Συνομιλία σε υψηλούς τόνους είχαν η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ για τη Γροιλανδία, το αρκτικό νησί που -οπως είπε- θέλει να αγοράσει.

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους , ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι θέλει να καταλάβει το νησί της Αρκτικής κατα τη διάρκεια, μιας «εκρηκτικής» τηλεφωνικής επικοινωνίας
που διήρκεσε 45 λεπτά, την περασμένη εβδομάδα.

Δασμοί Τραμπ: Ενιαίο μέτωπο από Καναδά και Μεξικό

Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε την κλήση, αλλά η Φρέντερικσεν τόνισε στο συνομιλητή της ότι  το τεράστιο νησί της Αρκτικής – αυτόνομο τμήμα του βασιλείου της Δανίας – δεν είναι προς πώληση. , ενώ σημείωσε το «μεγάλο ενδιαφέρον» της Αμερικής γι’ αυτό.

Πέντε νυν και πρώην ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για την κλήση δήλωσαν ότι η συζήτηση πήγε πολύ άσχημα, αμαφέρουν οι Financial Times.

«Συγκρουσιακός»

Πρόσθεσαν ότι ο Τραμπ ήταν επιθετικός και συγκρουσιακός μετά τα σχόλια της πρωθυπουργού της Δανίας ότι το νησί δεν πωλείται, παρά την προσφορά της για περισσότερη συνεργασία όσον αφορά τις στρατιωτικές βάσεις και την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων.

«Ήταν φρικτό», δήλωσε ένας από τους ανθρώπους. Ένας άλλος πρόσθεσε: «Ήταν πολύ αυστηρός. Ήταν ένα κρύο ντους. Πριν, ήταν δύσκολο να τoν πάρουμε στα σοβαρά. Αλλά πιστεύω ότι είναι σοβαρό και ενδεχομένως πολύ επικίνδυνο».

Οι λεπτομέρειες του τηλεφωνήματος είναι πιθανό να εμβαθύνουν τις ευρωπαϊκές ανησυχίες ότι η επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία θα επιβαρύνει περισσότερο από ποτέ τους διατλαντικούς δεσμούς, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος ασκεί πίεση στους συμμάχους να παραχωρήσουν εδάφη.

«Διαπραγματευτικό τέχνασμα»

Ο Τραμπ ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του με σκέψεις για την πιθανή κατάληψη της Γροιλανδίας, της διώρυγας του Παναμά, ακόμη και του Καναδά.

Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι τα σχόλιά του σχετικά με την επιδίωξη ελέγχου της Γροιλανδίας για λόγους «εθνικής ασφάλειας» ήταν ένα διαπραγματευτικό τέχνασμα για να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στο έδαφος του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία και η Κίνα διεκδικούν επίσης θέσεις στην Αρκτική.

Όμως η τηλεφωνική επικοινωνία με την Φρέντερικσεν κατέρριψε αυτές τις ελπίδες, βαθαίνοντας την κρίση εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

«Η πρόθεση ήταν πολύ σαφής. Το θέλουν. Οι Δανοί βρίσκονται τώρα σε κατάσταση κρίσης», δήλωσε ένα άτομο που είχε ενημερωθεί για το τηλεφώνημα. Ένας άλλος είπε: «Δεν είναι η μόνη φορά που θα πρέπει να το κάνω αυτό: «Οι Δανοί έχουν φρικάρει εντελώς από αυτό».

Ένας πρώην Δανός αξιωματούχος πρόσθεσε: «Ήταν μια πολύ σκληρή συζήτηση. Απείλησε με συγκεκριμένα μέτρα κατά της Δανίας, όπως στοχευμένους δασμούς».

Το γραφείο του Δανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι «δεν αναγνωρίζει την ερμηνεία της συνομιλίας που δόθηκε από ανώνυμες πηγές», αναφέρουν οι FT.

Η Γροιλανδία, όπου κατοικούν μόλις 57.000 άνθρωποι, αποτελεί σημείο εισόδου σε νέες ναυτιλιακές οδούς που ανοίγουν σταδιακά μέσω της Αρκτικής- διαθέτει επίσης άφθονα αλλά δύσκολα προσβάσιμα ορυκτά.

Η σημασία της Γροιλανδίας

«Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι η ασφάλεια και η προστασία της Γροιλανδίας είναι σημαντική για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η Κίνα και η Ρωσία πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις σε όλη την περιοχή της Αρκτικής», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος έχει δεσμευτεί όχι μόνο να προστατεύσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Αρκτική, αλλά και να συνεργαστεί με τη Γροιλανδία για να διασφαλίσει την αμοιβαία ευημερία και για τα δύο έθνη».

Ο Τραμπ απείλησε στις αρχές Ιανουαρίου ότι θα επιβάλει δασμούς στη Δανία αν του αντιταχθεί στο θέμα της Γροιλανδίας. Αρνήθηκε επίσης να αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να πάρει τον έλεγχο του νησιού.

«Ο κόσμος πραγματικά δεν γνωρίζει καν αν η Δανία έχει κάποιο νόμιμο δικαίωμα σε αυτό, αλλά, αν έχει, θα πρέπει να το παραδώσει γιατί το χρειαζόμαστε για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου λίγες ημέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του.

«Μιλάω για την προστασία του ελεύθερου κόσμου», πρόσθεσε. «Έχετε παντού πλοία της Κίνας. Έχετε ρωσικά πλοία παντού. Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί αυτό».

Ανεξαρτησία

Ο Μούτε Εγκεντε , πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι κάτοικοι του νησιού επιθυμούν την ανεξαρτησία και όχι την αμερικανική -ή τη δανική- υπηκοότητα. Αλλά έχει καλωσορίσει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την εξόρυξη και τον τουρισμό.

Η πρωθυπουργός της Δανίας  είχε συνάντηση με τους διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων εταιρειών της χώρας της , συμπεριλαμβανομένων των Novo Nordisk και Carlsberg, την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν τις απειλές του Τραμπ, και ειδικά τους πιθανούς δασμούς κατά της χώρας της.

Την ημέρα που έγινε η τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ, δήλωσε στο TV2 της Δανίας: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη Γροιλανδία και γύρω από αυτήν. Με βάση τη συζήτηση που είχα σήμερα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι μικρότερο [το ενδιαφερον] από αυτό που ακούσαμε στη δημόσια συζήτηση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή