
Τα τελευταία 15 χρόνια, η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακά βήματα στην κεφαλαιαγορά της, κάτι που αντανακλά τη γενικότερη οικονομική βελτίωση, δηλώνει ο Διευθυντής Οικονομικών και Επιχειρηματικών Υποθέσεων του ΟΟΣΑ, Καρμίν ντι Νόια.
Μιλώντας στο Ot.gr στο περιθώριο της επίσκεψής του στη χώρα μας για τη συμμετοχή του στο Διεθνές Συνέδριο για την Εταιρική Διακυβέρνηση που διοργάνωσαν ο ΣΕΒ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Ντι Νόια, δηλώνει πως η χώρα μας έχει επιτύχει σημαντική μακροοικονομική πρόοδο αν και ξεκίνησε από μια προβληματική αφετηρία), όπως αποδεικνύεται από τη βελτίωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ.
Πώς οι εισηγμένες ενσωμάτωσαν τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης
Ο κ. Ντι Νόια σημειώνει πως η Ελλάδα έχει διαχειριστεί αποτελεσματικά τις εκδόσεις κρατικών ομολόγων και προσθέτει πως κάνει εξαιρετική διαχείριση του δημοσίου χρέους της. Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως κλειδί για την ανάπτυξη την αύξηση της ρευστότητας της αγοράς μέσω της διαφοροποίησης της προσφοράς μετοχών -και μέσω κρατικών επιχειρήσεων- γεγονός που ευνοεί την ευρύτερη συμμετοχή των επενδυτών.
Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού
Για τον κ. Ντι Νόια, μία αξιοσημείωτη μεταρρύθμιση από μεριάς της χώρας μας είναι ο μετασχηματισμός του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος, ιδίως με την καθιέρωση μιας δομής που υποστηρίζεται από περιουσιακά στοιχεία στους δύο πρώτους πυλώνες. Αυτή η μεταρρύθμιση έχει τη δυνατότητα να κατευθύνει περισσότερα κεφάλαια προς τις αγορές μετοχών και ομολόγων, ενισχύοντας και τις δύο.
Αναφέρεται ακόμη στο παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Σουηδία, η οποία διαθέτει μια ισχυρή χρηματιστηριακή αγορά παρά τον πληθυσμό των μόλις 10 εκατομμυρίων, κάτι που αναδεικνύει και την αξία των φορολογικών κινήτρων και των ειδικών λογαριασμών επενδύσεων για την ενίσχυση της συμμετοχής στην αγορά.
Η έμφαση επίσης της ελληνικής αγοράς στη χρηματοοικονομική παιδεία αποτελεί μία ακόμη αξιέπαινη πρωτοβουλία. Ο κ. Ντι Νόια ανέφερε πως είχε αυτές τις ημέρες επαφές με το Υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος για να συμμετάσχει η χώρα μας στην αξιολόγηση χρηματοοικονομικής παιδείας PISA του ΟΟΣΑ, προσθέτοντας πως ο επόμενος διαγωνισμός θα λάβει χώρα το 2029, αλλά η απόφαση για τη συμμετοχή της χώρας μας θα παρθεί από φέτος.
Ο κ. Ντι Νόια τονίζει πως στο σημερινό ευμετάβλητο περιβάλλον η οικονομική παιδεία αποκτά ιδιαίτερη σημασία
Το παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο
Η εξελισσόμενη φύση των χρηματοοικονομικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων, παρουσιάζει ευκαιρίες και προκλήσεις, όπως σημειώνει ο Διευθυντής Οικονομικών και Επιχειρηματικών Υποθέσεων του ΟΟΣΑ. Ενώ κάποια προϊόντα ευθυγραμμίζονται στενά με τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά εργαλεία και εμπίπτουν σε υπάρχοντα ρυθμιστικά πλαίσια, άλλα παραμένουν ασαφή.
Αυτή η ασάφεια υπογραμμίζει τη σημασία της διαφάνειας και της εκπαίδευσης των επενδυτών, ώστε να αποφεύγονται παρεξηγήσεις, όπως για παράδειγμα, η εσφαλμένη πεποίθηση ότι τα κρυπτονομίσματα είναι ασφαλισμένα όπως οι τραπεζικές καταθέσεις. Καινοτόμες τεχνολογίες, όπως το blockchain, μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των χρηματοοικονομικών αγορών, αλλά απαιτείται σύνεση για την άμβλυνση των κινδύνων, υπογραμμίζει. Παρά ταύτα σημειώνει πως δε χρειάζεται να ρυθμίσεις τα πάντα και θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ ρύθμισης και απορρύθμισης.
Χρειάζεται παγκόσμιους πρωταθλητές η Ευρώπη;
Το ερώτημα αν η Ευρώπη χρειάζεται διεθνείς πρωταθλητές όπως οι ΗΠΑ είναι σημαντικό, σημειώνει ο κ. Ντι Νόια. Οι αποτελεσματικές κεφαλαιαγορές είναι ζωτικής σημασίας για τη χρηματοδότηση έργων μεγάλης κλίμακας και την εξομάλυνση των οικονομικών κύκλων, προσθέτει. Το τεράστιο ποσό χρημάτων που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια του COVID σε μετοχές και ομόλογα, 7 τρισεκατομμύρια, δείχνει ότι χρειαζόμαστε τις κεφαλαιαγορές και για να εξομαλύνουμε, τον κύκλο όταν έχουμε αυτά τα δραματικά γεγονότα.
«Είναι καλό να υπάρχουν ηγέτες στην αγορά, αλλά αν είσαι ηγέτης χωρίς οπαδούς, δεν είσαι πλέον ηγέτης», προσθέτει. Ανατρέχοντας στην ιστορία των ΗΠΑ, σημειώνει πως όταν χρειαζόταν η χρηματοδότηση μεγάλων έργων, η ύπαρξης μιας μεγάλης και εύρωστης κεφαλαιαγοράς είχε θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.
Οι προσπάθειες της ΕΕ για την ανάπτυξη μιας Ένωσης Κεφαλαιαγορών αποσκοπούν στη γεφύρωση των αποταμιεύσεων και των επενδύσεων μεταξύ των κρατών μελών, δημιουργώντας ένα πιο ολοκληρωμένο και ανθεκτικό χρηματοοικονομικό πλαίσιο.
Μια κρίσιμη πτυχή αυτής της ολοκλήρωσης είναι η προώθηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Η ανάπτυξη ευρωστών κεφαλαιαγορών είναι απαραίτητη για τη στήριξη τόσο των τοπικών όσο και των διεθνών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, κάτι που απαιτεί επίσης την εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ της ρύθμισης και της καινοτομίας, ώστε να μην καταπνίγεται ο δυναμισμός της αγοράς.
«Αν έχετε αναπτυγμένες κεφαλαιαγορές, αυτό δίνει τη δυνατότητα για τους πολίτες, τους φορολογούμενους και τους επενδυτές, να συμμετέχουν στην ανάπτυξη, όχι μόνο των εταιρειών, αλλά της χώρας στο σύνολό της», σημειώνει.
Εταιρική διακυβέρνηση
Η εταιρική διακυβέρνηση, που ήταν και βασικό θέμα συζήτησης στο Συνέδριο, δεν είναι απλώς μια άσκηση συμμόρφωσης, αλλά μια πολιτιστική αλλαγή για τον ντι Νόια. Η αποτελεσματική διακυβέρνηση προάγει τη βιωσιμότητα και την ποικιλομορφία στους οργανισμούς, δημιουργώντας μακροπρόθεσμη αξία.
Ενώ οι πρωτοβουλίες για την ποικιλομορφία συχνά επικεντρώνονται στην εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια, η ευρύτερη ποικιλομορφία στην κουλτούρα, τις ικανότητες και τη σκέψη είναι εξίσου σημαντική, σημειώνει και προσθέτει πως τα ανεξάρτητα διοικητικά στελέχη πρέπει να διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να αμφισβητούν και να συμβάλλουν αποτελεσματικά στη στρατηγική μιας εταιρείας.
Η ΕΕ έχει εισαγάγει οδηγίες για τη βελτίωση της ποικιλομορφίας των φύλων στην ηγεσία των επιχειρήσεων, οδηγώντας σε σημαντική πρόοδο σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές πρέπει να επεκταθούν πέρα από τις αίθουσες των διοικητικών συμβουλίων για την αντιμετώπιση συστημικών ζητημάτων, όπως οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ των φύλων και η ευρύτερη ανισότητα στον χώρο εργασίας, καταλήγει.


Latest News

Οι πληρωμές της ερχόμενης εβδομάδας - Ποιοι πάνε ταμείο
Αναλυτικά οι πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν, οι δικαιούχοι και τα ποσά που θα καταβληθούν

Θεοδωρικάκος: Στηρίζουμε με τον αναπτυξιακό τις παραμεθόριες και τις πιο αδύναμες οικονομικά περιοχές
«Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τη βιομηχανία, να εκσυγχρονίσουμε την αγροτική παραγωγή και να επενδύσουμε στην έρευνα και την καινοτομία που προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» προσέθεσε

Πότε ξεκινάει το εορταστικό ωράριο για το Πάσχα - Πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα
Τι προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών - Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Νέα δεδομένα για το bonus δόμησης - Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή κατά οικοδομικής άδειας
Πρόκειται για την πρώτη προσφυγή κατά οικοδομικής άδειας που κάνει χρήση των μπόνους δόμησης και απορρίπτεται από το ΣτΕ ως εκπρόθεσμη

Σε ισχύ το νέο επίδομα ανεργίας - Ο αλγόριθμος, οι δικαιούχοι και οι αλλαγές σε 10 ερωταπαντήσεις
Από σήμερα πραγματοποιείται η προεπιλογή δυνητικών δικαιούχων για το νέο επίδομα ανεργίας μέσω ειδικού αλγόριθμου

Ξεκινούν οι αιτήσεις παρόχων πιστοποίησης σε νέο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων
Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα κατάρτισης και ενίσχυσης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας ανέργων της ΔΥΠΑ αφορά σε 5 περιοχές

«Τέλος χρόνου» για 6.000 θέσεις απασχόλησης ανέργων 55+ ετών
Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης της ΔΥΠΑ για τη στήριξη των ανέργων

Παπαθανάσης: Η συνοχή της Ευρώπης είναι προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητά της
Οι στόχοι της Συνοχής και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση να βρίσκονται στον πυρήνα της νέας αρχιτεκτονικής Συνοχής μετά το 2027, τόνισε ο κ. Παπαθανάσης
![ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε η οικοδομική δραστηριότητα κατά 15,6% το Δεκέμβριο [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/DSC9655-2-1024x569-1-600x333.jpg)
Πόσο αυξήθηκαν οι οικοδομικές άδειες - Οι top περιοχές [πίνακες]
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Δυτική Μακεδονία, στη Κρήτη και την Ανατολική Μακεδονία

Παπαθανάσης: Με ΣΔΙΤ οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 255 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ σε όρους Καθαρής Παρούσας Αξίας