Ο σταθερός πληθωρισμός των υπηρεσιών, η ακόμα εύρωστη αγορά εργασίας και ο φόβος ενός νέου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ αναζωπυρώνουν την ανησυχία για πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη, με την πλειονότητα των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg να προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος υπέρβασης του στόχου πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα είναι ισχυρότερος από την πιθανότητα υποχώρησης. Την ίδια στιγμή τίθεται εν αμφιβόλω η πορεία της ανάπτυξης, για την οποία εκφράζεται φόβος ότι μπορεί να απογοητεύσει το 2025 και το 2026.

Με αυτά τα σενάρια, οι αναλυτές διατηρούν τη προοπτική για τέσσερις μειώσεις της τάξης των 25 μονάδων βάσης το 2025 και περιμένουν ότι έτσι θα κινηθούν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόσο στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, όσο και στου Μαρτίου, όμως, αρχίζουν να αποκλίνουν για το Απρίλιο και έπειτα, τοποθετώντας τώρα το επιτόκιο καταθέσεων στο τέλος του έτους στο 1,25% – 2,5% στο τέλος του έτους, από 3% που είναι τώρα.

Ντόναλντ Τραμπ: Δασμοί τρισ. και παρεμβάσεις για πετρέλαιο και επιτόκια – Οι νέες business

Από την πλευρά των υπευθύνων χάραξης πολιτικής δεν φαίνεται προς το παρόν να αλλάζει κάτι ως προς τη βασική κατεύθυνση. Στο Νταβός επανέλαβαν ότι έρχονται περισσότερες μειώσεις επιτοκίων με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 2% τους επόμενους μήνες και με δεδομένο ότι ο Τραμπ δεν έχει αποσαφηνίσει για την ώρα κάτι σχετικά με την εμπορική πολιτική με την Ευρώπη. Οι αναλυτές δεν περιμένουν κάποια αλλαγή πριν τις τριμηνιαίες προβλέψεις του Μαρτίου, στις οποίες θα ενσωματώνονται τα νέα δεδομένα από την πολιτική των ΗΠΑ.

«Οι αποφάσεις του Ιανουαρίου και του Μαρτίου είναι ουσιαστικά μια ολοκληρωμένη συμφωνία», δήλωσε ο Piet Christiansen, επικεφαλής στρατηγικής στη Danske Bank. «Μόλις πλησιάσουμε στο ουδέτερο σημείο, θα ξεκινήσει μια ευρύτερη συζήτηση. Εστιάζουμε στη συνάντηση του Απριλίου που θα είναι το “πεδίο μάχης”», είπε.

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δεν βλέπουν την ΕΚΤ να παρέχει πιο επίσημη καθοδήγηση σχετικά με το πού σκοπεύει να οδηγήσει το κόστος δανεισμού.

Περίπου το 71% των ερωτηθέντων έθεσε αυτό το επίπεδο, το οποίο ούτε περιορίζει ούτε τονώνει τη ζήτηση, στο 2% έως 2,25%.

Οι αγορές τιμολογούν επί του παρόντος τρεις μειώσεις τιμών μέχρι τον Απρίλιο και μια τέταρτη μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ο κίνδυνος από τη Δύση

«Η άποψή μας είναι ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης συνολικά φέτος. Ωστόσο, ο ρυθμός χαλάρωσης πιθανότατα θα αλλάξει σε τριμηνιαίες κινήσεις μετά τον Μάρτιο», εκτιμά ο Ντέιβιντ Πάουελ, ανώτερος οικονομολόγος για την ευρωζώνη.

Με τις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης ασαφείς ακόμη και με θολό το τοπίο για τις εμπορικές διαταραχές που μπορεί να επιφέρει ο Τραμπ, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δεν βλέπουν την ΕΚΤ να παρέχει πιο επίσημη καθοδήγηση σχετικά με το πού σκοπεύει να οδηγήσει το κόστος δανεισμού.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΚΤ είναι ότι τώρα λαμβάνει αποφάσεις πολιτικής υπό τη σκιά του Τραμπ, ο οποίος μπορεί να αλλάξει τα θεμελιώδη με μια υπογραφή», δήλωσε ο Κλάους Βίστεσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics για την ευρωζώνη.

Πράγματι, οι ερωτηθέντες θεωρούν την πολιτική των ΗΠΑ την πιο σοβαρή απειλή για την ανάπτυξη της ευρωζώνης. Και ενώ η πλειονότητα πιστεύει ότι δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον πληθωρισμό, όλο και περισσότεροι ανησυχούν για ανοδικούς κινδύνους.

«Δεν βλέπουμε την ΕΚΤ να φτάνει τόσο μακριά σε πρόσθετες μειώσεις επιτοκίων όσο τιμολογούν αυτήν τη στιγμή οι αγορές», προέβλεψε ο Dennis Shen της Scope Ratings, ο οποίος εκτιμά ότι η πρόοδος στον δομικό αποπληθωρισμό και στις υπηρεσίες έχει σταματήσει τελευταία και η χαμηλή ανεργία εξακολουθεί να αποτελεί να έχει ισχύ.

Επιπλέον, τα αντίποινα με δασμούς και οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να επηρεάσουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον ίδιο.

Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ είναι πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 2% φέτος όπως είχε προγραμματιστεί — παρά την ελαφρά άνοδο τον Δεκέμβριο και το γεγονός ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών εξακολουθεί να αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό.

Η απειλή επιβολής δασμών

Οι δασμολογικές απειλές του Τραμπ έχουν σπείρει φόβο στις Βρυξέλλες και στις κυβερνήσεις σε όλο το μπλοκ, σε μια εποχή που η οικονομία της ηπείρου παραπαίει.

Ενα το κρατούμενο είναι ο ωμός εκβιασμός που εξαπέλυσε προειδοποιώντας την ΕΕ ότι εάν δεν αγοράσει περισσότερα προϊόντα από τις ΗΠΑ θα επιβάλει δασμούς.

Ο «όρκος» του να επιβάλει υψηλότερους τιμωρητικούς δασμούς στην Κίνα έχει κάνει τους ηγέτες να ανησυχούν ότι οι φθηνές εξαγωγές που κάποτε προορίζονταν για την αμερικανική αγορά θα καταλήξουν να κατακλύζουν την ευρωπαϊκή αγορά.

Οσο για το τι προτίθεται να κάνει ο Τραμπ με την ΕΕ, παρόλο που δεν πραγματοποίησε την απειλή του να επιβάλει καθολικούς δασμούς από την πρώτη ημέρα, συνέχισε από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του να προκαλεί, κατηγορώντας την ΕΕ για το διατλαντικό εμπορικό έλλειμμα.

«Δεν παίρνουν καθόλου τα αυτοκίνητά μας. Δεν παίρνουν τα αγροτικά μας προϊόντα, ουσιαστικά. Δεν παίρνουν και πολλά. Έχουμε έλλειμμα 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας φέρονται άσχημα, γι’ αυτό θα τους επιβληθούν δασμοί», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Και, βέβαια, ένα το κρατούμενο είναι ο ωμός εκβιασμός που εξαπέλυσε προειδοποιώντας την ΕΕ ότι εάν δεν αγοράσει περισσότερα προϊόντα από τις ΗΠΑ θα επιβάλει δασμούς. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διεμήνυσε εμμέσως στον Τραμπ την Τρίτη ότι η ΕΕ έχει πολλές επιλογές, όπως η ενίσχυση της συνεργασίας «όχι μόνο με τους μακροχρόνιους ομοϊδεάτες μας φίλους, αλλά με κάθε χώρα που μοιραζόμαστε συμφέροντα».

Από την άλλη, βέβαια, η ίδια  Φον ντερ Λάιεν έχει ήδη δηλώσει ότι ένας τρόπος για να αποτρέψει τον Τραμπ από την επιβολή νέων δασμών είναι η Ευρώπη να αγοράζει περισσότερο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η αγορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού θα ήταν ένας άλλος τρόπος να «αγοράσει» την εύνοια της Ουάσινγκτον.

Ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφτσοβιτς έτεινε κλάδο ελαίας στην Ουάσινγκτον, δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία του αμερικανού προέδρου. Με δήλωσή του στο Politico, σημείωσε  ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να συνομιλήσουν με τη νέα κυβέρνηση της Ουάσινγκτον.

«Ακούμε πολύ προσεκτικά τα μηνύματα που έρχονται από τον Λευκό Οίκο», δήλωσε ο Σέφτσοβιτς από το Νταβός. «Το μήνυμά μας είναι πολύ σαφές: Είμαστε έτοιμοι να δεσμευτούμε. Θέλουμε να θέσουμε στο τραπέζι [ένα] πακέτο συνεργασίας. Και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλες τις ανησυχίες των αμερικανών εταίρων μας και να συνεχίσουμε από εκεί».

Η προειδοποίηση Λαγκάρντ

Μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ τις προηγούμενες μέρες η Κριστίν Λαγκάρντ ανέδειξε την ανάγκη να προετοιμαστεί η Ευρώπη και να προβλέψει τους εμπορικούς δασμούς του Τραμπ και πρότεινε την ολοκλήρωσ της ενιαίας αγοράς ως μέτρο προστασίας.

Η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ χαρακτήρισε «πολύ έξυπνη προσέγγιση» το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν επέβαλε γενικούς δασμούς την πρώτη μέρα της προεδρίας του, επειδή «οι γενικοί δασμοί δεν δίνουν απαραίτητα τα αποτελέσματα που περιμένεις» εξήγησε.

Ως εκ τούτου, είπε ότι αναμένει ότι οι δασμοί του Τραμπ θα είναι «πιο επιλεκτικοί, εστιασμένοι. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εδώ στην Ευρώπη είναι να είμαστε προετοιμασμένοι και να προβλέψουμε τι θα συμβεί προκειμένου να ανταποκριθούμε».

Καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομία

Οι αναλυτές εκτιμούν τους κινδύνους για τις προοπτικές της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό ως γενικά ισορροπημένους, ενώ καθοδικοί κίνδυνοι επικρατούν φέτος και το επόμενο έτος για την οικονομία.

«Οι ασθενέστεροι ρυθμοί ανάπτυξης και η αυξανόμενη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο στόχο μεσοπρόθεσμα θα εγείρει το ερώτημα εάν μια πιο επεκτατική νομισματική πολιτική θα ήταν κατάλληλη για την τόνωση της ανάπτυξης», δήλωσε η Ulrike Kastens, ανώτερη οικονομολόγος της DWS International.

Οσον αφορά την ισοτιμία του ευρώ προς το δολάριο, η πλειονότητα των ερωτηθέντων στην έρευνα το βλέπουν στο τέλος του έτους στα 1,05 δολάρια, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 0,98 έως 1,10 δολάρια.

«Η ΕΚΤ θα είναι σε μεγάλο βαθμό στον αυτόματο πιλότο μέχρι τον Μάρτιο», δήλωσε ο Fabio Balboni της HSBC. «Μετά από αυτό, οι προοπτικές θα εξαρτηθούν από την αντιστάθμιση ανάπτυξης/πληθωρισμού, καθώς και από την ταχύτητα μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής» — και αυτό «θα μπορούσε να προκαλέσει έντονη συζήτηση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή