Εξαιρετικό κλίμα

Την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, με το κλίμα να είναι εξαιρετικό στις τάξεις των διαχειριστών και των επενδυτών.

Οι εισηγμένες ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το Παρίσι, με 20 αντιπροσωπείες, ενώ αναμένουν και τα νεότερα για την εκκρεμότητα του roadshow της JP Morgan στη Νέα Υόρκη.

Έπρεπε δηλαδή να είναι γίνει, αλλά λόγω της αλλαγής της αμερικανικής διοίκησης όλα πήγαν πίσω.

——————————————-

Από Μάρτη…

Ενόσω λοιπόν, το ελληνικό χρηματιστήριο βιώνει το δικό του January effect και οι ξένοι περιμένουν την ανάπτυξη της οικονομίας πάνω από το 2% (ορισμένοι, όπως η UBS, τη βλέπει στο 2,8%), όπως μου αναφέρουν όμως οι πηγές μου, αυτό το roadshow δεν θα γίνει ούτε τον Φεβρουάριο. Από Μάρτιο, λοιπόν, ώστε να κυλήσει και λίγο νερό στο αυλάκι της νέας αμερικανικής διοίκησης.

Και ίσως είναι προτιμότερο αυτό, αφού οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης θα έχουν περισσότερα δεδομένα για τις προθέσεις του Λευκού Οίκου.

————————————–

Απαντήσεις

Άλλωστε, υπάρχουν δύο ερωτήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία.

Αυτό δηλαδή μαθαίνει η στήλη από τις πηγές της σε ξένους διαχειριστές, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν διατυπώσει τίποτα δημοσίως.

Το πρώτο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει σε μια απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλει υψηλούς δασμούς στην Ευρώπη και το δεύτερο είναι ποια θέση θα πάρει εάν αυξηθεί το όριο των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ.

Πρώτον

Για τη σημασία του πρώτου σας παραπέμπω στο εξαιρετικό ρεπορτάζ του ΟΤ, καθώς οι ΗΠΑ αποτελούν τον πέμπτο σημαντικότερο πελάτη και τον δέκατο τέταρτο σημαντικότερο προμηθευτή της Ελλάδας.

Και αν μας πάρει η μπάλα;

Η αναστάτωση πάντως στους κύκλους των Ελλήνων Εξαγωγέων είναι μεγάλη.

Μπορεί να επικρατεί η άποψη ότι τα ελληνικά προϊόντα θα εξαιρεθούν, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται… ασφαλής. Εξάλλου, ο Τραμπ είναι και απρόβλεπτος, πόσο μάλλον τη δεύτερη φορά.

Φοβούνται μήπως πάρει η μπάλα και την Ελλάδα, μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους…

Τα μηνύματα πάντως που καταφθάνουν από την άλλη άκρη του Ατλαντικού δεν είναι και τα πλέον ενθαρρυντικά.

Είναι ενδεικτικό πως σε έκθεση τροφίμων που έγινε πρόσφατα σε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ εκφράστηκε προβληματισμός από τους ντόπιους εισαγωγείς. Ακόμη και για τα ισχυρά όπλα των ελληνικών εξαγωγών.

Δηλαδή τη φέτα, τις ελιές και το κρασί! Το μόνο θετικό μέσα σε όλο αυτό είναι ότι αρκετοί εισαγωγείς έχουν σπεύσει να αποθεματοποιήσουν για να προλάβουν πιθανούς δασμούς…

Δεύτερον

Για το δεύτερο, στην Ελλάδα, οι αμυντικές δαπάνες ανέρχονται στο 2,85% του ΑΕΠ, δηλαδή λίγο πάνω από 6,5 δισ. ευρώ.

Εάν αυξηθεί στο 5% ο στόχος, τότε μιλάμε για δαπάνες που θα αγγίζουν τα 12 δισ. (ανάλογα και με την αύξηση του ΑΕΠ).

Τεράστια η δημοσιονομική επιβάρυνση, διόλου αμελητέα για τους υπολογισμούς των αναλυτών.

———————————————

Στα κάγκελα…

Στο μεταξύ, δεν είναι μόνο οι εξαγωγείς που ανησυχούν, αλλά και οι βιομήχανοι.

Και οι επισημάνσεις που έκαναν στελέχη βιομηχανιών στη διάρκεια του γενικού συμβουλίου του ΣΕΒ όπου επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης αρκούν για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος.

Πηγή μου, που ήταν μέσα στην αίθουσα την περασμένη Πέμπτη 23 Ιανουαρίου μου έδωσε το κλίμα με μία φράση: «Οι επιχειρηματίες είναι στα κάγκελα…».

«It’s your problem…»

Θα σας περιγράψω τα όσα μου μετέφεραν από τα λεγόμενα του CEO της Flexopack. Μίας εταιρείας με τζίρο 150 εκατ. ευρώ και με το 90% εξ αυτών των πωλήσεων να προέρχεται από εξαγωγές.

Ο Σταμάτης Γκινοσάτης με την εταιρεία του να έχει κλείσει συμβόλαια πώλησης προϊόντων με μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, είπε πώς για κάθε αναπροσαρμογή των τιμών που απαιτείται με τους πελάτες της Flexopack λειτουργεί μία φόρμουλα με διάφορους δείκτες. Κι ένας εξ αυτών είναι και η ενέργεια.

Όταν λοιπόν, η Flexopack και άλλες εταιρείες του κλάδου πάνε να εξηγήσουν γιατί αντιμετωπίζουν υψηλό ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι πελάτες αρκούνται στο να τους απαντήσουν: «It’s your problem…»

————————–

Τιμές «γιό, γιό…»

Μία άλλη απορία… είχε, όπως πληροφορήθηκα, ο Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου πρόεδρου του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναρωτήθηκε: «Η τιμή στο χρηματιστήριο ενέργειας δεν καθορίζεται από το κόστος… Υπάρχουν κανόνες στην Ευρώπη; Οι τιμές κάνουν γιό, γιό…

»Μπορούν να μας πουν στην Ευρώπη αν ισχύουν οι κανόνες ελεύθερης αγοράς; Ή αν δεν ισχύουν να γυρίσουμε σε ρυθμιζόμενη αγορά…», σχολίασε…

——————————

Ψευδεπίγραφη….

Όπως θα διαβάσατε και στον ΟΤ ο Σκυλακάκης στη διάρκεια του γενικού συμβουλίου του ΣΕΒ ήταν αιχμηρός απέναντι στην πολιτική της Ε.Ε. που ακολούθησε για την πράσινη μετάβαση.

Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που ο ίδιος φέρεται να απάντησε στον Γιαζιτζόγλου: «Έχουμε ανωμαλία στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Δεν υπάρχει σχέδιο. Δεν υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας…» είπε.

Δεν ξέρω αν βοήθησε ο υπουργός στο να αναζητηθεί λύση για το πρόβλημα που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΜΕ, αλλά σίγουρα έδειξε το επόμενο μέτωπο που ανοίγει στις Βρυξέλλες. Και σίγουρα η Ελλάδα και άλλες χώρες θα πιέσουν προς αλλαγές…

Η Τουρκία

Πάντως ο Σκυλακάκης ξέκοψε κάθε διάθεση για τη χορήγηση επιδοτήσεων στις βιομηχανίες… «Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια…» φέρεται να είπε…

Την ίδια στιγμή βέβαια που η Τουρκία, όπως, κατά τις πληροφορίες μου, περιέγραψε ο CEO της ΕΜΕΚ, μίας ελληνικής εταιρείας που κατασκευάζει πυλώνες για ανεμογεννήτριες, επιδοτεί τις επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου…

Λέγεται ότι ο Άγγελος Μιχαλούλης επισήμανε στον υπουργό τον αθέμιτο ανταγωνισμό: «Αν δεν παρέμβει η Ευρώπη τότε τα offshore αιολικά στις ελληνικές θάλασσες θα τα κατασκευάσουν τουρκικές επιχειρήσεις….».

——————————————–

Το “χέρι” Στάσση

Πάντως εδώ έχω να επισημάνω κάτι. Σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί στη Βιομηχανία, οι αγρότες για πρώτη φορά φέτος δεν προέταξαν με την ίδια ένταση το κόστος του φθηνού ρεύματος στις κινητοποιήσεις τους.

Και αν αναρωτιέστε σε ποιον οφείλεται αυτό, σας θυμίζω τις ενέργειες της ΔΕΗ και του Γιώργου Στάσση με τα PPAs.

Καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των 192.000 αγροτικών ρολογιών πανελλαδικά είναι πελάτες της ΔΕΗ, η επιχείρηση ακολούθησε το ίδιο μοντέλο με τις βιομηχανίες.

Ένας μεμονωμένος παραγωγός ή συνεταιρισμός που θα συνάπτει 10ετή σύμβαση με κάποιο πάροχο, εν προκειμένω με τη ΔΕΗ, θα απολαμβάνει για μια διετία σταθερή «κλειδωμένη» τιμή μεταξύ 9,3 και 11 σεντς η κιλοβατώρα, αναλόγως αν έχει ή όχι ληξιπρόθεσμα χρέη.

Το συγκεκριμένο είναι σήμερα ένα από τα χαμηλότερα τιμολόγια της αγοράς.

——————————————

Τι άλλο να κάνουν;

Η ίδια αποτελεσματικότητα δεν ισχύει βέβαια για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), με τους εμπλεκόμενους φορείς στα έργα ανάπτυξης να είναι στα… κάγκελα κι αυτοί.

Κοιτάξτε τώρα τι έχει συμβεί. Χρηματοδότηση υπάρχει από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, οι αγρότες, αλλά και οι ιδιώτες ανταποκρίθηκαν έγκαιρα στα αιτήματα και στα δικαιολογητικά που απαιτούνταν ώστε να είναι επιλέξιμοι.

Ο «αδύναμος κρίκος» επομένως είναι το ΥΠΑΑΤ και οι καθυστερήσεις που «παίζει» σε όλα τα στάδια, από την έγκριση των επενδυτικών σχεδίων, του ελέγχου των φακέλων, των παραδοτέων καθώς και των πληρωμών.

Η πρόταση

Ο ΣΒΕ, ο ΣΒΑΠ, η ΕΚΑΓΕΜ και η ΕΘΕΑΣ ζητούν πολιτική παρέμβαση, καθώς πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρξει απώλεια και ακύρωση των επενδύσεων τους, στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Προτείνουν, δε, να δοθεί outsourcing βοήθεια και υποστήριξη προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και την αρμόδια Γραμματεία.

Είναι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να επιλυθεί το θέμα.

———————————-

Δεν είναι μόνο το ΥΠΑΑΤ

Εκτιμώ αγαπητές και αγαπητοί ότι κάτι θα γίνει από την κυβέρνηση, η οποία έχει πάρει το μήνυμα του κλάδου. Διότι δεν είναι μόνο οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι και οι αποζημιώσεις.

Προανήγγειλε μάλιστα χτες ο πρωθυπουργός από τη Βουλή ότι εκτός από την έρευνα που είναι σε εξέλιξη στον ΟΠΕΚΕΠΕ, υπάρχουν ενέργειες ώστε ο Οργανισμός να αποκτήσει την τεχνολογική αυτάρκεια για να μπορεί να χειρίζεται τα δεδομένα ώστε να μπορεί να κάνει τις πληρωμές χωρίς την ανάγκη να καταφεύγει σε τρίτους παρόχους.

Ο δρόμος των αλλαγών

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός έδειξε το δρόμο των αλλαγών για ένα ενιαίο σύστημα καταγραφής των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων.

Δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά άλλωστε, αφού ήδη μαθαίνω ότι έχουν έρθει οι πρώτοι καταλογισμοί.

Και θα έρθουν κι άλλοι.

——————————————-

Η έκπληξη

Στο μεταξύ μία έκπληξη κρύβει η νέα ανάλυση της Astons, μιας διεθνούς εταιρείας στην αγορά ακινήτων επενδυτικής μετανάστευσης.

Με απλά λόγια ασχολείται με τα ακίνητα που ενδιαφέρουν όσους πολίτες τρίτων χωρών θέλουν να αποκτήσουν χρυσή βίζα, ακόμη και με τα νέα «ανεβασμένα» όρια που πλέον διαμορφώνονται σε 800.000 ευρώ για Αττική, Θεσσαλονίκη και όλα τα νησιά με πάνω από 3.100 μόνιμους κατοίκους.

Το “στόρι” της Καβάλας

Η Astons λοιπόν εξετάζοντας την ελληνική κτηματαγορά αναδεικνύει τις περιοχές με τις υψηλότερες επιδόσεις. Εξαιρώντας τον Πειραιά και την Αθήνα, όπου πέρσι έγινε πάρτι και οι μέσες τιμές αυξήθηκαν έως και 28% (από 2.000 ευρώ ανά τ.μ. σε 2.556 ευρώ ανά τ.μ., με το τυπικό ακίνητο των 120 τ.μ. να αποτιμάται περίπου στα 306.720 ευρώ), στις πολύ υψηλές θέσεις βρίσκεται η περιφερειακή ενότητα Καβάλας, με τις τιμές των ακινήτων να έχουν αυξηθεί κατά 20,9%, από 1.348 ευρώ ανά τ.μ. το 2023 σε 1.630 ευρώ το 2024.

Αυτό καθιστά την Καβάλα μια ελκυστική επιλογή για επενδύσεις ελάχιστου ποσού 400.000 ευρώ, επισημαίνεται από την Astons.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories