Ο οικονομικός κατακερματισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο επιζήμιος για την οικονομία, από την παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά και από την πανδημία. Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η πλήρης αποσύνδεση μεταξύ των δυτικών και των ανατολικών οικονομιών θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 5,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ή έως και 5% του ΑΕΠ.
Το πλήγμα θα προκληθεί σε μεγάλο βαθμό από τον περιορισμό του εμπορίου, τις μειωμένες ροές κεφαλαίων και την απώλεια οικονομικής αποτελεσματικότητας.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθούν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, ιδίως αν αναγκαστούν να συναλλάσσονται αποκλειστικά είτε με το δυτικό είτε με το ανατολικό «μπλοκ». Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το ΑΕΠ θα μπορούσε να μειωθεί έως και 10% στην Ινδία, τη Βραζιλία, τη Λατινική Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία.
Η έκθεση σημείωσε ότι οι χώρες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το χρηματοπιστωτικό σύστημα για να προωθήσουν τους γεωπολιτικούς τους στόχους, με τη χρήση κυρώσεων, επιδοτήσεων και βιομηχανικών πολιτικών να έχουν αυξηθεί κατά 370% από το 2017.
Ο Μάθιου Μπλέικ, επικεφαλής του Κέντρου Χρηματοπιστωτικών και Νομισματικών Συστημάτων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, είπε ότι τα πιθανά κόστη από ένα τέτοιο σενάριο είναι «ιλιγγιώδη».
Οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
Αλλά εάν οι ροές κεφαλαίων και εμπορίου περιορίζονταν μόνο σε ευαίσθητους τομείς –που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα– τότε ο αντίκτυπος στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα ήταν μόνο περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα ήταν επίσης εννέα φορές χαμηλότερος σε σύγκριση με το χειρότερο σενάριο της έκθεσης.
«Οι ηγέτες αντιμετωπίζουν μια κρίσιμη ευκαιρία να προστατεύσουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω προσεγγίσεων αρχών», είπε ο Blake.
Η έκθεση παρουσιάζει μια σειρά από προστατευτικά κιγκλιδώματα που θα βοηθούσαν στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης ακόμη και σε περίπτωση κατακερματισμού. Αυτά περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ικανότητας των διεθνών ιδρυμάτων και τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας των παράλληλων υποδομών χρηματοπιστωτικών αγορών
«Η χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση τείνει να εμφανίζεται παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις ή ακόμη και τους πολέμους», ανέφερε η έκθεση.
«Ως εκ τούτου, προσφέρει ένα ισχυρό εργαλείο για τη συγκέντρωση των παραγόντων για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η ενέργεια και η ψηφιακή μετάβαση, η γήρανση του πληθυσμού και οι επενδύσεις σε υποδομές, τα οποία απαιτούν συλλογική δράση».
Η έκθεση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τους κινδύνους γεωπολιτικού κατακερματισμού, ιδιαίτερα μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζεται να επιβάλει δασμούς έως και 25% σε προϊόντα από το Μεξικό και τον Καναδά μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς και δασμούς 60 % στην Κίνα. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι έτοιμος» να επιβάλει τους γενικούς δασμούς, με τους οποίους απείλησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά ξεχώρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως πιθανό στόχο.
«Είναι πολύ σκληροί. Δεν μας παίρνουν τα αυτοκίνητα. Δεν παίρνουν το αγροτικό μας προϊόν, δεν παίρνουν σχεδόν τίποτα», είπε το βράδυ της Δευτέρας. «Θα το διορθώσουμε είτε με δασμούς είτε θα πρέπει να αγοράσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μας.
Μετά τα σχόλιά του, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία «σπάει σε νέες γραμμές».
«Η συνεργατική παγκόσμια τάξη πραγμάτων που φανταστήκαμε πριν από 25 χρόνια δεν έχει γίνει πραγματικότητα. Αντίθετα, έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή σκληρού γεωστρατηγικού ανταγωνισμού…Θα χρειαστεί να συνεργαστούμε για να αποφύγουμε μια πτωτική παγκόσμια πορεία», είπε στο Νταβός.
Latest News
Για ποιο σημαντικό ελάττωμα στο επιχειρείν προειδοποιεί βετεράνος μεγιστάνας
Ο 72χρονος Χο Κουόν Πινγκ επμίλησε για ένα ελάττωμα το οποίο αποτέλεσε σημαντικό άξονα πλοκής στις αρχαίες ελληνικές τραγωδίδες
Οι κίνδυνοι από την υπερβολική αποταμίευση των νεαρών Κινέζων
Αντιμέτωποι με μια φθίνουσα οικονομική κατάσταση οι νέοι στην Κίνα συνεχίζουν να αποταμιεύουν σθεναρά
Ο μυστηριώδης αγοραστής που αγόρασε μια έπαυλη 139 εκατ. δολ. στο Λονδίνο
Το Holme είναι μια από τις λίγες ιδιωτικές κατοικίες που βρίσκονται μέσα στο Regent's Park, στο Λονδίνο
Ο πρώην της Ζιζέλ πουλά την έπαυλή του για 150 εκατ. δολ.
Το ακίνητο του Μπρέιντι βρέισκεται στο περίφημο νησί Indian Creek της Φλόριντα, γνωστό ως «Billionaire Bunker»
Στροφή για τη Βρετανία: Αμβλύνει τους φορολογικούς κανόνες για τους πλούσιους
Μετά την μαζική φυγή πλουσίων από την Βρετανία η Ρέιτσελ Ριβς επανεξετάζει τα μέτρα που εξήγγειλε πέρυσι
Πούτιν – Πώς από το 2020 μεταμόρφωσε τη Ρωσία
Ο οικονομικός απολογισμός των 25 χρόνων του Βλάντιμιρ Πούτιν στο τιμόνι της εξουσίας
Νέα επένδυση ύψους 820 εκατ. δολαρίων στον Καναδά από την AstraZeneca
Στόχο της AstraZeneca να φτάσει τα 80 δισ. δολάρια σε συνολικά έσοδα και να φέρει 20 νέα φάρμακα στους ασθενείς μέχρι το 2030
Γιατί δεν κάνει τις σωστές ενδυματολογικές επιλογές στη δουλειά η Gen Z;
Προβλήματα αντιμετωπίζει η Gen Z στον χώρο εργασίας εξαιτίας κάποιων αμφίβολων ενδυματολογικών επιλογών
Σε αντίθετη ρότα EKT και Fed - Η μείωση επιτοκίων στην Ευρώπη και η «ανυπακοή» Πάουελ στον Τραμπ
Οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αναμένεται να συνεδριάσουν αυτή την εβδομάδα, στη σκιά των πολιτικών Τραμπ
Σε τροχιά ελλειμμάτων και η Ελβετία - Η προειδοποίηση της προέδρου
Για ετήσια ελλείμματα τα επόμενα χρόνια λόγω των υψηλότερων στρατιωτικών δαπανών και του συνταξιοδοτικού κόστους, μιλά η Κάριν Κέλερ-Σούτερ