Ο πρόεδρος του Φόρουμ του Νταβός έκανε μια μεγάλη «ρεβεράντζα» το απόγευμα της Πέμπτης στον Χαβιέ Μιλέι. «Ιδού ο άνθρωπος που μείωσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού, που μετρίασε έναν ενδημικό πληθωρισμό, που έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη!», είπε ο Μπόργκε Μπρέντε καλώντας τον πρόεδρο της Αργεντινής να ανεβεί στο βήμα του Φόρουμ. Αλλά ο Μιλέι δεν «μάσησε». Τους έβρισε συλλήβδην όλους, προσκεκλημένους και διοργανωτές, κατηγορώντας τους ότι υποστηρίζουν και υποστηρίζονται από την «απαίσια woke ατζέντα» και τους Αριστερούς οπαδούς της.

«Δεν αισθάνομαι πλέον μόνος. Η Αργεντινή εξελίχθηκε σε μια πραγματική χώρα-μοντέλο. Και βρήκα συμμάχους: τον Ίλον Μασκ, την τρομερή Τζόρτζια Μελόνι, τον Βίκτορ Ορμπάν, τον Βενιαμίν Νετανιάχου, τον Ντόναλντ Τραμπ. Μια συμμαχία που σχηματίζεται σε όλα τα έθνη που θέλουν να είναι ελεύθερα», είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Αργεντίνος πρόεδρος.

Αργεντινή: Μετά τον Τραμπ, ο Μιλέι ανακοινώνει αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού

«Αριστερή διείσδυση»

«Πέρυσι στο Νταβός ο πολιτικός που μόλις είχε πάρει την εξουσία στην Αργεντινή, είχε κάνει μια ρηξικέλευθη ομιλία. Αυτή τη φορά προχώρησε ακόμη παραπέρα καταγγέλλοντας μια ‘αφυπνισμένη Αριστερά’ που έχει διεισδύσει παντού», γράφει ο ειδικός απεσταλμένος της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας «Les Echos» στο Νταβός, Ζαν-Μαρκ Βιτορί.

«Αυτή η αφυπνισμένη Αριστερά (σ.σ. από την αγγλική λέξη woke που σημαίνει αφυπνίζω) έχει διεισδύσει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στους διεθνείς οργανισμούς, στις μεγάλες επιχειρήσεις, ακόμη και εδώ στο Νταβός. Και αυτό εδώ το Φόρουμ προωθεί μια απαίσια woke κουλτούρα», εξήγησε ο Μιλέι αφήνοντας εμβρόντητο το ακροατήριο στη μεγάλη αίθουσα του Palais des Congrès, όπως μεταδίδει ο γάλλος ρεπόρτερ.

«Ο Χαβιέ Μιλέι ανατέμνει στη συνέχεια τους μηχανισμούς του ‘θανατηφόρου ιού της ιδεολογίας της αφύπνισης, της μεγάλης επιδημίας της εποχής μας’, για να δικαιολογήσει τη στροφή που θα μας οδηγήσει ‘σε μια νέα χρυσή εποχή’, σύμφωνα με την έκφραση που δανείστηκε από τον Τραμπ», μεταδίδει ο Βιτορί.

Ανατρέχοντας στο ιστορικό παρελθόν, ο Αργεντίνος πρόεδρος είπε ότι ήταν η ατομική ελευθερία και η ατομική ιδιοκτησία, που τοποθετήθηκαν πάνω από όλα και κατέστησαν δυνατή τη βιομηχανική επανάσταση του 19ου αιώνα και την τεράστια ανάπτυξη που ακολούθησε.

«Αθώα χειρονομία»

Ο Μιλέι ανέφερε εξαρχής τους ομοϊδεάτες και συμμάχους του στον αγώνα κατά της «Αριστερής woke κουλτούρας». Και πρώτο ανέφερε τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο και εσχάτως στενό συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ, τον ιδρυτή της Tesla και SpaceX και ιδιοκτήτη του Χ, Ίλον Μασκ, τον οποίο υπερασπίστηκε με θερμά λόγια.

«Ο Ίλον Μασκ υπερασπίζεται το πρωτοποριακό πνεύμα που ωθεί τα πράγματα στα όρια του δυνατού», είπε αναφερόμενος στις επικρίσεις που συγκέντρωσε ο Μασκ για τον αμφιλεγόμενο χαιρετισμό του κατά την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου που θύμιζε ναζιστικό χαιρετισμό. «Ήταν μια αθώα χειρονομία που αντανακλούσε τη χαρά του», υποστήριξε ο Χαβιέ Μιλέι.

Φεμινισμός, LGBT και περιβάλλον

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Αργεντινής επιτέθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του φεμινιστικού κινήματος, το οποίο περιέγραψε ως «απαίτηση για προνόμια». Διαπιστώνοντας ότι στις μέρες μας «είναι πιο σοβαρό να σκοτώσεις μια γυναίκα παρά έναν άντρα», ο Μιλέι καταφέρθηκε επίσης κατά των αμβλώσεων «που προκαλούν μείωση των γεννήσεων σε πολλές χώρες» και βεβαίως κατά της LGBT κοινότητας, που «οδηγεί στην παιδοφιλία».

Κατά τον Μιλέι «η ιδεολογία του φύλου αποτελεί μια καταστροφή», ενώ «η λεγόμενη woke ατζεντα είναι εμφανής και σ’ αυτή την ιστορία της κλιματικής αλλαγής, καθώς περάσαμε από τη διατήρηση του περιβάλλοντος στον φανατικό περιβαλλοντισμό». Ο ιδιόρρυθμος πρόεδρος παραπονέθηκε ότι «όταν λέμε ότι ο πλανήτης έχει βιώσει πέντε κύκλους θέρμανσης, μας κατηγορούν ότι υποστηρίζουμε ότι η γη είναι επίπεδη».

Ο Μιλέι καταφέρθηκε και κατά της μετανάστευσης εκφράζοντας την άποψη ότι «τώρα αφήνουμε τους μετανάστες να μπουν στις χώρες μας όχι από ανάγκη, αλλά από ενοχές».

«Ζήτω η αγορά, κάτω το κράτος»

Ως οικονομολόγος, οπαδός του άκρατου φιλελευθερισμού, ο Χαβιέ Μιλέι δεν ήταν βέβαια δυνατόν να μην αναφερθεί σε θέματα οικονομίας. Έχει εξάλλου να επιδείξει τα θεαματικά αποτελέσματα που έχουν αποδώσει προσώρας οι «πολιτικές οικονομικού σοκ» που εφάρμοσε πέρυσι στην πατρίδα του, παρότι εκτίναξε το ποσοστό της φτώχειας στο 53%, το υψηλότερο της τελευταίας 20ετίας.

«Μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε την παραγωγικότητα επί 10, επί 100, επί 1.000», διακήρυξε από το βήμα του Νταβός ο Μιλέι και κατήγγειλε «την απαίσια ιδέα της κοινωνικής δικαιοσύνης», σύμφωνα με την οποία «η ισότητα ενώπιον του νόμου δεν αρκεί».

Κατά τον Αργεντίνο ηγέτη η ισότητα όλων απέναντι στο νόμο αρκεί. Διότι «η κοινωνική δικαιοσύνη είναι η χρυσή συνταγή για τη γραφειοκρατία, ενώ πίσω από αυτήν κρύβεται η αυθαίρετη διανομή του πλούτου υπό την απειλή όπλου». Ο πρωταρχικός εχθρός του Μιλέι είναι εξάλλου το κράτος. Αντίθετα, «η αγορά δεν αποτυγχάνει ποτέ».

Για την ελευθερία ρε γαμώτο

Αναφερόμενος τέλος στα του οίκου του ο «πρόεδρος με το πριόνι» είπε ότι η πρώτη προτεραιότητά του είναι να περιορίσει το μέγεθος του κράτους. Το 2024 υπολογίζεται ότι απέλυσε περί τις 35.000 απολύσεις δημοσίους υπαλλήλους, έκλεισε δημόσιες υπηρεσίες, ενώ εξήγγειλε επιπλέον 70.000 απολύσεις.

«Το σενάριο που εφάρμοσε η Αργεντινή τα τελευταία 40 χρόνια απέτυχε, γι’ αυτό και κατέρρευσε πέρυσι. Πρέπει να απελευθερωθούμε. Να τολμήσουμε να σκεφτούμε και να γράψουμε ξανά τη δική μας Ιστορία. Ας ακούσουμε την κραυγή της ελευθερίας. Ζήτω η ελευθερία, γαμώτο!», κατέληξε ο πρόεδρος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γροιλανδία: Σίγουρος ο Τραμπ για την απόκτησή της – Αξιωματούχος της ΕΕ ζητά ευρωπαϊκό στρατό στο νησί
Διεθνή |

Γροιλανδία: Σίγουρος ο Τραμπ για την απόκτησή της – Αξιωματούχος της ΕΕ ζητά ευρωπαϊκό στρατό στο νησί

Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ επιμένει για την απόκτηση του νησιού, παρά την άρνηση των πρωθυπουργών Δανίας - Γροιλανδίας, που έχουν δηλώσει, ότι το νησί δεν πωλείται.