
Τα μέτρα που έλαβε πέρυσι για τον αγροτικό κόσμο περιφέρει κατά βάση και πάλι (εμπλουτισμένα) η κυβέρνηση της ΝΔ τη στιγμή που τα προβλήματα επιβίωσης διογκώνονται. Την ώρα που οι αγρότες απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι βγήκαν ξανά στους δρόμους και εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, στη Βουλή σημειώθηκε κόντρα μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκου Ανδρουλάκη για το φλέγον αυτό ζήτημα.
Ταμείο Ανάκαμψης: Παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ζητούν φορείς βιομηχάνων και αγροτών
Ο πρωθυπουργός απάντησε σήμερα στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την αγροτική πολιτική, ωστόσο, οι δυο τους αναφέρθηκαν και σε άλλα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η επικείμενη εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μητσοτάκης: Ρύθμιση δανείων για 21.000 αγρότες
Στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για τους αγρότες αναφέρθηκε, απαντώντας στη Βουλή στην ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ταυτόχρονα άσκησε κριτική στη στάση του ΠΑΣΟΚ και στις προτάσεις που διατυπώνει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής τη ρύθμιση 700 κόκκινων δανείων συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε συγκεκριμένα μέτρα μείωσης της φορολογίας των αγροτών και πως η κυβέρνηση άκουσε τα αιτήματα των παραγωγών πέρσι όταν βγήκαν στα μπλόκα. «Τους φώναξα στο Μαξίμου και άκουσα τα αιτήματά τους. Άκουσα 2+1 αιτήματα. Η μονιμοποίηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Έγινε από αυτή την κυβέρνηση. Αν κατάλαβα καλά είπατε να παίρνει το πετρέλαιο αφορολόγητο στην αντλία. Ναι, να αγοράζει όσο θέλει. Αυτό είναι η συνταγή για να εκτοξευθεί το λαθρεμπόριο και το προτείνετε με τόσο μεγάλη άνεση όταν ο μηχανισμός του ΕΦΚ έγινε σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα αγροτικά δάνεια είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν οι πρώτοι διδάξαντες μιλώντας για παλιά κακά δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας. «Ερχόμαστε σήμερα να δώσουμε επιτέλους λύση ρύθμισης στα κόκκινα δάνεια. Δεν χαρίζουμε δάνεια αλλά δίνουμε τη δυνατότητα για γενναίες ρυθμίσεις που θα συμπεριλαμβάνουν και κουρέματα με ταυτόχρονη δυνατότητα αναχρηματοδότησης», υπογράμμισε. «Για πρώτη φορά με θάρρος αντιμετωπίζει πρόβλημα το οποίο χρονίζει και κανείς δεν τολμούσε να ακουμπήσει», ανέφερε. Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ότι έχουν εντοπιστεί σκιές και γίνεται μεγάλη προσπάθεια μετασχηματισμού του οργανισμού.
Ανδρουλάκης προς Μητσοτάκη: Έχετε αποτύχει
Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους, αναφέροντας: «Κύριε πρωθυπουργέ, στον έκτο χρόνο της διακυβέρνησής σας, έχετε αποτύχει πλήρως τόσο σε επίπεδο διαχείρισης όσο και στη χάραξη ενός μακρόπνοου Εθνικού Σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα. Τα χωριά μας έχουν γίνει χωριά-φαντάσματα καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι γερνούν και οι νέοι μας οδηγούνται στη μετανάστευση αναζητώντας ευκαιρίες και προοπτική για τη ζωή τους».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις στον κόσμο της υπαίθρου για τον μαρασμό που υφίσταται. «Έχετε αποτύχει και αυτό το μαρτυρούν τα προβλήματα των αγροτών που μεγεθύνονται».
Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης το κόστος παραγωγής αυξάνεται ραγδαία ενώ σημειώνονται καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων και στη λειτουργία του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ επικρατεί χάος.
Πρόσθεσε επίσης ότι τα χρέη, η αδυναμία χρηματοδοτήσεων από το τραπεζικό σύστημα και οι απειλές των fund για κατασχέσεις της γεωργικής γης φέρνουν τους παραγωγούς σε αδιέξοδο.
Ακόμη η κριτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αφορούσε και το υπέρογκο κόστος παραγωγής όπου, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ «αυξήθηκαν:
Τα Αναλώσιμα: +30,1%
Η Ενέργεια και λιπαντικά: +32,9%
Τα Λιπάσματα: + 47,4%
Οι Ζωοτροφές: +34,7%
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε πώς τα μεγάλα προβλήματα στον αγροτικό τομέα έχουν επίδραση στο δημογραφικό με τα χωριά να ερημώνουν, ο αγροτικός πληθυσμός να συρρικνώνεται, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις να μειώνονται δραστικά και σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat το 2023, η Ελλάδα να καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης του μεγέθους της αγροτικής παραγωγής κατά 16%.
Δυναμώνουν οι κινητοποιήσεις
Την ίδια στιγμή, οι αγρότες βρίσκονται σε αναβρασμό. Χθες ηχηρό παρόν δήλωσαν οι Θεσσαλοί που δίνουν και τον τόνο στις κινητοποιήσεις με έξοδο των τρακτέρ από την Καρδίτσα και την Λάρισα, παρά την απόπειρα καταστολής που επιχείρησαν και πάλι οι αστυνομικές δυνάμεις. Το πρώτο μπλόκο στις Καστανιές Έβρου δυναμώνει ενώ Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος και Δυτική Μακεδονία βρίσκονται σε αντίστοιχες διαδικασίες
Η προετοιμασία συνεχίζεται με συσκέψεις και συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα για την πορεία των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απηύθυνε κάλεσμα στους αγρότες όλης της χώρας με στόχο τον
συντονισμό και την κλιμάκωση του αγώνα. Όπως τονίζει τα κρίσιμα ζητήματα όχι μόνο δεν έχουν λυθεί «αλλά βλέπουμε να επιταχύνεται η πολιτική που μας πετάει έξω από την παραγωγή, η πολιτική που οδηγεί στην ερήμωση της υπαίθρου».
Τι ζητούν οι αγρότες
Τα βασικά αιτήματα των αγροτών περιλαμβάνουν:
– Αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής και των χαμηλών τιμών
– Αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών σε αγροτικό κεφάλαιο και παραγωγή
– Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που να καλύπτει όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής
– Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής όπως αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, πλαφόν στο ρεύμα 7 λεπτά/κιλοβατώρα, επιδότηση λιπασμάτων, αγροεφοδίων και ζωοτροφών.
– Εγγυημένες τιμές στα προϊόντα μας για την επιβίωσή μας και προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση
– Υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και προληπτικών μέτρων για προστασία από φυσικές καταστροφές και ασθένειες
– Σύνδεση της επιδότησης με την γεωργική παραγωγή και το κτηνοτροφικό κεφάλαιο
– Να μην χαθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις λόγω μη κάλυψης του πλαφόν εξαιτίας καιρικών συνθηκών και νόσων
– Κατάργηση των ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων) – Οι δηλώσεις ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν από τις κρατικές υπηρεσίες με προσλήψεις
– Μέτρα για τον έλεγχο των «ελληνοποιήσεων»
– Άμεσα αύξηση των αγροτικών συντάξεων
Πρόταση για Ταμείο Αλληλοβοήθειας
Θέμα αποτελεί τόσο για την Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλήττονται από την κλιματική κρίση η πρόταση που έχει θέσει σε επίπεδο Ε.Ε. ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας για τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλοβοήθειας το οποίο θα παρεμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Την πρόταση του Έλληνα υπουργού στηρίζουν τόσο οι χώρες του Μεσογειακού Νότου (Med9) όσο και ο Επίτροπος Γεωργίας, Κρίστοφ Χάνσεν.
Στις συζητήσεις που γίνονται αναφορικά με την Κοινή Αγροτική μετά το 2027 έχουν προταθεί μεταξύ άλλων η ενίσχυση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ και αύξηση του ύψους του γεωργικού αποθεματικού.


Latest News

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
Το 2024, δεύτερη χρονιά εφαρμογής της ψηφιακής διαδικασίας για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, υποβλήθηκαν 121.550 αιτήσεις
![Κομφούζιο: Από 14 Απριλίου 2025 οι αιτήσεις στήριξης – Τα ποσά και οι δικαιούχοι [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/komfouzio-600x391.jpg)
Από 14 Απριλίου 2025 οι αιτήσεις στήριξης για το νέο «Κομφούζιο» – Τα ποσά και οι δικαιούχοι [πίνακας]
Στα 60 εκατ. ευρώ το νέο «Κομφούζιο» - Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων της πρόσκλησης είναι πενταετούς διάρκειας

Προγραμματική συμφωνία ΕΛΓΑ - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο – Τι περιλαμβάνει
Με επίκεντρο την έρευνα, κατάρτιση και εκπαίδευση η συνεργασία ΕΛΓΑ και Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
![Φρούτα και λαχανικά: Μείωση των εισαγωγών κατά 2,89% το α’ τρίμηνο του 2025 [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_potatoes_onions-2-600x352.png)
Έριξαν προσωρινά ταχύτητα οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών [πίνακες]
Ποια φρούτα και λαχανικά βρίσκονται ψηλά στη λίστα των εισαγωγών - Τι δείχνουν τα στοιχεία για το α' τρίμηνο του 2025

Χάνει έδαφος ο ελληνικός αμπελώνας - Οι μεταβολές
Υψηλός παραμένει ο αριθμός των εκτάσεων με αμπέλι που εγκαταλείφθηκαν από το 2016 – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σταμενίτης: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε
Σε αυνδιάσκεψη για τις προτεραιότητες της πολωνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2025, συμμετείχε ο Διονύσης Σταμενίτης

Τσιάρας: Σύντομα η καταβολή και του υπολοίπου των αποζημιώσεων για πανώλη και ευλογιά
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι συνεκτική και στηρίζει σταδιακά κάθε κοινωνική ομάδα, είπε από το Mega News, ο Κώστας Τσιάρας

Άμεση λήψη μέτρων για ομαλή αρδευτική περίοδο στην Ηλεία
Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ηλεία ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου

Σε ανοδική τροχιά οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών – Ζητούνται μέτρα για εισαγωγές από Βουλγαρία
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές έως 28/3/2025 2025 – Εν αναμονή των εκτιμήσεων για τις ζημιές από τον παγετό σε καλοκαιρινά φρούτα

Φαραντούρης: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για δασμούς σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά από τις ΗΠΑ
Μέτρα αποτροπής και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει η ενδεχόμενη επιβολή δασμών στους παραγωγούς ζητά ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νικόλας Φαραντούρης