών μελών να αναπτύσσουν, να κλιμακώνουν και να καινοτομούν σε βασικές αμυντικές ικανότητες

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν στο έργο για το κύριο άρμα μάχης (MBT)
Υπο το συντονισμό της Thales, το project για το κύριο άρμα μάχης (MBT) - Μια ελληνική και δυο κυπριακές εταιρείες στην ευρωπαική κοινοπραξία

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η δυσκολία των ρομπότ να φτιάξουν παπούτσια και οι δασμοί Τραμπ
Οι δασμοί δεν θα δώσουν δουλειά σε αμερικανικά χέρια, αλλά σε ακούραστες πλην αδέξιες μηχανές - Τι έδειξε το φιάσκο με τα παπούτσια της Nike

Mega deal στο χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών - Συγχώνευση Helvetia - Baloise
Η συγχώνευση των Helvetia - Baloise θα δημιουργήσει εναν απο τους 10 μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς ομίλους στις ασφάλειες

Τη μείωση της τιμής των φαρμάκων εξετάζει ο Τραμπ- Ανησυχία στις φαρμακοβιομηχανίες
Σχεδόν τρεις φορές ακριβότερα είναι τα φάρμακα στις ΗΠΑ σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες -Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να ρίξει τις τιμές
![ΔΝΤ: Σοκ στην οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο – Οι προβλέψεις για Ελλάδα, Ευρωζώνη, ΗΠΑ, Κίνα, κόσμο [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dnt01-600x388.jpg)
Σοκ στην οικονομία - Οι μεγαλύτεροι δασμοί εδώ και ένα αιώνα [γραφήματα]
«Βουτιά» στις προβλέψεις ΔΝΤ για παγκόσμια ανάπτυξη - «Καμπανάκι» για Ευρωζώνη, Γερμανία - Οι προκλήσεις της Κίνας