
Μια εβδομάδα στο Λευκό Οίκο συμπληρώνει ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και χθες, Σάββατο έκανε μια στάση στο Λας Βέγκας για να μιλήσει για τη μείωση των φόρων στα φιλοδωρήματα, μια προεκλογική υπόσχεση του 2024 που έδωσε στην πόλη των τυχερών παιχνιδιών και της φιλοξενίας.
Ο Τραμπ ανεβαίνοντας στη σκηνή του Circa Resort and Casino , μπροστά από ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Χωρίς φόρο επί των φιλοδωρημάτων» και επευφυμούμενος απο υποστηρικτές του είπε ότι η οικονομική εμπιστοσύνη είναι στα ύψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
ΗΠΑ: Ο Τραμπ κατακτά την Ουάσιγκτον
«Η παρακμή της Αμερικής έχει τελειώσει», είπε στην αρχή των δηλώσεών του, επαναλαμβάνοντας θέματα από τις δηλώσεις του κατά την ορκωμοσία του νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.
Από την ανάληψη των καθηκόντων του τη Δευτέρα, ο νέος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ανέτρεψε μια πληθώρα πολιτικών που είχε θέσει σε εφαρμογή ο Δημοκρατικός προκάτοχός του Τζο Μπάιντεν και προχώρησε στην εκπλήρωση του όρκου του για αναδιαμόρφωση και συρρίκνωση της ομοσπονδιακής γραφειοκρατίας.
Σε επισκέψεις του την Παρασκευή σε περιοχές καταστροφών στη Βόρεια Καρολίνα και την Καλιφόρνια, ο Τραμπ υποσχέθηκε ομοσπονδιακή βοήθεια για να βοηθήσει τις συγκεκριμένες πολιτείες να ανακάμψουν από τον τυφώνα και τις πυρκαγιές, αφού διατύπωσε την ιδέα να κλείσει την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών.
Κατάργηση του φόρου στα φιλοδωρήματα
Στο Λας Βέγκας, ο Τραμπ επανέλαβε μια λιγότερο αμφιλεγόμενη πρόταση: την υπόσχεσή του να τερματίσει τη φορολόγηση του εισοδήματος από φιλοδωρήματα, μια πρόταση που έκανε για πρώτη φορά τον Ιούνιο, καθώς «φλέρταρε» τους εργαζόμενους στον τομέα των υπηρεσιών στην προεδρική πολιτεία της Νεβάδα. Ο κλάδος της φιλοξενίας, που είναι γεμάτος φιλοδωρήματα, περιλαμβάνει πάνω από το ένα πέμπτο όλων των θέσεων εργασίας στην πολιτεία.
«Τα φιλοδωρήματά σας θα είναι 100% δικά σας», είπε ο Τραμπ, αστειευόμενος ότι θα κυνηγήσει τους ίδιους εργαζόμενους επειδή δεν δήλωσαν το εισόδημά τους από φιλοδωρήματα τα τελευταία 10 χρόνια.
Η Δημοκρατική αντίπαλός του το 2024, η πρώην αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, δεσμεύτηκε επίσης να καταργήσει τους φόρους στα φιλοδωρήματα, ακολουθώντας τα βήματα του Τραμπ, σημειώνει το Reuters. Η προεκλογική της εκστρατεία είχε πει ότι η πρόταση θα απαιτούσε νομοθεσία από το Κογκρέσο. Ο Τραμπ κέρδισε την πολιτεία.
Ο Μάικλ ΜακΝτόναλντ, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Νεβάδα, δήλωσε ότι η ιδέα είναι ελκυστική για τους ανθρώπους στην πολιτεία που αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές για βασικά αγαθά όπως τα τρόφιμα και η βενζίνη.
«Τον ενδιαφέρει η μη φορολόγηση των φιλοδωρημάτων, η μη φορολόγηση της κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό ήταν κάτι που φέραμε στην κοινότητα και όλοι το λάτρεψαν, επειδή όλοι πονάμε», δήλωσε ο ΜακΝτόναλντ στην τοπική τηλεόραση μετά την υποδοχή του Τραμπ το βράδυ της Παρασκευής.
Προεκλογικές εξαγγελίες και χρέος
Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία – από την παράταση των φορολογικών περικοπών του 2017 έως την κατάργηση της φορολόγησης των φιλοδωρημάτων, των υπερωριών και των παροχών κοινωνικής ασφάλισης – θα μπορούσαν να προσθέσουν 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια στο χρέος του έθνους την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τη μη κομματική Επιτροπή για έναν υπεύθυνο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.
Ο Τραμπ προωθεί ένα σχέδιο για να χρησιμοποιήσει ρητά τα έσοδα από υψηλότερους δασμούς στα εισαγόμενα αγαθά για να βοηθήσει να πληρώσει για την παράταση τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε φορολογικές περικοπές, μια πρωτοφανής αλλαγή που πιθανότατα θα αντιμετωπίσει την αντίθεση των Ρεπουμπλικανών γερακιών του προϋπολογισμού που ανησυχούν για την αξιοπιστία και τη διάρκεια των δασμολογικών εσόδων.
Λίγες ημέρες πριν επιστρέψει στο αξίωμά του, ορισμένοι από τους Ρεπουμπλικανούς συμμάχους του στο Κογκρέσο προειδοποίησαν ότι η επιθετική ατζέντα του Τραμπ για τις φορολογικές περικοπές θα μπορούσε να πέσει θύμα των σημάτων ανησυχίας στην αγορά ομολόγων.
Σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση στο Καπιτώλιο, οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων εξέφρασαν ανησυχίες ότι το εκτιμώμενο κόστος των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα 10 χρόνια από την παράταση των φορολογικών περικοπών του Τραμπ το 2017 θα μπορούσε να υπονομεύσει την ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να εξυπηρετήσει το χρέος των 36 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αυξάνεται με ρυθμό 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Ρεκόρ τηλεθέασης
Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο νέος πρόεδρος αναφέρθηκε στα ρεκορ τηλεθέασης που κατέκτησε η τελετη ορκομωσίας του, την περασμένη Δευτέρα στο Καπιτώλιο.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 26, 2025


Latest News

Η ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το Switch 2
Η Nintendo στοιχηματίζει στη μετατόπιση της παραγωγής παιχνιδομηχανών από την Κίνα στο Βιετνάμ για να αμτιμετωπίσει τους αμερικανικούς δασμούς

Οδηγοί των Uber – Lyft στην Καλιφόρνια διεκδικούν απλήρωτους μισθούς
Οι οδηγοί των Uber και Lyft πραγματοποίησαν διαδηλώσεις από το Σαν Φρανσίσκο στο Σαν Ντιέγκο εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024

Με την εκλογή Τραμπ, οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν αναθαρρέψει
Οι αυταρχικοί ηγέτες παγκοσμίως φαίνεται ότι έχουν πάρει θάρρος από τις πράξεις και τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ

Το αντιαμερικανικό αίσθημα ανεβαίνει στην Ευρώπη, ο Τραμπ πυροδοτεί την οργή
Αυξάνεται το ποσοστό των Ευρωπαίων που αρνούνται να αγοράσουν αμερικανικά προϊόντα λόγω των πολιτικλων του προέδρου Τραμπ

Επιστροφή σε... δοκιμασμένες συνταγές για τη Volvo - Eνας βετεράνος στο τιμόνι
Ο Hakan Samuelsson, 74 ετών, θα διαδεχθεί τον Jim Rowan στο τιμόνι της Volvo Cars, ο οποίος θα παραιτηθεί στις 31 Μαρτίου

Oι ΗΠΑ «κόβουν» τις πληρωμές πετρελαίου από Βενεζουέλα - Eπιβεβαίωση από Eni
Οι ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Eni για την επικείμενη ακύρωση των αδειών που τους επιτρέπουν να εξάγουν πετρέλαιο και υποπροϊόντα της Βενεζουέλας

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να απαντήσει στους δασμούς Τραμπ, δηλώνει ο Σολτς
Οι εμπορικοί πόλεμοι πληγώνουν όλες τις πλευρές
![Τουρκία: Μεγάλες βλέψεις για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_turkish_autos-600x352.png)
Τουρκικές βλέψεις για παραγωγή EV [γράφημα]
Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση προσπαθώντας να γίνει πύλη αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτός ΕΕ κυρίως, προς την ευρωπαϊκή αγορά

«Καρότο και μαστίγιο» Τραμπ σε Ρωσία - Οργισμένος με τον Πούτιν, απειλεί με νέες κυρώσεις στο πετρέλαιο
Ο Τραμπ είπε ότι ήταν «θυμωμένος» για τα πρόσφατα σχόλια του Πούτιν που προτείνει τρόπους εγκατάστασης νέας ηγεσίας στην Ουκρανία