
Τεράστιες ανισότητες στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών διαπιστώνει η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, όπως και αποκλίσεις στο εισόδημα αναλόγως με τον επαγγελματικό τομέα, αλλά και διαφορές ακόμη και σε σχέση με το εκπαιδευτικό επίπεδο.
Οι αποκλίσεις στους μισθούς μεταξύ ανδρών και γυναικών κυμαίνονται από 8,6% έως 40,5%, ενώ αντιστοίχως στην ευρωπαϊκή ένωση οι γυναίκες κερδίζουν περίπου 12,7% λιγότερο ανά ώρα εργασίας από τους άνδρες.
Ασφαλιστικό: Πώς ο νέος δείκτης μεταβολής μισθών επηρεάζει συντάξεις και εισφορές
Οι αμοιβές
Σύμφωνα με καταγραφές του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ οι γυναίκες στην Ελλάδα λαμβάνουν 16,5% χαμηλότερο μισθό από τους άνδρες για ίση εργασία, ενώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες. Το μέσο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων στην ΕΕ είναι φθάνει το 13%. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε ένα ευρώ που κερδίζει ένας άνδρας, μια γυναίκα κερδίζει 0,87 ευρώ. Οι γυναίκες θα πρέπει να δουλέψουν 1,5 μήνα παραπάνω κατά μέσο όρο για να καλύψουν τη μέση μισθολογική διαφορά.
Η καταγραφή των αμοιβών στην αγορά εργασίας στην οποία προχώρησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, διαπιστώνει υψηλές αμοιβές στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις ασφαλιστικές δραστηριότητες και στους επαγγελματίες – επιστήμονες τεχνικών δραστηριοτήτων. Αντιθέτως χαμηλές αμοιβές καταγράφονται στην εστίαση, στη διασκέδαση και στις βοηθητικές υπηρεσίες
Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), οι αποκλίσεις στους μισθούς ανδρών – γυναικών, υπέρ των πρώτων, που κυμαίνονται σε 8,6% – 40,5%. Στα επαγγέλματα που αφορούν Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία, οι γυναίκες αμείβονται στα όρια της φτώχειας με ετήσιους μισθούς που κυμαίνονται στα 10.699 – 11.865 ευρώ. Ελάχιστα παραπάνω λαμβάνουν οι άνδρες συνάδελφοί τους.
Επίπεδο εκπαίδευσης. Το μισθολογικό χάσμα σχετίζεται και με το επίπεδο εκπαίδευσης. Η μόνη εναρμόνιση μισθών ανδρών – γυναικών είναι στο επάγγελμα χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού και συναρμολογητές (μονταδόροι).
Στα μόνα επαγγέλματα που οι γυναίκες ξεπερνούν τους άνδρες με επιπλέον μέσο μισθό κατά 6,1% είναι όσα αφορούν την Παροχή Νερού – Επεξεργασία Λυμάτων, Διαχείριση Αποβλήτων και Δραστηριότητες Εξυγίανσης.
Το Ινστιτούτο Εργασίας. Άλλη μελέτη – αυτή τη φορά – του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ δείχνει ότι οι γυναίκες λαμβάνουν 16,5% χαμηλότερο μισθό από τους άνδρες. Η μελέτη καταγράφει μισθολογικές ανισότητες μεταξύ κοινωνικών ομάδων και καθεστώτων απασχόλησης προσδιορίζουν ως έναν βαθμό το κοινωνικό κόστος της ακρίβειας. Χαρακτηριστική είναι η μισθολογική ανισότητα που υπάρχει μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και μεταξύ εργαζομένων πλήρους και μερικής απασχόλησης όταν συνυπολογίζεται ο χρόνος εργασίας.
Το 2021 οι γυναίκες εργάζονταν σχεδόν τον ίδιο χρόνο με τους άνδρες, αλλά λάμβαναν 16,5% χαμηλότερο μισθό. Αντιστοίχως το 2019 οι γυναίκες λάμβαναν 17,5% χαμηλότερο μέσο μισθό. Αν και η διαφορά μεταξύ 2019 και 2021 αντανακλά μια μικρή αύξηση στις μισθολογικές αποδοχές των γυναικών, αυτή σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανή να περιορίσει το μισθολογικό χάσμα που παρατηρείται σε σχέση με τους άνδρες.
Στην Ευρώπη
Η απόκλιση των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διαφορετική από χώρα σε χώρα. Το 2021 είχαν καταγραφεί τα εξής ποσοστά μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο χάσμα: Εσθονία (22,5%), στην Αυστρία (21,1%), στην Γερμανία (17,6%), στη Ουγγαρία (17,3%) και στην Σλοβακία (16,6%) .Το Λουξεμβούργο έχει κλείσει το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων. Άλλες χώρες με χαμηλότερες μισθολογικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων το 2021 είναι: η Ρουμανία (3,6%), η Σλοβενία (3,8%), η Πολωνία (4,5%) η Ιταλία (5%) και το Βέλγιο (5%).
Αξίζει να σημειωθεί πως οι γυναίκες στην ΕΕ κερδίζουν περίπου 12.7% λιγότερο ανά ώρα εργασίας από τους άνδρες. Όσον αφορά στη μερική απασχόληση, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες συμπληρώνουν περισσότερες ώρες άμισθης εργασίας (φροντίδα παιδιών ή οικιακές εργασίες) σε σχέση με τους άντρες.


Latest News

Ο e-ΕΦΚΑ ενισχύει την εισπραξιμότητα ασφαλιστικών εισφορών - Τι προβλέπει νέα ρύθμιση
Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς το ΚΕΑΟ θα ανατίθενται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με διεθνή διαγωνισμό

ΑΑΔΕ: Μικρή αναβολή στην έναρξη υποχρεωτικής ψηφιακής έκδοσης δελτίων αποστολής
Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Ξεκινούν δύο νέες δράσεις κατάρτισης ΔΥΠΑ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική - Ποιους αφορούν
Σήμερα αρχίζει το πρόγραμμα «Τεχνίτης Ξύλινων Κατασκευών – Β’ Κύκλος» και την Πέμπτη η εκπαιδευτική δράση «Τεχνίτης Γυψοσανίδας και Ελαιοχρωματισμών»

«Εσείς ρωτάτε. Εγώ απαντάω» - Η Κεραμέως για τον κατώτατο μισθό
Η νέα αύξηση για το 2025 ανέρχεται σε 6,02% εφαρμόζεται από σήμερα, 1η Απριλίου του 2025 και ωφελεί συνολικά πάνω από 1,6 εκατομμύρια πολίτες
![Κατώτατος μισθός: Πρεμιέρα με 880 ευρώ – Ποια επιδόματα αυξάνονται [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_lefta_misthoi5-600x352.png)
Κατώτατος μισθός: Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν - Ποια επιδόματα αυξάνονται [γράφημα]
Ο κυβερνητικός στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να συνεχίσει να αυξάνεται, ώστε μέχρι το 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ

Οι πληρωμές με POS «εξαφάνισαν» από την αγορά μετρητά 5,79 δισ. ευρώ
Οι 30 κλάδοι με τη μεγαλύτερη μείωση χρήσης μετρητών το 2024 λόγω POS – Tι δείχνει η ανάλυση της ΑΑΔΕ

Το πρώτο τεστ για μειώσεις φόρων - Στο μικροσκόπιο των θεσμών οι αλλαγές
Συναντήσεις οικονομικού επιτελείου και κλιμακίων του ΕSM και της ΕΚΤ για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού - Κλειδί η μείωση της φοροδιαφυγής και οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις

Αλμα 2,66 δισ. ευρώ στα έσοδα του ΦΠΑ το 2024
Διασύνδεση ταμειακών – POS εκτόξευσαν τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τις εισπράξεις ΦΠΑ – Στα 19 δισ. ευρώ ο ΦΠΑ που βεβαιώθηκε πέρυσι - Οι κλάδοι με την μεγαλύτερη αύξηση ηλεκτρονικών πληρωμών

Από 1η Απριλίου οι δηλώσεις ΦΠΑ των νέων επιχειρήσεων ενημερώνει η ΑΑΔΕ
Σε τροποποίηση του χρόνου υποβολής προχωρά η ΑΑΔΕ τις για νεοσύστατες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας τους