Το 2025 διαφαίνεται ως μια χρονιά σταθερής αλλά υποτονικής μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, με έντονες διαφοροποιήσεις στις επιδόσεις διαφορετικών περιοχών. Η γενική εικόνα δείχνει ότι η αβεβαιότητα που επικρατούσε στις επιχειρηματικές και οικονομικές προοπτικές έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς οι φόβοι για άμεση παγκόσμια ύφεση είναι πλέον περιορισμένοι. Σύμφωνα με την Oxford Economics, οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οι πιθανότητες για παγκόσμια ύφεση το 2025 βρίσκονται κάτω από 10%, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών. Επιπλέον, οι ανησυχίες για μια κρίση ανάλογη του 2008 είναι σχεδόν ανύπαρκτες, με πιθανότητες μόλις 1%.
Αυτή η σταθεροποίηση αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες. Αρχικά, η μείωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, με την επίτευξη προσωρινής κατάπαυσης του πυρός σε κρίσιμες περιοχές, βελτίωσε το επιχειρηματικό κλίμα. Επιπλέον, οι ανησυχίες για τις εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ φαίνεται να έχουν περιοριστεί, καθώς οι αυξήσεις δασμών αναμένεται να εφαρμοστούν σταδιακά, κάτι που φαίνεται να δίνει στις επιχειρήσεις τον απαραίτητο χρόνο να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να αναπροσαρμόσουν τις στρατηγικές τους.
Ωστόσο, παρά τη βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, η παγκόσμια μεγέθυνση προβλέπεται να παραμείνει υποτονική. Αναμένεται ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα φτάσει στο 2,2% στα μέσα του έτους και το 2,4% έως το τέλος του έτους, σημαντικά κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, που ήταν 2,8%. Αυτή η επίδοση αντικατοπτρίζει τη διαρκή πίεση που ασκούν ο πληθωρισμός, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αβεβαιότητα γύρω από την ενεργειακή μετάβαση.
Οι διάφορες περιοχές παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις προοπτικές τους. Η Ασία και η Μέση Ανατολή αναμένεται να είναι οι κύριοι οδηγοί της παγκόσμιας μεγέθυνσης το 2025. Ιδιαίτερα, η Ινδία και η Νοτιοανατολική Ασία ξεχωρίζουν για τη γρήγορη ανάπτυξη της μεσαίας τάξης, που δημιουργεί νέες ευκαιρίες για κατανάλωση. Το Διάγραμμα 1 απεικονίζει τη συμβολή διαφορετικών περιοχών στη μεγέθυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτών των δυναμικών αγορών.
Αντίθετα, η Ευρώπη και η Κίνα αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Στην Ευρώπη, η οικονομική δραστηριότητα παραμένει αναιμική, με βασικές οικονομίες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία να παρουσιάζουν χαμηλότερες επιδόσεις από τη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Παρά την ιστορικά χαμηλή ανεργία στην Ευρώπη, η αύξηση των μισθών υστερεί έναντι του πληθωρισμού, περιορίζοντας τη διαθέσιμη αγοραστική δύναμη. Η Κίνα, από την άλλη, συνεχίζει να αντιμετωπίζει πτώση στη ζήτηση και πίεση στις τιμές, με τον τομέα της λιανικής να βιώνει τέταρτη συνεχή χρονιά αποπληθωρισμού.
Στις ΗΠΑ, η κατανάλωση παρουσιάζει μια θετική προοπτική. Οι αυξημένες πραγματικές αποδοχές και οι φορολογικές περικοπές ενισχύουν τα διαθέσιμα εισοδήματα, δημιουργώντας σταθερή ζήτηση. Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ επωφελείται από την αυξημένη προστασία της εγχώριας αγοράς.
Η επιτυχία των οικονομιών και του επιχειρηματικού κόσμου το 2025 θα εξαρτηθεί από την ικανότητά τους να προσαρμόζονται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Επενδύσεις σε βιώσιμες τεχνολογίες, διαφοροποίηση προϊόντων και ενίσχυση της αποδοτικότητας θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς τους. Επιπλέον, οι στρατηγικές διαχείρισης των γεωπολιτικών κινδύνων θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο, καθώς οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες παραμένουν ευάλωτες σε διαταραχές.
Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις
Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών
Latest News
Μνημόνιο συνεργασίας Pfizer με ΠΑΜΑΚ για την καινοτομία
Συν-δημιουργία μαθήματος με τίτλο «Ψηφιακή Καινοτομία και Συστήματα Μεταφοράς Τεχνολογίας» η πρώτη πρωτοποριακή δράση
Κωνσταντίνος Δράκος: Κρυπτονομίσματα και οι τάσεις
Σε αυτό το επεισόδιο υποδεχόμαστε τον Κωνσταντίνο Δράκο, Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι 4 λόγοι ανόδου των τιμών ενέργειας – Το καλό και το κακό σενάριο
Η διατήρηση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη
Κρατικές Δαπάνες και Πλαίσιο Φορολογικής Πολιτικής μετά την Μεταπολίτευση – Η περίπτωση της Ελλάδας
Ιστορική Αποτύπωση, Τεκμηρίωση Νομοθετικών Αλλαγών και Μακροοικονομική Επίδραση