Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε το αίτημα επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στους εργαζόμενους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, που κόπηκαν με μνημονιακό νόμο, διεκδικούν οι εργαζόμενοι.
Δώρο Χριστουγέννων: Έκρηξη παραβατικότητας στον ιδιωτικό τομέα
Εξελίξεις αναμένονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με τη νομική σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ να κάνει γνωστό πως «η Τριμελής Επιτροπή του άρθρου 1 ν.3900/2010 του Συμβουλίου της Επικρατείας με την ΠΝ 2/16.1.2025 πράξη της έκανε δεκτή την αίτηση πρότυπης δίκης που κατέθεσε η ΑΔΕΔΥ προκειμένου να εκδικαστεί αγωγή δημοσίου υπαλλήλου, με την οποία ζητείται η καταβολή των επιδομάτων εορτών και αδείας».
Ορίστηκε για τις 6 Ιουνίου, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η πρότυπη δίκη για τα δώρα στους δημοσίους υπαλλήλους
Ο πρόεδρος του ΣτΕ, Μιχάλης Πικραμένος, έκανε δεκτό το αίτημα της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των δημοσίων υπαλλήλων της Ελλάδας και εισήγαγε προς συζήτηση την υπόθεση στην Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου με την 6η Ιουνίου (2025) να αποτελεί ημέρα ορόσημο για τον 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο.
Πρόκειται για μια ακόμα υπόθεση μείζονος ενδιαφέροντος που αφορά χιλιάδες εργαζόμενους, η οποία θα κριθεί από τη δικαιοσύνη.
Τι οδήγησε στη δίκη
Το πρώτο δικαστικό βήμα έγινε μετά από προσφυγή που έχει καταθέσει ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων της Αθήνας υπάλληλος του δημοσίου διεκδικώντας την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής αδείας.
Η ΑΔΕΔΥ πήρε τη σκυτάλη και κατέθεσε παρέμβαση υπέρ του δημοσίου υπαλλήλου και παράλληλα ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣτΕ η αγωγή να δικαστεί στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ως πρότυπη δίκη.
Αυτή η πρώτη αγωγή που αποτέλεσε τη «γέφυρα» για να φτάσει το θέμα στην Ολομέλεια του ΣτΕ κατατέθηκε από υπάλληλο του υπουργείου Παιδείας.
Παναττική στάση εργασίας
Πέρα όμως από την δικαστική προσφυγή στο ΣτΕ και την πρότυπη δίκη η ΑΔΕΔΥ συνεχίζει τις κινητοποιήσεις για την επαναφορά των δώρων. Την Τρίτη (04/02) και ώρα 12.30 θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας και συγκέντρωση στο υπουργείο οικονομικών, για το φλέγον ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους.
«Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε δεν είναι καθόλου εύκολη και δεν προσδοκούμε θαύματα από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, διαρκής αγώνας και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.
Χρειάζεται ενημέρωση της κοινής γνώμης, άσκηση πολιτικής πίεσης προς την κυβέρνηση και δέσμευση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι θα στηρίξουν το αίτημα.
Μια κατάκτηση 100 χρόνων δεν μπορούμε να την αφήσουμε να ξεθωριάσει και να καταργηθεί» αναφέρει η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση που διεκδικεί την επαναφορά μιας σημαντικής ιστορικής κατάκτησης.
Μία πολύ σημαντική δικαστική πρωτοβουλία
Ο Αλέξης Μητρόπουλος, καθηγητής του ΕΚΠΑ, εργατολόγος και πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, δημοσίευσε άρθρο στο οποίο αναλύει σε βάθος τις νομικές και συνταγματικές προεκτάσεις της πιλοτικής δίκης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), εξετάζοντας τις συνέπειες της απόφασης για την επαναφορά των δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους. Όπως αναφέρει πρόκειται για μία πολύ σημαντική δικαστική πρωτοβουλία από την ΑΔΕΔΥ που πρέπει να στηριχθεί από ολόκληρη την κοινωνία.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί με έκδηλη αγωνία αφού μια θετική απόφαση του ΣτΕ για τους εργαζομένους θα προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων με βέβαιο δημοσιονομικό αντίκτυπο.
Παρακολουθεί με αγωνία η κυβέρνηση
Την πάγια θέση της κυβέρνησης, να μην οδηγήσει τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, επανέλαβε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Θυμίζουμε πως ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό έλεγχο για το θέμα επαναφοράς των δώρων στο Δημόσιο, απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην παρούσα φάση.
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος εξήγησε ότι λήφθηκαν μέτρα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων και επανέλαβε ότι αν δαπανηθούν 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον, η χώρα θα μπει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και η ΕΕ θα απαιτήσει αυτομάτως αντίμετρα.
«Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί μια υπεύθυνη κυβέρνηση να κάνει. Δεν υπάρχουν, άλλα 2,5 δισεκατομμύρια για να δώσει. Αυτή είναι η αλήθεια» τόνισε ο κ. Πετραλιάς.
Ωστόσο, μέσα στον Ιούνιο όλα μπορεί να ανατραπούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Μνημονιακός «κόφτης»
Υπενθυμίζεται πως η κατάργηση των «δώρων» Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας σε όλους τους συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους ισχύει από το 2013. Ήδη από το 2010 με το πρώτο μνημόνιο, το ύψος των παροχών που λάμβαναν οι συνταξιούχοι είχε περιοριστεί στο ύψος των 800 ευρώ το έτος (400, 200 και 200 ευρώ, αντίστοιχα).
Πηγή: in.gr
Latest News
Ρεκόρ επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας στις Ημέρας Καριέρας της Αθήνας
Οι Ημέρες Καριέρας είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση για την εργασία, που έχει ποτέ διοργανώνει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης
Επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις - Τι αλλάζει με νομοθετική ρύθμιση
Το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS αποτελεί πλέον κομμάτι της καθημερινότητας 3,5 εκατ. πολιτών και 560.000 εγγεγραμμένων επαγγελματιών
Έτοιμη και η επιστημονική επιτροπή για τον κατώτατο μισθό – Οι καινοτομίες
Τα πέντε μέλη που απαρτίζουν την επιστημονική επιτροπή για τον κατώτατο μισθό – Οι καινοτομίες
Επαγγελματίες: Έκδοση τιμολογίων και αποδείξεων από το κινητό
Έρχεται την επόμενη εβδομάδα το myDATAapp
Αναδρομικά: Εντός Φεβρουαρίου η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου
Παρατείνεται η αγωνία 400.000 συνταξιούχων για τα αναδρομικά – Κλειστά χαρτιά από την κυβέρνηση για επέκταση της απόφασης και σε όσους δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη
Οι αλλαγές στο Ε9 σε 10 βήματα
Όσοι απέκτησαν ακίνητο με αγορά, γονική παροχή ή κληρονομιά αλλά και όσοι προχώρησαν σε πωλήσεις ή μεταβιβάσεις σε παιδιά ή εγγόνια καλούνται να επικαιροποιήσουν το περιουσιακό τους προφίλ
Τον Ιούνιο «κληρώνει» για 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο - Αποφασίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ
Η συζήτηση για την επαναφορά ή μη του 13ου και 14 μισθού έχει οριστεί στις 6 Ιουνίου
Εκτίναξη καταγεγραμμένων υπερωριών το 2024 – Ποιοι κλάδοι πρωτοστατούν
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στους κλάδους που εφαρμόζεται απέδωσε καρπούς καθώς οι υπερωρίες αυξήθηκαν κατά 815.509
Λόγω τοξικού περιβάλλοντος παραιτείται ο ένας στους δύο εργαζόμενους στην Ελλάδα
Ενώ παγκοσμίως οι εργαζόμενοι βάζουν την ισορροπία επαγγελματικής-προσωπικής ζωής πάνω από το μισθό, στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο. Τι έδειξε η διεθνής έρευνα της Randstand.
ΚΕΦΙΜ: Πώς χάνουμε 770 ευρώ ανά άτομο από το συνταξιοδοτικό σύστημα [γραφήματα]
Τι αποκαλύπτει μελέτη του ΚΕΦΙΜ για το συνταξιοδοτικό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη