Ημέρα έναρξης των γεωτρήσεων η Παρασκευή για το «οικόπεδο» 5, στο στόχο Electra-1 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι γεωτρήσεις γίνονται από τις εταιρείες ExxonMobil και QatarEnergy.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  αναφέρει ότι στόχος της Κύπρου είναι «να αποτελέσει εναλλακτική και αξιόπιστη πηγή φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ οι έρευνες αυτές εντάσσονται στη στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και να συμβάλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών.

Πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας τις προηγούμενες μέρες σημείωναν ότι η Navtex που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για το «οικόπεδο 5» είναι σε περιοχή «εκτός δικαιοδοσίας» της Τουρκίας – δηλαδή εκτός των περιοχών που η Τουρκία εκφράζει διεκδικήσεις – σε κάθε περίπτωση ωστόσο η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες.

Η εκλογή Τραμπ και η εντολή «γεωτρήσεις παντού» δεν συνέβαλε σε αυτή καθαυτή την απόφαση για τις γεωτρήσεις στο «οικόπεδο» 5 της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο δημιούργησε μία διαφορετική ατμόσφαιρα.

Η κοινοπραξία ExxonMobil – QatarEnergy επέλεξε να για τη γεώτρηση της στο οικόπεδο 5 μία ασφαλή το στόχο Electra-1. Σε μία περιοχή που δεν  «ενοχλεί» την Άγκυρα. Όπως διέρρευσε και το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Αν και η τουρκική πλευρά φρόντισε να υπογραμμίσει πως σε περίπτωση που οι εργασίες επεκταθούν σε περιοχές «ενδιαφέροντος» της θα παρέμβει, εντούτοις κράτησε σχετικά χαμηλούς τόνους.

Κρόνος και Αφροδίτη

Για τη Λευκωσία ωστόσο φαίνεται ότι ανοίγονται και άλλες ευκαιρίες.

Μετά και την επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Πετρελαίου της Αιγύπτου, Καρίμ Μπαντάουι, ο Χριστοδουλίδης αναμένεται να επισκεφθεί το Κάιρο στις 17 Φεβρουαρίου για την υπογραφή δυο συμφωνιών που αφορούν στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Και πιο συγκεκριμένα για τα κοιτάσματα Κρόνος και Αφροδίτη. Συμφωνίες που αφορούν τη συνεργασία Κύπρου και Αιγύπτου με τις εταιρίες ΕΝΙ και Chevron.

Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν με την Αίγυπτο

Σύμφωνα δε με δηλώσεις του κύπριου υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Παπαναστασίου η συμφωνία για το Κρόνος, πρόκειται για μία συμφωνία της εταιρείας α που διαχειρίζεται το κοίτασμα και της χώρας που θα υποδεχθεί το φυσικό αέριο της Κύπρου, και περιλαμβάνει τους όρους εμπορευματοποίησης του κοιτάσματος. Επισημαίνοντας ότι η Κύπρος θα προσυπογράψει ως η χώρα που αποστέλλει το αέριο στην Αίγυπτο».

Όσον αφορά το κοίτασμα Αφροδίτη, στις 17 Φεβρουαρίου θα υπογραφεί ένα Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ τριών μερών, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αίγυπτου και της διαχειρίστριας εταιρείας για το κοίτασμα «Αφροδίτη» και θα αφορά την «την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η ανάπτυξη του ‘’Αφροδίτη’’».

Προτάσεις το φυσικό αέριο να γίνει δέλεαρ για λύση

Με τους υδρογονάνθρακες της Κυπριακής Δημοκρατίας να έχουν βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο συζήτησης για το αν θα πρέπει να αξιοποιηθούν ως δέλεαρ για την επίλυση του Κυπριακού. Καθώς σε περίπτωση λύσης θα μπορούσε η Τουρκία να συμμετάσχει χωρίς προσχώματα στους ευρύτερους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Ακόμα και να απελευθερωθεί για την όδευση αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία.

Η Τουρκία

Η Τουρκία από την πλευρά της αξιοποίησε το θέμα των υδρογονανθράκων για να αυξήσει την ένταση κατά καιρούς και να προβάλει τις διεκδικήσεις της. Οι κυπριακές γεωτρήσεις ακόμα και αν ήταν εκτός των τουρκικών διεκδικήσεων προκαλούσαν παράλληλες ενέργειες από την Τουρκία σε μη χαραγμένα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ με τα τουρκικά ερευνητικά να δηλώνουν την παρουσία τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία στο παρελθόν είχε επιχειρήσει ακόμα και να παρενοχλήσει εργασίες σε οικόπεδα που θεωρούσε ότι έχει δικαιώματα, στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας». Χωρίς ωστόσο να έχει αποτέλεσμα στις απειλές της.

Η έκβαση της άτυπης πενταμερούς – εφόσον πραγματοποιηθεί – που σχεδιάζεται στα μέσα Μαρτίου, από το ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και οι ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με επίκεντρο τη Συρία, αναμένεται να κρίνουν τις εξελίξεις, όσον αφορά τη στάση της Άγκυρας.

Με την προσπάθεια για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό μετά από οκτώ χρόνια, από το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά να αποτελεί δύσκολο στοίχημα.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Υδρογονάνθρακες: Ξεκινά ο διαγωνισμός για τo block «Νότια της Πελοποννήσου» [χάρτες]
Ενέργεια |

Νέος γύρος παραχωρήσεων για υδρογονάνθρακες – Στον αέρα ο διαγωνισμός για το block της Chevron [χάρτες]

Για τις έρευνες σε κοιτάσματα με υδρογονάνθρακες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέγραψε την απόφαση για το διαγωνισμό στα blocks «Νότια της Πελοποννήσου» και «Α2»

Βιομήχανοι στον Σκυλακάκη:«Χάνουμε αγορές λόγω ενεργειακού κόστους»
Ενέργεια |

Κώδωνας κινδύνου από ΣΕΒ για τις τιμές ενέργειας – «Δεν υπάρχει συνομιλητής στην Ευρώπη», απαντά ο Σκυλακάκης

«Δεν λειτουργεί η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας» τόνισαν οι βιομήχανοι στον Σκυλακάκη – Την απουσία πολιτικής στις Βρυξέλλες επισήμανε ο υπουργός στο ΓΣ του ΣΕΒ