Η ηλιακή ενέργεια ξεπέρασε για πρώτη φορά τον άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 2024, αυξάνοντας το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σχεδόν στο μισό της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού στα 27 κράτη-μέλη.
Ταυτόχρονα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην ΕΕ «μειώθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά. Η συνολική παραγωγή ηλεκτρισμού από ορυκτά καύσιμα έφτασε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο». Αυτό κατά την Ember, βρετανικo think tank για την ενέργεια, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Data centers: Πώς η πράσινη ενέργεια «φέρνει» τεχνολογικές επενδύσεις στην Ελλάδα
«Τα ορυκτά καύσιμα χάνουν την κυριαρχία τους στην ενέργεια της ΕΕ», δήλωσε ο Κρις Ρόσλοου, κύριος συγγραφέας της έκθεσης European Electricity Review. «Στην αρχή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας το 2019, λίγοι πίστευαν ότι η ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ θα έφτανε στο σημερινό επίπεδο», πρόσθεσε.
Αύξηση ανανεώσιμων και μείωση ορυκτών καυσίμων
Η ισχυρή ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας και η ανάκαμψη της υδροηλεκτρικής ενέργειας ώθησαν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στο 47% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ.
Τα ορυκτά καύσιμα, αντίθετα, μειώθηκαν στο 29%, ενώ το 2019 αντιπροσώπευαν το 39% της παραγωγής. Την ίδια χρονιά, οι ανανεώσιμες πηγές κάλυπταν μόλις το 34%.
«Η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας από το 2019 επέτρεψε στην ΕΕ να εξοικονομήσει 59 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 61,4 δισεκατομμύρια δολάρια) από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων», τόνισε ο Ρόσλοου.
Σύμφωνα με την Ember, οι τάσεις αυτές είναι εμφανείς σε όλη την Ευρώπη. Η ηλιακή ενέργεια σημειώνει πρόοδο σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Πάνω από τα μισά έχουν εξαλείψει ή μειώσει το μερίδιο του άνθρακα σε λιγότερο από 5% στο ενεργειακό τους μίγμα. Ωστόσο, παρά τις προόδους αυτές, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες. Οι ειδικοί μιλούν ειδικά για τον τομέα της αιολικής ενέργειας.
Προκλήσεις και ανάγκη για ευελιξία
Ο ευρωπαϊκός ενεργειακός τομέας πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία και ικανότητα αποθήκευσης. Στόχος, για αυτό τον τομέα, είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες από τη φύση τους είναι διαλείπουσες.
Το 2024, για παράδειγμα, η αφθονία της ηλιακής ενέργειας συνέβαλε στη μείωση των τιμών τις μεσημεριανές ώρες. Μάλιστα προκάλεσε «αρνητικές τιμές» σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν η προσφορά υπερέβαινε τη ζήτηση. Αυτές οι ώρες αντιπροσώπευαν το 4% του συνόλου, έναντι 2% το 2023.
Οι διαφορές τιμών αυτές μπορούν να επιτρέψουν στους καταναλωτές να μειώσουν τους λογαριασμούς τους. Αυτό, αν καταφέρουν να προσαρμόσουν τη ζήτηση στις περιόδους υψηλής παραγωγής ηλιακής ενέργειας. Παράλληλα, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να αποθηκεύουν ενέργεια κατά τις ώρες αιχμής και να την κατανέμουν όταν αυξάνεται η ζήτηση.
Ανάπτυξη στις μπαταρίες
Η ανάπτυξη των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, με την εγκατεστημένη ικανότητα να φτάνει τα 16 GW το 2023, από 8 GW το 2022. Ωστόσο, το 70% αυτής της ικανότητας βρίσκεται στη Γερμανία και την Ιταλία.
«Τώρα χρειαζόμαστε περισσότερη ευελιξία για να διασφαλίσουμε ότι το ενεργειακό σύστημα θα προσαρμοστεί στις νέες πραγματικότητες», δήλωσε η Βάλμπουργκα Χέμετσμπεργκερ, γενική διευθύντρια της SolarPower Europe.
Πηγή: in.gr
Latest News
«Τρέχει» η επιδότηση για νέο ηλιακό θερμοσίφωνα – Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τι δείχνει μελέτη του ΙΟΒΕ για τα οφέλη από την εφαρμογή κινήτρων για ηλιακούς θερμοσίφωνες
Πράσινη μετάβαση: Οι κίνδυνοι που απειλούν τη ναυτιλιακή βιομηχανία
Εάν τα υπάρχοντα πλοία μπορούν να μετασκευαστούν σε πλοία με σχεδόν μηδενικές εκπομπές, θα μπορούσε να σωθεί μεγάλο μέρος του στόλου, και αυτό αποτελεί κίνητρο για τους επενδυτές
Τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα από την ΕΤΕπ για την απολιγνιτοποίηση
Η τεχνική βοήθεια της ΕΤΕπ, συνολικής αξίας 2,75 εκατομμυρίων ευρώ, σε πρώτη φάση, θα προσφερθεί δωρεάν σε πέντε περιφέρειες
Στα βήματα του Τραμπ.... Ο Μιλέι «αποχαιρετά» τη Συμφωνία του Παρισιού
Η κυβέρνηση στην Αργεντινή διερευνά την πρόταση να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην αποχώρηση από τη συμφωνία ορόσημο
Από το σβήσιμο του λιγνίτη στο «drill baby drill» - Γιατί ο Μητσοτάκης φρενάρει την πράσινη μετάβαση
Οι ρυθμοί για την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας χαμηλώνουν - Η δημόσια μεταστροφή του πρωθυπουργού – Τα μηνύματα και σε Βρυξέλλες
Πώς ο κλάδος οικοδομών χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Ο κλάδος οικοδομών παράγει «με διαφορά» τη μεγαλύτερη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου από οποιονδήποτε τομέα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Συναγερμός» από την πτώση στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη [γραφήματα]
Οι εταιρείες ζητούν παρέμβαση Βρυξελλών για τους νέους κανονισμούς ρύπων - Φοβίζει ο ανταγωνισμός από Κίνα και τυχόν εμπορικές εντάσεις με ΗΠΑ
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Πράσινη συμφωνία και... πράσσειν άλογα - Ξανά εκτός οι ΗΠΑ διά χειρός Τραμπ
Το προεδρικό διάταγμα Τραμπ αναφέρει ότι η Συμφωνία του Παρισιού είναι μεταξύ πολλών διεθνών συμφωνιών που δεν αντικατοπτρίζουν τις αξίες των ΗΠΑ
Ο Τραμπ «σκοτώνει» τον στόχο Μπάιντεν για 50% EV - Τέλος οι επιδοτήσεις για σταθμούς φόρτισης
Ο Τραμπ με εκτελεστικό διάταγμα σταματά τη διανομή κρατικών κεφαλαίων για σταθμούς φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα