Κοντά στη δημιουργία ενός τρίτου μεγάλου τραπεζικού πόλου βρίσκεται η Ιταλία. Την τελευταία φορά όμως που η Banca Monte dei Paschi di Siena SpA αγόρασε μια άλλη τράπεζα, η υπόθεση δεν είχε αίσια κατάληξη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μεγάλο μέρος της Ιταλίας βρέθηκε προ εκπλήξεως από την ανακοίνωση ότι η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου, η οποία εξακολουθεί να υπόκειται σε κυβερνητικό πρόγραμμα διάσωσης, θέλει να αγοράσει τη μεγαλύτερη αντίπαλο Mediobanca SpA σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει όλες τις μετοχές και θα αποτιμάται σε 13,4 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Monte Paschi: Στα σκαριά μεγάλο τραπεζικό deal με την ιταλική Mediobanca

Από το καναβάτσο ξανά στο προσκήνιο

«Μέχρι πριν από λίγους μήνες αυτή η κίνηση θα ήταν αδιανόητη», δήλωσε ο Στέφανο Τζιρόλα, CIO του οικογενειακού γραφείου FI-MEP με έδρα την Μπρέσια της Ιταλίας. Η τράπεζα που «κανένας δεν ήθελε, έβαλε τον εαυτό της στο επίκεντρο».

Η εξέλιξη αντανακλά την ταχεία ανάκαμψη της Monte Paschi τα τελευταία χρόνια υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Λουίτζι Λοβάγκλιο, η οποία είδε τη μετοχή της να υπερδιπλασιάζεται κάτι που επέτρεψε στην κυβέρνηση να μειώσει το μερίδιό της. Αποτελεί επίσης μία έκφραση του ενδιαφέροντος της Ιταλίας για τη δημιουργία ενός νέου εθνικού τραπεζικού πρωταθλητή.

Η ιστορία της πτώσης της Monte Paschi ξεκίνησε το 2007, όταν εξαγόρασε την Banca Antonveneta SpA από την ισπανική Banco Santander SA έναντι 9 δισ. ευρώ – το ένα τρίτο περισσότερο από αυτό που είχε καταβάλει η Santander για να αγοράσει τον δανειστή μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Καθώς η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση συγκλόνισε την ευρωπαϊκή οικονομία, η συμφωνία φόρτωσε την Paschi με ζημίες που τελικά θα την ανάγκαζαν σε πολυετή αναδιάρθρωση και δικαστικές διαμάχες.

Η τράπεζα διασώθηκε για πρώτη φορά από την ιταλική κυβέρνηση το 2009 και εθνικοποιήθηκε οκτώ χρόνια αργότερα.

Από τότε που ο Λοβάγκλιο ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το 2022, η Monte Paschi σημείωσε τεράστια αύξηση της κερδοφορίας της. Μεταξύ της περικοπής των δαπανών του και των υψηλότερων επιτοκίων, η τράπεζα μπόρεσε να επαναλάβει τις πληρωμές μερισμάτων πέρυσι μετά από 13 χρόνια παύσης. Αυτό έδωσε στην Ιταλία την ευκαιρία να ξεκινήσει την ιδιωτικοποίηση του δανειστή.

Ορισμένοι εξεπλάγησαν τόσο από τον προτεινόμενο στόχο της Monte Paschi όσο και από την ίδια την κίνηση. Πρόκειται για έναν «απροσδόκητο συνδυασμό», δήλωσαν οι αναλυτές της Morgan Stanley, Πάμελα Ζουλουάγκα και Αλβάρο Σεράνο, σημειώνοντας ότι ενώ η Mediobanca ειδικεύεται στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και πλούτου και στις υπηρεσίες καταναλωτικής χρηματοδότησης και επενδυτικής τραπεζικής, ενώ η Monte Paschi στηρίζεται σε παραδοσιακές υπηρεσίες που σχετίζονται με το εμπόριο και τις λιανικές πωλήσεις.

Έντονη τραπεζική δραστηριότητα στην Ιταλία

Τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε έντονη δραστηριότητα στον τραπεζικό τομέα της Ιταλίας. Η UniCredit SpA, μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες, διεκδικεί την εξαγορά της Banco BPM Spa, που σήμερα είναι η νούμερο 3. Το σχέδιο της Paschi να εξαγοράσει τη Mediobanca θα δημιουργήσει «έναν ισχυρό τρίτο παίκτη στον ιταλικό τραπεζικό τομέα» σημείωσε ο τραπεζικός αναλυτής της Scope Group, Αλεσάντρο Μποράτι.

Αυτό θα λειτουργούσε ως αντίβαρο στις μεγαλύτερες τράπεζες και καθώς η ιταλική κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Monte Paschi, θα βοηθούσε την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να διατηρήσει μεγάλο μέρος του τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της χώρας υπό εγχώριο έλεγχο.

Θα ενίσχυε επίσης την επιρροή της Ρώμης επί της Generali, μιας ασφαλιστικής εταιρείας και βασικού κατόχου κρατικών ομολόγων της Ιταλίας, η οποία συγκαταλέγει τη Mediobanca στους μεγαλύτερους μετόχους της. Ο μεγαλύτερος έλεγχος εκεί θα έδινε στην κυβέρνηση μεγαλύτερη επιρροή σε «ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των τραπεζών και της ασφάλισης», δήλωσε ο Κάρλο Αλμπέρτο Καρνεβάλε Μάφε, ο οποίος διδάσκει επιχειρηματική στρατηγική στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Generali υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία για τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της με τον γαλλικό τραπεζικό όμιλο BPCE. Αξιωματούχοι στη Ρώμη αναζητούν τρόπους για να διατηρήσουν την ιταλική επιρροή στη συμφωνία, ενώ ο μεγιστάνας Φραντσέσκο Γκαετάνο Καλταγκιρόνε, τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της Generali, ο οποίος στο παρελθόν προσπάθησε να εκδιώξει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Generali, Φιλίπ Ντονέ, αντιτίθεται στη συμφωνία, ανέφερε το Bloomberg News.

Η εξαγορά της Mediobanca απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή της, ενώ ο σκεπτικισμός των επενδυτών θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει εμπόδιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή