
Στο Νταβός φέτος υπήρξε μικρότερη προσέλευση κορυφαίων επιχειρηματιών και ηγετών κρατών από ό,τι συνήθως, ενώ ήταν και η πρώτη φορά που η διοργάνωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ συνέπεσε με τόσο σημαντικό γεγονός όπως ήταν η ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης ήταν η πρώτη φορά που η – διαδικτυακή έστω – ομιλία του αμερικανού προέδρου επισκίασε σε τόσο μεγάλο βαθμό τις δηλώσεις των υπόλοιπων κορυφαίων συμμετεχόντων.
Επιπλέον, με την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ η φιλανθρωπική οργάνωση παρουσίασε, όπως κάνει κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες του Ιανουαρίου, την έκθεσή της για τις τεράστιες ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών στον πλανήτη. Η έκθεση αυτή έδειξε ότι ο συνδυασμένος πλούτος λιγότερων από 2.800 άτομα εκτινάχθηκε φέτος από 13 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 15 τρισ. δολάρια μέσα σε μόλις 12 μήνες.
Δασμοί τρισ. δολ. και παρεμβάσεις για πετρέλαιο και επιτόκια – Οι νέες business Τραμπ
Αυτά είναι τα βασικότερα 3 + 1 στοιχεία που έκαναν τη μεγαλύτερη αίσθηση στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), το οποίο διοργανώθηκε για μια ακόμη χρονιά στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός και ολοκληρώθηκε επίσημα την περασμένη εβδομάδα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία απέκλεισε λόγω κυρώσεων από το Νταβός για μια ακόμη χρονιά μεγάλο αριθμό κορυφαίων εταιρειών, επιχειρηματιών και πολιτικών από τη Ρωσία ή από χώρες που συνδέονται στενότερα με τη Ρωσία. Επίσης η αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ οδήγησε σε μια γενικότερη στάση αναμονής από εταιρείες και κυβερνήσεις, μέχρι τουλάχιστον να δοθεί δείγμα γραφής από τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου και την εμπορική και οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει.
Με το να συμπέσει, ακούσια ή εκούσια, η διοργάνωση του WEF με την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος των αγορών και του επιχειρηματικού κόσμου στράφηκε περισσότερο στις δηλώσεις του νέου αμερικανού προέδρου παρά στο τι λέγονταν στα πάνελ του Νταβός. Μπορεί βέβαια αυτό να ήταν και το ζητούμενο, καθώς το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αποτελεί πρωτίστως μέρος πριβέ συναντήσεων για κλείσιμο ντιλ μεταξύ κορυφαίων εταιρειών με άλλους παίκτες της αγοράς ή με κυβερνήσεις. Για αυτό άλλωστε πληρώνουν αδρά οι παρευρισκόμενοι, για να έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τέτοιες συναντήσεις κορυφής.
Η παρουσία του Τραμπ. Από τις δηλώσεις μέσω τηλεδιάσκεψης στο Νταβός για μειώσεις επιτοκίων σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου μέχρι τις προειδοποιήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό το βλέμμα της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που βρισκόταν με άλλους κορυφαίους παράγοντες στο κοινό, ο Τραμπ ήταν το πρόσωπο που περίμεναν όλοι να δουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Δεν έλειψαν οι απειλές για δασμούς αλλά και η στροφή προς τη χαλάρωση των κανονισμών για αγορές και επιχειρήσεις. Δεσμεύτηκε να προμηθεύσει την ΕΕ με περισσότερο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), αλλά και τάχθηκε κατά των κινήσεων των Βρυξελλών να επιβάλουν πρόστιμα σε αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες όπως η Apple, η Google και η Meta, χαρακτηρίζοντάς τα ως πρόσθετη φορολογία.
Σε αναμονή πολιτικής. Οι παράγοντες που βρέθηκαν στο Νταβός περιμένουν τώρα τις νέες αποφάσεις του Τραμπ και τις επιδράσεις τους σε επιχειρήσεις και οικονομία, την ώρα που η Oxfam προειδοποιεί για την ψαλίδα στις ανισότητες που συνεχώς μεγαλώνει. Με την ευκαιρία του Νταβός η οργάνωση ανακοίνωσε ότι ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη αυξήθηκε κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2024, τρεις φορές ταχύτερα από το 2023.
Πηγή: Premium έκδοση «Τα Νέα»


Latest News

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή

Εμπορικά «μπαϊπάς» ερήμην της Ουάσιγκτον
Αναδιπλώνονται οι εταίροι των ΗΠΑ και χαράσσουν νέους δρόμους - Μεγάλες δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση προχωρούν σε συμφωνίες με άλλους εταίρους

Η «κρυφή» συνάντηση των fund managers στο Αμπού Ντάμπι και το κυνήγι επενδύσεων στη Μέση Ανατολή
H Goldman Sachs συγκέντρωσε δεκάδες fund manages στο Αμπού Ντάμπι - Αναζήτηση επενδύσεων εν μέσω δασμών Τραμπ

Αναιμική ανάπτυξη εν μέσω δασμών δείχνει ένας βασικός δείκτης για την οικονομία των ΗΠΑ
Ο δείκτης LEI είναι ένας σύνθετος οικονομικός δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να σηματοδοτεί τη μελλοντική κατεύθυνση της οικονομίας των ΗΠΑ

Πώς Βραζιλία και Αργεντινή βγαίνουν κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο
Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται σε πρώτη φάση να ευνοεί χώρες με ισχυρές αγροτικές εξαγωγές όπως οι δύο οικονομίες της Λατινικής Αμερικής

Στα άδυτα του παπικού κονκλαβίου - Πώς θα γίνει η επιλογή του νέου Ποντίφικα
Το παπικό κονκλάβιο αποτελεί μια παράδοση που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα - Όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό

Νέα επίθεση Τραμπ στον «πολύ αργό» Πάουελ - Τον καλεί να μειώσει τα επιτόκια
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Wall Street με τις επανειλημμένες επικρίσεις του προς τον Πάουελ

Τα κινεζικά funds σταματούν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ εν μέσω δασμών
Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στην Κίνα έχουν αποσύρει επενδύσεις από ιδιωτικά κεφάλαια με έδρα τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες

Επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου στην Ινδία, στη σκιά των δασμών
Ο αμερικανός αντιπροέδρος θα συζητήσει στην Ινδία με τον Ναρέντρα Μόντι την πρόοδο των θεμάτων που εξετάστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο Λευκό Οίκο