Η έκρηξη εσόδων και αφίξεων τον Νοέμβριο του 2024 έρχεται να επιβεβαιώσει μία τάση που καταγράφεται τα δυο τελευταία χρόνια για ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στα «άκρα» της σεζόν.

Οι τουρίστες συρρέουν κατά δεκάδες χιλιάδες και δεν φαίνεται να τους πτοούν ούτε οι πόλεμοι, ούτε η επιδείνωση της οικονομίας, ούτε οι αβεβαιότητες. Η δίψα για ταξίδια παραμένει «άσβεστη».

Τουρισμός: Αύξηση αφίξεων και εσόδων δυο συνεχόμενα χρόνια τον Νοέμβριο
Οι αφίξεις τον περασμένα Νοέμβριο σημείωσαν άνοδο 23,7% που έρχεται σαν συνέχεια μια αύξησης 27,5% τον Νοέμβριο του 2023, τον πρώτο χρόνο μετά την πανδημία.

Το ίδιο διάστημα, οι εισπράξεις εκτοξεύτηκαν κατά 44,7% στα 617,9 εκατ. ευρώ μετά από μία άνοδο κατά 26,6% το Νοέμβριο του 2023.

H αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 23,6%, αλλά και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 20,9%, σχολιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τουρισμός Πάνω από 35 εκατ. οι τουρίστες στην Ελλάδα στο 11μηνο του 2024 – Σχεδόν 21,3 δισ. ευρώ οι εισπράξεις

Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι και οι δεξαμενές του ελληνικού τουρισμού

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η μέση δαπάνη ανά ταξίδι τον Νοέμβριο κινήθηκε έντονα ανοδικά στα 438,2 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 20,9% όταν τον ίδιο μήνα του 2023 είχε σημειωθεί πτώση 5,9%.

Η ανοδική τουριστική κίνηση στα «άκρα» της σεζόν επιβεβαιώνεται  και από τα δεδομένα του Airdata tracker του Insete για τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις των πρώτων μηνών του 2025 (χειμερινή σεζόν).

Ειδικότερα σε σύγκριση με την χειμερινή σεζόν 2023/2024 φέτος καταγράφεται αύξηση των αεροπορικών θέσεων για τον Ιανουάριο κατά 16,6%, για τον Φεβρουάριο κατά 18,12% και για τον Μάρτιο κατά 15,5% σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2024.

Όσο για τις χώρες προέλευσης, οι προγραμματισμένες θέσεις από την Γερμανία είναι αυξημένες κατά 6%, από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 7,7%, από τις ΗΠΑ κατά 10,5%, από τη Γαλλία κατά 28%, ενώ και από την Ολλανδία παρατηρείται αύξηση της τάξης του 20%.

Aegean, ΔΑΑ, Fraport επεκτείνουν τη σεζόν

Υπενθυμίζεται ότι δυναμικά για τον τουρισμό είχε ξεκινήσει και το 2024. Τον Ιανουάριο η άνοδος των αεροπορικών αφίξεων έφτασε το 25,3% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023, τον Φεβρουάριο καταγράφηκαν 462 χιλ. διεθνείς αφίξεις, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 19,5% και τον Μάρτιο οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 656 χιλ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,7%. Τα επόμενα τρίμηνα δεν παρουσίαζαν την ίδια δυναμική.

Τόσο τα δεδομένα των αεροδρομίων όσο και οι εκτιμήσεις της Aegean «δείχνουν» επέκταση της σεζόν τον τελευταίο χρόνο.

Η επιβατική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, τον ΔΑΑ, αυξήθηκε κατά 13,1% στο σύνολο του έτους, με τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο να κλείνει με αύξηση 13,3% και 14,5% αντίστοιχα.

Παράλληλα, τα στοιχεία της Fraport για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, έδειξαν ότι η αύξηση της επιβατικής κίνησης τον τελευταίο μήνα της χρονιάς ήταν εντυπωσιακή. Συγκεκριμένα διακινήθηκαν 805.056 επιβάτες, 6,7% περισσότεροι από ότι τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Η AEGEAN είχε αυξήσει τις διαθέσιμες θέσεις και κατά τη φετινή εορταστική περίοδο, περίπου 5%, τόσο στο δίκτυο εσωτερικού, όσο και το δίκτυο εξωτερικού και συγκριτικά πάντα με την ίδια περίοδο το 2023, επιδιώκοντας να συντηρήσει τη διατήρηση της έντονης επιθυμίας για ταξίδι που καταγράφεται τα τελευταία δυο χρόνια, όπως ανέφερε η εταιρεία.

Αλέξανδρος Βασιλικός: Αλλάζουν οι προτεραιότητες

Αυτή την έντονη επιθυμία για ταξίδια φαίνεται να είναι η βασική αιτία για άνοδο των ταξιδιών κατά τους συνήθεις «νεκρούς» μήνες. Ενδεικτική είναι η άποψη του Προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρου Βασιλικού.

«Υπάρχουν πολλά γεγονότα που πριν 20 – 30 χρόνια θα ήταν αιτία να επηρεασθεί έντονα αρνητικά να ήταν καταστροφική, η χρόνια. Σήμερα που μαίνονται πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, που η ύφεση απειλεί τις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, υπάρχει ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό σε πολλές χώρες και το ταξιδιωτικό κόστος έχει αυξηθεί, παρά όλα αυτά η ζήτηση για ταξίδια αντέχει και αυξάνεται», ανέφερε πρόσφατα ο κ. Βασιλικός.

To revenge travel και οι νέες γενιές

Φαίνεται πως πλέον πρόσθεσε, ότι κάτι έχει αλλάξει στην καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών. Είτε το revenge travel που παρατηρείται καθόλη την διάρκεια της μεταπανδημικής περιόδου, είτε οι διαφορετικές προτεραιότητες των νεότερων γενών σε σύγκριση με τις παλαιότερες όπως ξοδεύουν πολύ περισσότερα για υπηρεσίες αντί για περιουσία, αλλά και οι αλλαγές στην εργασία, όπως η δυνατότητα να εργάζονται πολλοί εξ αποστάσεως, λειτουργούν ενισχυτικά για τα ταξίδια σύμφωνα με το κ. Βασιλικό.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι και το 2025 τα πρώτα μηνύματα είναι πολύ θετικά για τον ελληνικό τουρισμό, όπως είπε πιο συγκρατημένα ο κ. Βασιλικός δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό στον ορίζοντα και η ζήτηση έχει μια δυναμική. Ωστόσο όπως προειδοποιεί τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός