
Ο οικονομικός κατακερματισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο επιζήμιος για την οικονομία, από την παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά και από την πανδημία. Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η πλήρης αποσύνδεση μεταξύ των δυτικών και των ανατολικών οικονομιών θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 5,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ή έως και 5% του ΑΕΠ.
Το πλήγμα θα προκληθεί σε μεγάλο βαθμό από τον περιορισμό του εμπορίου, τις μειωμένες ροές κεφαλαίων και την απώλεια οικονομικής αποτελεσματικότητας.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθούν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, ιδίως αν αναγκαστούν να συναλλάσσονται αποκλειστικά είτε με το δυτικό είτε με το ανατολικό «μπλοκ». Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το ΑΕΠ θα μπορούσε να μειωθεί έως και 10% στην Ινδία, τη Βραζιλία, τη Λατινική Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία.
Η έκθεση σημείωσε ότι οι χώρες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το χρηματοπιστωτικό σύστημα για να προωθήσουν τους γεωπολιτικούς τους στόχους, με τη χρήση κυρώσεων, επιδοτήσεων και βιομηχανικών πολιτικών να έχουν αυξηθεί κατά 370% από το 2017.
Ο Μάθιου Μπλέικ, επικεφαλής του Κέντρου Χρηματοπιστωτικών και Νομισματικών Συστημάτων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, είπε ότι τα πιθανά κόστη από ένα τέτοιο σενάριο είναι «ιλιγγιώδη».
Οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
Αλλά εάν οι ροές κεφαλαίων και εμπορίου περιορίζονταν μόνο σε ευαίσθητους τομείς –που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα– τότε ο αντίκτυπος στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα ήταν μόνο περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα ήταν επίσης εννέα φορές χαμηλότερος σε σύγκριση με το χειρότερο σενάριο της έκθεσης.
«Οι ηγέτες αντιμετωπίζουν μια κρίσιμη ευκαιρία να προστατεύσουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω προσεγγίσεων αρχών», είπε ο Blake.
Η έκθεση παρουσιάζει μια σειρά από προστατευτικά κιγκλιδώματα που θα βοηθούσαν στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης ακόμη και σε περίπτωση κατακερματισμού. Αυτά περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ικανότητας των διεθνών ιδρυμάτων και τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας των παράλληλων υποδομών χρηματοπιστωτικών αγορών
«Η χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση τείνει να εμφανίζεται παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις ή ακόμη και τους πολέμους», ανέφερε η έκθεση.
«Ως εκ τούτου, προσφέρει ένα ισχυρό εργαλείο για τη συγκέντρωση των παραγόντων για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η ενέργεια και η ψηφιακή μετάβαση, η γήρανση του πληθυσμού και οι επενδύσεις σε υποδομές, τα οποία απαιτούν συλλογική δράση».
Η έκθεση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τους κινδύνους γεωπολιτικού κατακερματισμού, ιδιαίτερα μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζεται να επιβάλει δασμούς έως και 25% σε προϊόντα από το Μεξικό και τον Καναδά μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς και δασμούς 60 % στην Κίνα. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι έτοιμος» να επιβάλει τους γενικούς δασμούς, με τους οποίους απείλησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά ξεχώρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως πιθανό στόχο.
«Είναι πολύ σκληροί. Δεν μας παίρνουν τα αυτοκίνητα. Δεν παίρνουν το αγροτικό μας προϊόν, δεν παίρνουν σχεδόν τίποτα», είπε το βράδυ της Δευτέρας. «Θα το διορθώσουμε είτε με δασμούς είτε θα πρέπει να αγοράσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μας.
Μετά τα σχόλιά του, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία «σπάει σε νέες γραμμές».
«Η συνεργατική παγκόσμια τάξη πραγμάτων που φανταστήκαμε πριν από 25 χρόνια δεν έχει γίνει πραγματικότητα. Αντίθετα, έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή σκληρού γεωστρατηγικού ανταγωνισμού…Θα χρειαστεί να συνεργαστούμε για να αποφύγουμε μια πτωτική παγκόσμια πορεία», είπε στο Νταβός.


Latest News

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή

Εμπορικά «μπαϊπάς» ερήμην της Ουάσιγκτον
Αναδιπλώνονται οι εταίροι των ΗΠΑ και χαράσσουν νέους δρόμους - Μεγάλες δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση προχωρούν σε συμφωνίες με άλλους εταίρους

Η «κρυφή» συνάντηση των fund managers στο Αμπού Ντάμπι και το κυνήγι επενδύσεων στη Μέση Ανατολή
H Goldman Sachs συγκέντρωσε δεκάδες fund manages στο Αμπού Ντάμπι - Αναζήτηση επενδύσεων εν μέσω δασμών Τραμπ

Αναιμική ανάπτυξη εν μέσω δασμών δείχνει ένας βασικός δείκτης για την οικονομία των ΗΠΑ
Ο δείκτης LEI είναι ένας σύνθετος οικονομικός δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να σηματοδοτεί τη μελλοντική κατεύθυνση της οικονομίας των ΗΠΑ

Πώς Βραζιλία και Αργεντινή βγαίνουν κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο
Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται σε πρώτη φάση να ευνοεί χώρες με ισχυρές αγροτικές εξαγωγές όπως οι δύο οικονομίες της Λατινικής Αμερικής

Στα άδυτα του παπικού κονκλαβίου - Πώς θα γίνει η επιλογή του νέου Ποντίφικα
Το παπικό κονκλάβιο αποτελεί μια παράδοση που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα - Όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό

Νέα επίθεση Τραμπ στον «πολύ αργό» Πάουελ - Τον καλεί να μειώσει τα επιτόκια
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Wall Street με τις επανειλημμένες επικρίσεις του προς τον Πάουελ

Τα κινεζικά funds σταματούν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ εν μέσω δασμών
Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στην Κίνα έχουν αποσύρει επενδύσεις από ιδιωτικά κεφάλαια με έδρα τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες

Επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου στην Ινδία, στη σκιά των δασμών
Ο αμερικανός αντιπροέδρος θα συζητήσει στην Ινδία με τον Ναρέντρα Μόντι την πρόοδο των θεμάτων που εξετάστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο Λευκό Οίκο