Από πέντε μέλη απαρτίζεται η νέα επιστημονική επιτροπή για τον κατώτατο μισθό η οποία έχει ήδη συσταθεί και αναμένεται να καταθέσει το δικό της υπόμνημα το οποίο και αυτό θα ληφθεί υπόψη για την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2025.

Η θητεία της Επιστημονικής Επιτροπής θα είναι τριετής.

Τα μέλη

Τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής είναι:

  • Χριστόπουλος Απόστολος, Καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου ως Πρόεδρος
  •  Γιαννακόπουλος Νικόλαος, Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.
  •  Λαλιώτης Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.
  •  Αργυρού Μιχάλης, Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε.) ως Αντιπρόεδρος.
  •  Καραμιχαλάκου Χριστίνα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Στατιστικών Επιχειρήσεων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

Οι καινοτομίες του κατώτατου μισθού για το 2025

Ο κατώτατος μισθός φέτος εισάγει τρεις καινοτομίες

  1. Η αύξηση που θα δοθεί στον ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί και στο Δημόσιο τομέα ώστε ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο να μην υπολείπεται από τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα .
  2.  Η προσθήκη κριτηρίων που αφορούν την πορεία την οικονομίας, το κόστος διαβίωσης για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου
  3.  Τη δημιουργία Επιστημονικής Επιτροπής τεχνοκρατών και Επιτροπής Διαβούλευσης από τους κοινωνικούς εταίρους και την ΑΔΕΔΥ για τη διατύπωση προτάσεων σχετικά με το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού. Η Επιτροπή Διαβούλευσης θα διατυπώνει γνώμη με θεσμικό και ενιαίο τρόπο κατά τη μεταβατική διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού

Για την επιτροπή Διαβούλευσης ήδη έχει αποσταλεί η σχετική πρόσκληση προς στους κοινωνικούς εταίρους ,οι οποίοι θα πρέπει να υποδείξουν τον εκπρόσωπο τους στην Επιτροπή Διαβούλευσης ώστε οι κοινωνικοί εταίροι να καταλήξουν σε ένα κοινό πόρισμα και να μην κατατίθεται ξεχωριστή εισήγηση από τον κάθε κοινωνικό εταίρο, όπως συνέβαινε, μέχρι πρόσφατα. Άρα το υπόμνημα της Επιτροπής Διαβούλευσης θα είναι το δεύτερο το οποίο θα ληφθεί υπόψη για την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2025. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η εισήγηση της Υπουργού κας Κεραμέως και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προς το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο νέος κατώτατος μισθός θα τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο 2025.

Μετά το 2027

Από το 2027 ο καθορισμός και η αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου θα γίνεται αυτόματα βάσει ενός μαθηματικού τύπου, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα α) του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ής Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών και β) του ημίσεως του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Το βασικότερο σημείο πάντως για τον κατώτατο μισθό είναι πως από το 2028 δεν θα μπορεί να μειωθεί. Σε περίπτωση που ο τιμάριθμος, μαθηματικός τύπος που θα προκύπτει θα είναι αρνητικός λόγω άσχημων οικονομικών εξελίξεων, ο κατώτατος μισθός δεν θα μειώνεται απλά θα μένει σταθερός. Δηλαδή ο κατώτατος μισθός θα ακολουθεί μόνο ανοδική πορεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax