Τον κίνδυνο επιβίωσης των ελληνικών επιχειρήσεων από το αδικαιολόγητα υψηλό ενεργειακό κόστος, περιέγραψαν με κάθε τρόπο οι βιομήχανοι στον Σκυλακάκη.

Ο ΣΕΒ αφιέρωσε την πρώτη για το νέο έτος συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου στο ενεργειακό κόστος και σύμφωνα με όσα είπαν οι βιομήχανοι στον Σκυλακάκη, η ελληνική βιομηχανία αντιμετωπίζει ζήτημα επιβίωσης από τις υψηλές τιμές στο ρεύμα και το φυσικό αέριο.

ΣΕΒ: Τρία μέτρα για χαμηλότερο κόστος ενέργειας στις βιομηχανίες ζητά από τον Σκυλακάκη

Το αδιέξοδο

Από τη συζήτηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναδεικνύεται επίσης το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θόδωρος Σκυλακάκης φέρεται να είπε ότι «προσώρας δεν υπάρχει συνομιλητής στην Ε.Ε». Πηγές θέλουν τον υπουργό να απέδωσε τα παραπάνω στο γεγονός των κυβερνητικών προβλημάτων στη Γερμανία, η ισχυρότερη χώρα στην Ε.Ε. και μάλιστα φέρεται να είπε πως μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ζήτημα επιβίωσης

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του γενικού συμβουλίου στελέχη βιομηχανιών που πήραν τον λόγο έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο CEO της Flexopack Σταμάτης Γκινοσάτης περιγράφοντας τις εξαγωγικές επιδόσεις της εταιρείας με τζίρο 150 εκατ. ευρώ, η οποία δραστηριοποιείται σε αγορές των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, έθεσε το ζήτημα που αντιμετωπίζει τόσο η δική του επιχείρηση όσο και άλλες στη συμφωνίες με τους προμηθευτές. Ανάμεσα στους όρους είναι και το κόστος ενέργειας.

Για τις ευρωπαϊκές εταιρείες αυτό είναι πολύ υψηλό και όταν επιδιώκουν οι έλληνες επιχειρηματίες να εξηγήσουν το ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με την ενέργεια, η απάντηση που λαμβάνουν από τους εισαγωγείς είναι πως «είναι δικό σας πρόβλημα».

Στελέχη επιχειρήσεων τόνισαν τον κίνδυνο απώλειας αγορών.

Δεν υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας

Άλλα στελέχη ελληνικών βιομηχανιών όπως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου τόνισε ότι οι τιμές ενέργειας δεν δικαιολογούνται από κόστη. Ο ίδιος φέρεται να έφερε ως παράδειγμα την ακραία μεταβολή των χρηματιστηριακών τιμών ενέργειας και αναρωτήθηκε αν η Ευρώπη έχει ξεκαθαρίσει το αν χρειάζεται ή όχι η ελεύθερη αγορά ενέργειας.

Χωρίς προβλεψιμότητα

Και άλλα στελέχη από βιομηχανίες έθιξαν στον κ. Σκυλακάκη το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές βιομηχανίες στο εξωτερικό και όχι μόνο.

Εκπρόσωπος της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν φέρεται να τόνισε πώς δεν υπάρχει προβλεψιμότητα στην αγορά ενέργειας με τον τρόπο που λειτουργεί αυτή, ενώ άλλοι επιχειρηματίες όπως ο Αριστοτέλης Παντελιάδης του ομίλου METRO λένε οι πληροφορίες έθιξε το ζήτημα της άνισης αντιμετώπισης ανάμεσα στις αλυσίδες λιανεμπορίου και βιομηχανίες ως προς την παροχή κινήτρων. Πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Παντελιάδης ζήτησε να αντιμετωπίζονται οι μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου που έχουν διάσπαρτα σημεία κατανάλωσης ενέργειας (καταστήματα) ως ενεργοβόροι καταναλωτές.

Ο Σκυλακάκης

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκαθάρισε πώς «δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες επιδοτήσεις τόσο στις ΑΠΕ όσο και στη βιομηχανία».

Ο ίδιος απαρίθμησε σειρά πρωτοβουλιών της κυβέρνησης ως προς αυτό το σκέλος: «Οι επιδοτήσεις στις ΑΠΕ επιβαρύνουν την οικονομία και για το λόγο αυτό δεν θα συνεχιστούν». Έφερε ως παράδειγμα τους νέους διαγωνισμούς που έρχονται για την ανάπτυξη αποθηκευτικών συστημάτων, το τέλος χορήγησης επιδοτήσεων σε έργα ΑΠΕ αλλά και την προσπάθεια για τον περιορισμό των ρευματοκλοπών.

Ο ίδιος διευκρίνισε επίσης και για το green pool που αφορά στις βιομηχανίες πώς έχουν εξαντληθεί τα όποια περιθώρια για άλλες επιδοτήσεις.

Οι τιμές

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας φέρεται να είπε πώς «είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις ως προς τις τιμές ενέργειας αυτήν την περίοδο και για το επόμενο διάστημα». Υποστήριξε, λένε οι πληροφορίες, ότι «υπάρχει ανωμαλία στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Δεν έχουμε μαγική σφαίρα να λύσουμε το πρόβλημα. Από την τιμή φυσικού αερίου στα 40 με 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, το κόστος μεταφοράς αντιστοιχεί σε μόλις στο ένα όγδοο», φέρεται να είπε.

Η πράσινη μετάβαση

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε επίσης, λένε οι πληροφορίες, ότι «η πράσινη μετάβαση είναι εξαιρετικά κοστοβόρα». Συντάχθηκε με τη γνώμη του ΕΛΚ, αναφέρουν πηγές, και απέδωσε στην πολυπλοκότητα των κανονισμών και στην πλειάδα περιττών στόχων της Ε.Ε. τα κόστη στις οικονομίες.

Όπως είπε, σύμφωνα με πηγές, ο μεγάλος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης στην Ε.Ε. είναι να περιοριστούν τα κόστη της πράσινης μετάβασης αλλά και να αντιμετωπιστεί το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου, το οποίο είναι αδικαιολόγητα υψηλό για την Ευρώπη έναντι άλλων χωρών που επίσης προμηθεύονται.

Οι τιμές ενέργειας σε δύο χρόνια

Ο ίδιος φέρεται επίσης να εκτίμησε ότι σε δύο με τρία χρόνια οι τιμές ενέργειας στην Ελλάδα θα υποχωρήσουν.

Τεκμηρίωσε την πρόβλεψη του στην είσοδο πρόσθετων φωτοβολταϊκών, από 8 γιγαβάτ σήμερα θα ανέλθουν σε 13 με 14 γιγαβάτ, στην ανάπτυξη μπαταριών και στη λειτουργία από το 2027 του μεγάλου αντλησιοταμιευτικού έργου της Αμφιλοχίας.

Επιπρόσθετα τόνισε την αύξηση εισαγωγών LNG από τις ΗΠΑ και το Κατάρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Υδρογονάνθρακες: Ξεκινά ο διαγωνισμός για τo block «Νότια της Πελοποννήσου» [χάρτες]
Ενέργεια |

Νέος γύρος παραχωρήσεων για υδρογονάνθρακες – Στον αέρα ο διαγωνισμός για το block της Chevron [χάρτες]

Για τις έρευνες σε κοιτάσματα με υδρογονάνθρακες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέγραψε την απόφαση για το διαγωνισμό στα blocks «Νότια της Πελοποννήσου» και «Α2»